Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Pakistan potjerao George Sorosa i njegove organizacije iz zemlje

Pakistan potjerao George Sorosa i njegove organizacije iz zemlje

soros-pakistanPakistan je izbacio George Sorosa i njegove “humanitarne” organizacije koje djeluju u zemlji nakon što je otkriveno da njegove organizacije imaju veze sa CIA-om

Pakistanska vlada je ojačala svoje stajalište o domaćim i međunarodnim nevladinim organizacijama, optužujući najmanje 10 stranih organizacija financiranih iz inozemstva da koristite svoj posao kao paravan za špijunažu.

U siječnju, naloženo je da oko desetak organizacija, koje rade na ženskim pitanjima i ljudskim pravima, zaustave svoje operacije.

Predstavnik Pakistanskog humanitarnog foruma (PHF), koji predstavlja 63 međunarodne humanitarne organizacije, rekao je da je Ministarstvo unutarnjih poslova poslalo “odbijenicu” 10 organizacija, što znači da će njihov zahtjev za registraciju biti odbijen.

Forum nije identificirao svih 10 organizacija osim dvije međunarodne skupine, pakistanski ogranak Soroseve Zaklade Otvoreno društvo i organizcaija ActionAid, kojima je rečeno da moraju zatvoriti svoje poslovnice.

„Mi smatramo da je ono što se dogodilo, razočaravajuće i iznenađujuće, te je potrebno hitno objašnjenje”, rekla je izvršna direktorica Otvorenog Društva pakistanskog ogranka, Saba Khattak, navodi se u priopćenju.

Ova organizacija je potrošila 37 milijuna dolara potpore i “pomoći” Pakistanu od 2005. godine, rekla je Saba.

Ministarstvo unutarnjih poslova nije odgovorio na zahtjeve za komentarom.

Međutim, ministarstvo je u jednom pismu kojeg je poslala svim 10 organizacijama, a kojeg je objavio Reuters, rekla da je njihov zahtijev za registracijom odbijen.

„Završite svoje operacije i aktivnosti u roku od 60 dana”, navodi ministarstvo u pismu.

Ne postoji spisak onih organizcaija koje su morale prestati sa radom.

Ministarstvo je navelo spisak od 139 međunarodnih nevladinih organizacija (INGO) na svojim internetskim stranicama koje su podnijele registracijsku aplikaciju, od kojih se 72 još uvijek obrađuju.

Nema popisa onih čije su aplikacije odbijene.

„Tijekom dugotrajnog procesa registracije međunarodnih nevladinih organizacija, omogućili smo sve informacije i sve potrebne dokumente, te smo uvjereni da je sve bilo u skladu sa svim potrebnim pravilima i propisima”, rekao je pakistanski direktor ActionAid-a Iftikhar Nizami u priopćenju.

Ove godine, medicinska humanitarna organizacija “Liječnika bez granica” je dobila naređenje da zaustavi rad na tri objekta zbog nasilja koja su pogodila područja Pashtun koja graniče sa Afganistanom, iako je Ministarstvo unutarnjih poslova navelo da ta organizacija ima dozvolu za rad u zemlji.

Organizacija “Save the Children” je zabranjena u Pakistanu još od 2011. godine, kada je povezana sa pakistanskim liječnikom kojeg je regrutirala CIA da pomogne u lovu na Al Qaidinog militantnog vođu Osamu bin Ladena u gradu Abbottabad.

Humanitarna organizacija je negirala bilo kakve veze sa tim liječnikom ili sa CIA-om. (Sean Adl-Tabatabai,Haaretz.com)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,