Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » EKSKLUZIVNA VIJEST: Kina želi priznati Istočni Jeruzalem kao glavni grad neovisne Palestine

EKSKLUZIVNA VIJEST: Kina želi priznati Istočni Jeruzalem kao glavni grad neovisne Palestine

xi-jinping-rukaKina je izrazila svoju podršku osnivanju neovisne palestinske države na temelju granicama iz 1967. sa Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova je to izjavio tijekom redovne press konferenciji, u četvrtak, dok se dotaknuo izjave muslimanskih naroda koji su proglasili Istočni Jeruzalem kao glavni grad Palestine, prenosi RT.

Organizacija islamske suradnje (OIC) je objavila najavu na summitu u Istanbulu u srijedu, te osudila američku odluku da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela.

„Kina razumije zabrinutost islamskih zemalja o statusu Jeruzalema”, rekao je glasnogovornik Lu Kang, prema državnom mediju Xinhua, dodajući da poziva na „rješavanja tog pitanja u skladu s relevantnim rezolucijama UN-a i međunarodnim konsenzusom„.

Ujedinjeni narodi smatraju da je Istočni Jeruzalem okupirani palestinski teritorij, ali se nada da će jednog dana Jeruzalem može postati glavni grad dviju država, Izraela i Palestine.

Prošli tjedan je UN potvrdio da njihov položaj ostaje nepromijenjen nakon najave Donalda Trumpa da će Sjedinjene Države priznati Jeruzalem kao glavni grad Izraela i premjestiti svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Kina je također pozvala na dijalog koji bi se bi odmah trebao nastaviti između Izraela i Palestine, tako da bi sveobuhvatno i najpovoljnije rješenje za palestinsko pitanje moglo biti pronađeno.

Geng Shuang, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine je izrazio zabrinutost da bi prošlotjedna objava Trumpa mogla izazvati eskalaciju napetosti.

Sukob bi također mogao utjecati na vrijedne investicijske programe u Izraelu. Kina je sada Izraelski treći po veličini trgovinski partner nakon SAD-a i Europske unije, i drugi najveći izvozni partner.

U kolovozu, Kina je otkrila prijedlog usmjeren na okončanje sukoba između Izraela i Palestine. Oba područja se smatraju „važnim partnerima” kineske inicijative „Jedan pojas, jedan put” – masivni trgovački put koji će sagraditi trgovačke i infrastrukturne veze preko Euroazije.

Predsjednik Xi Jinping je rekao na konferenciji Arapske lige u 2016. godini da Kina podržava Istočni Jeruzalem kao glavni grad jedne suverene palestinske države. Također je najavio potporu od 7,6 milijuna dolara za solarne projekte za poboljšanje blagostanja i energetskog stanja Palestine.

Odluka Kine je došla nakon što je Libanon objavio da namjerava preseliti svoje veleposlanstvo u „okupirani” Istočni Jeruzalem.

Međutim, malo je vjerojatno da će ova najava dovesti do konkretnih akcija. Država Izrael i njegovi dužnosnici nisu prepoznali inicijativu Libanona. Tako da je dakle nejasno kako će libanonski dužnosnici graditi u istočnom Jeruzalemu, bez izraelskog odobrenja.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,