Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » MERKEL ŠOKIRALA SVOJE VLADARE IZ SJENE: ‘Rusija je sila koja je u stanju formirati svjetski poredak i ona to čini’

MERKEL ŠOKIRALA SVOJE VLADARE IZ SJENE: ‘Rusija je sila koja je u stanju formirati svjetski poredak i ona to čini’

merkel-rusija-poredakRusija je sila koja je u stanju formirati svjetski poredak i ona to i čini – izjavila je Angela Merkel

Gledamo Rusiju koja želi formirati međunarodni poredak. Ona zapravo i je takva sila, ako imamo u vidu Siriju – priznala je njemačka kancelarka.

Ovo je bila njena reakcija na odluku Vladimira Putina o početku povlačenja ruskih snaga iz Sirije, nakon koje je sirijski državni rukovoditelj Ali Ahmad rekao da to ne znači prestanak zajedničke borbe Moskve i Damaska protiv terorizma.

Povodom „ruskog povlačenja“ glasnogovornik Pentagona Eric Pahon je izjavio:

Ruska obavijest o povlačenju često ne znače realno smanjivanje brojnosti njihovog vojnog kontingenta (u Siriji) i neće utjecati na prioritete Sjedinjenih Država u Siriji.

Pahon je istovremeno podvukao da će „globalna koalicija nastaviti funkcionirati u Siriji“.

Moskovski vojni ekspert Konstantin Sivkov ocjenio je da Putinova naredba o povlačenju „značajnog dijela“ ruskog sirijskog vojnog kontingenta ne govori o završetku operacije u Siriji već o završetku aktivnih i sistematičnih vojnih djelovanja.

Šta će Rusija realno ostaviti u Siriji naspram američke „globalne koalicije“?

Komandant ruskog sirijskog kontingenta – general Sergej Surovikin – otkrio je ovo:

Dobio sam naredbu da počnem vraćanje u zemlju 25 zrakoplova i helikoptera. Sasvim precizno: 23 aviona i dva helikoptera K-52. Isto vrijedi i za odred vojne policije, odred specijalaca, poljsku bolnicu i odred centra za razminiravanje.

A donedavni komandant Zračno-kosmičkih snaga RF – general-pukovnik Viktor Bondarev – dodatno objasnio:

U zrakoplovnoj bazi Hmejmim će ostati naši bombarderi, lovci, jurišni avioni i vojna avijacija. Ostat će i naša protuzračna obrana (PZO).
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,