Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » RUŽAN I NEČITLJIV RUKOPIS LIJEČNIKA JE OPASAN PO ZDRAVLJE: Istraživanje dokazalo da na liječničkim receptima ima puno više grešaka nego što se misli

RUŽAN I NEČITLJIV RUKOPIS LIJEČNIKA JE OPASAN PO ZDRAVLJE: Istraživanje dokazalo da na liječničkim receptima ima puno više grešaka nego što se misli

lijecnik-rukopisStudija je pokazala da nečitak liječnički rukopis može utjecati na točnost dobivanja lijekova na recept i ugroziti sigurnost pacijenata

Kao dio istraživanja, tim istraživača na sveučilištu Johns Hopkins University School of Medicine je pregledao brojne liječničke recepte koji su se odnosili na pacijente od 18 godina starosti na dalje.

Pacijenti kojima je prepisan lijek su bili dio istraživanja i bili su obrađivani u ambulantnoj ljekarni tijekom 15 uzastopnih dana u lipnju 2016. godine.

Stručnjaci su ocijenili ukupno 510 recepata na temelju tri kriterija.

Jedan od kriterija je ocijenjivao pridržavanje liječnika smjernica najbolje prakse za propisivanje recepata, koji se fokusira na čitljivost, datum i količinu tableta.

Drugi kriterij je pratio prisutnosti najmanje dva identifikatora pacijenata, kao što su Broj elektronskog zdravstvenog zapisa (EZZ), broj socijalnog osiguranja i datum rođenja.

„Nedosljednosti u propisivanju lijekova su ostale i dalje uobičajene. Rukom pisani recepti i dalje pokazuju veći postotak pogrešaka, odstupanja i varijacija u praksi. S druge strane, svi računalno generirani recepti poštuju smjernice najbolje prakse i sadržavaju dva identifikatora pacijenata, te su takvi recepti u potpunosti u skladu s pravilima agencije DEA„ izvijestili su istraživači u časopisu Journal of Opioid.

Rukom pisani recepti podbacuju u točnosti

Rezultati su pokazali da je do 92 posto recepata pisanih rukom palo na testu točnosti i sukladnosti u skladu sa idealnom praksom propisivanja lijekova na recept.

Prema rezultatima, 42 posto recepata pisanih rukom je sadržavalo neke oblike pogreške. Rezultati također pokazuju da 89 posto recepata pisanih rukom ne slijedi smjernice idealne prakse i u njima nedostaju najmanje dvije vrste identifikatora bolesnika.

Studija je također otkrila da do 47 posto rukom pisanih recepta nije ispunilo standard agencije DEA.

„Greške mogu nastati u bilo kojem trenutku propisivanja, prepisivanja, procesiranja, distribucije, korištenja i praćenja lijekova. Postoje normalni problemi u čitljivosti kod rukom ispisanog recepta, ali mi često pronalazimo stvari kao što su nestali identifikacijski podaca i pogreške pacijenta u kraticama … Ono što se mi nadamo je da će naši rezultati istraživanja potaknuti praktikante da usvoje elektroničke sustave propivanja lijekova na način koji ima najniže šanse za štetu prema našim pacijentima„ navodi vodeći autor istraživanja dr. Mark Bicket.

Pogrešno napisani recepti za lijekove možda pridonose pogoršanju krize lijekova na recept koja pogađa SAD u zadnjih par godina. Web stranica Nacionalnog institut za zlouporabu lijekova otkriva da više od 90 Amerikanaca umire svakodnevno zbog zlouporabe i predoziranja lijekovima na recept. (NN)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,