Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » Rusko-Kineski zlatni standard znači kraj dominacije američkog dolara

Rusko-Kineski zlatni standard znači kraj dominacije američkog dolara

zlato-putin-jinpingZamlje BRICS-a polagano počinju stvarati internu platformu za trgovanje zlatom, izjavili su ruski dužnosnici

Kada se to dogodi, globalno gospodarstvo će značajno promjeniti oblik, a Zapad će izgubiti svoju dominaciju, predviđa stručnjak za ovaj dragocjeni metal.

U 2016. godini, trgovalo se sa 24.338 tone fizičkog zlata u svijetu, što je 43 posto više nego u 2015. godini, prema Claudiju Grassu, švicarskom financijskom savjetniku za plemenite metale.

Zlato se kreće od Zapada prema Istoku

„Moramo staviti BRICS inicijativu u širi kontekst. To je samo dio geopolitičkog tektonskog pomaka koji je započeo prije nekoliko desetljeća. Vidimo konstantan odljev fizičkog zlata sa Zapada na Istok. Istovremeno, Zapad je izgubio ekonomski rat, a kao posljedica toga, fokus se sada mijenja u financijskom sustavu. Kina dominira svjetskim gospodarstvom te je smijenila SAD sa pozicije svjetske ekonomske elektrane„ rekao je za RT.

Stvaranje novog zlatnog standarda od strane BRICS-a je korak koji će dokrajčiti dominaciju američkog dolara u globalnom gospodarstvu.

„Dok Peking i Moskva svaćaju da Amerika koristi dolar kako bi kontrolirala svijet, primjenom nove vrste ‘Zlatnog standarda 2.0′ se žele distancirati od ove kontrole. Nadalje, velika većina ljudi u Aziji vidi zlato kao nadređeni, ili „pravi” novac, nešto na što je Zapad zaboravio, i to sve zbog papirnog bogatstva (kreditnog) kojeg su akumulirali„ rekao je Claudio Grass.

Stručnjak napominje da zemlje BRICS-a čine 40 posto svjetske populacije i oko 23 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda.

„U kombinaciji sa najavom cijena nafte u valuti juanu, pomoću ugovora futuresa koji imaju podlogu u zlatu u Šangaju, uspostavom Azijske infrastrukturne investicijske banke i Nove razvojne banke, Kina je postavlja alternativu establišmentu iz Bretton-Woodsa. To je svakako velika promjena igre„ rekao je Grass.

Fizička podloga u plemenitim metalima na tržištu označava kraj trgovine “papirnim zlatom” (novac do 1971. godine).

Razina povjerenja između zemalja BRICS-a im može pomoći na uspostavi internog trgovanja zlatom, koja bi imala 100 posto fizičku podlogu u zlatu.

„Ovo će predstaviti novu veliku promjenu koja bi s vremenom dovela do raspada sadašnjeg sustava, jer će se na Zapadu vjerojatno i dalje trgovati sa papirnim zlatom”, rekao je Grass.

Prema klirinškim statistikama zlata iz Londona za 2016., ukupni volumen trgovanja na tržištu u Londonu se procijenio na oko 1,5 milijuna tona zlata.

Iznos iskopanog zlata je mnogo manji

„Ako mi sada uzmemo u obzir da je samo oko 180 tisuća tona zlata zapravo iskopano, to je ogromna muljaža koja je i očito neodrživa. U prevarama sa papirnatim zlatom su sudjelovali i London i New York, te bi zlato otišlo na nulu da je dio investitora inzistirao na isplaćivanju u fizičkom zlatu u zamjenu za papirno zlato„ rekao je Grass.

Stručnjak vjeruje da bi trgovanje zlatom koje ima podlogu u papirnatom zlatu moglo prestati postojati prije ili kasnije.

„To će vjerojatno postati zastarjelo i izgubiti značaj tijekom vremena. Iako se ne može točno predvidjeti koliko brzo će se to dogoditi, trend je jasan: burze zlata (papirnog zlata) OTC i COMEX rade na putu prema vlastitom uništenju„ rekao je on.

“Cijene zlata bi mogla eksplodirati ako se trgovanje potpomogne od strane fizičkih plemenitih metala”.

„To će sigurno dovesti do viših cijena za fizičko zlato. Zamislite da možete kupiti na burzama zlata COMEX i OTC zlato po znatno nižoj cijeni i još uvijek imate mogućnost da ga prodate u Aziji po mnogo višoj cijeni; to bi se odmah ubilo prijevaru vezanu za papirno zlato. Znamo, na primjer da se i danas 99,96 posto futuresa COMEX namiruje u papirnom novcu„ napisao je Grass.

Konačna bitka: Zlato protiv američkog dolara

Analitičar se prisjetio teorije Halford Mackindera, britanskog geostratega početkom 20. stoljeća, koji je utjecao na Kissingera i Brzezinskog. Teorija je opisala da ćemo se uskoro suočiti sa ratom između fizičkog zlata i američkog dolara.

„Po mom shvaćanju, idemo u završnu fazu bitke između valuta – jedna će biti potpomognuta čvrstom imovinom koja je bila pravi novac od pamtivijeka pa do 1971. godine, a druga će biti potpomognuta obećanjima koje će buduće generacije plaćati kroz dug, inflaciju i sve veće poreze„ – rekao je on.

Odmak od fiat valute će biti dobro za zlato

„Želio bih zaključiti s konačnom misli koja dolazi od mojeg prijatelja Jayant Bandarija: kombinacije negativnih prinosa, masovnih političkih rizika širom svijeta, i svakog pokušaja da se udalje od tradicionalne valute će biti pozitivno za zlato koje će ga odvesti na sljedeću razina. Investiranje je jako povezano sa geopolitikom – kad jednom shvatite cijelu sliku, postaje jasno u što bi trebali ulagati„ rekao je Grass.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , ,