Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » KAOS U RIJADU: Jemen ispalio balistički projektil na glavni grad Saudijske Arabije

KAOS U RIJADU: Jemen ispalio balistički projektil na glavni grad Saudijske Arabije

jemen-projektilVelika eksplozija potresla glavni grad Saudijske Arabije! U zadnji tren je oboren balistički projektil koji je letio prema aerodromu sa tisućama civila

Jemenske zračne snage ispalile su danas balistički projektil na Međunarodnu zračnu luku kralj Khalid u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, no saudijska protuzračna obrana srušila je projektil iznad sjeveroistočnog dijela grada, javlja CNN.

Jemensko ministarstvo obrane napad je proglasilo uspjehom, jer je ‘potresao glavni grad Saudijaca’, te je izjavilo kako je u napadu korišten projektil dugog dometa Burqan 2H, domaće izrade.

Obaranje projektila potvrdilo je saudijsko ministarstvo obrane, a Zračna luka kralj Khalid na Twitteru je objavila kako se promet na tom aerodromu i dalje odvija bez ometanja.

Jemen se od 2015. nalazi pod kontrolom pobunjenika Hutija, koji su srušili međunarodno priznatu vladu. Saudijska Arabija predvodnik je koalicije zaljevskih država koja se bori protiv Hutija, dok pobunjenici dobivaju podršku od Irana.

Saudijska Arabija u Jemenu uzrokovala ‘najgoru epidemiju kolere u svijetu’

U zajedničkom priopćenju UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije u subotu je upozoreno da se Jemen sada suočava sa „najgorom epidemijom kolere u svijetu”, sa 5000 svakodnevnih novih slučajeva.

Naglo širenje epidemije premašilo je 200.000 slučajeva i to je izravna posljedica dvije godine teških sukoba … ali to ne zaustavlja Saudijsku Arabiju i Ameriku da nastavi svoje smrtonosne zračne napade.

U priopćenju se navodi da je 14,5 milijuna ljudi odsječeno od redovitog pristupa čistoj vodi i sanitarijama, što povećava mogućnost širenja kolere, javlja RT.

Organizacije krive dvije godine teških borbi u ratom razorenoj zemlji za izbijanje epidemije, gdje je borba između Huhi pobunjenika i snaga lojalnih svrgnutom predsjedniku Mansur Hadiju dovelo do smrti tisuća građana.

Pokušaji američke koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom da protjeraju Hute, je prouzročilo još veća stradanja ljudi, dok je nekoliko vodećih organizacija izjavilo prošlog mjeseca da je kampanja bombardiranja koju je vodio Rijad odgovorna za izbijanje najveće svjetske epidemije kolere.
 

 
(jutarnji.hr,RT)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,