Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Američka vojna nuklearna vježba ‘Globalni grom’ – jasan signal Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji

Američka vojna nuklearna vježba ‘Globalni grom’ – jasan signal Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji

globlni-gromSAD su počele vježbe strateških nuklearnih snaga „Globalni grom“, o čemu je Rusija ranije obaviještena

Ruski političari kažu da tim manevrima SAD pokušavaju pokazati svoje vojne mogućnosti poslije uspješno provedenih ruskih vojnih vježbi, a vojni eksperti ističu da su te vježbe jasan signal Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji.

„Vježbe koje su počele u SAD dio su nedavno najavljenog programa modernizacije nuklearnih snaga SAD … Kao i sve druge vojne vježbe, i one sadrže elemente vježbi i provjere spremnosti, ali se provode i da bi se utvrdilo kakve je konkretno obrasce oružja neophodno usavršavati, odnosno modernizirati. Pošto je SAD nuklearna država, jasno je da je ta vrsta vježbe i signal trima državama: Rusiji i Kini, a sada i Sjevernoj Koreji“, smatra vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Cilj američkih vježbi je provjera jedinica u svim zonama odgovornosti Strateške komande SAD (StratComa) i procjena njihove ukupne operativne spremnosti. Njihov scenario predviđa različite strateške prijetnje za SAD i upotrebu svih mogućnosti StratComa uz učešće jedinica na različitim lokacijama u realnom vremenu.

Bit će provjerene mogućnosti zračnih snaga, sustava za nadzor i izviđanje, sustava globalnih napada i sredstava proturaketne obrane, a također će biti procjenjene i cyber mogućnosti.

„Globalni grom“ se održava svake godine, a te vježbe daju StratComu i njenim jedinicama mogućnost za pripremu sprječavanja i, ukoliko je potrebno, odbijanja vojnog napada na SAD, upotrebom snaga po naredbi predsjednika.

Glasnogovornik StratComa Brian Maguire je rekao da su SAD, u skladu sa bilateralnim sporazumom, obavijestile Rusiju o tome.

„Prema odredbama (sporazuma) START-3, SAD i Rusija su obavezne da se međusobno obavještavaju o većim nuklearnim vježbama, tako da je Rusija unapred obaviještena o ovoj vojnoj vježbi“, rekao je Maguire.

Prema njegovim riječima, Kina, koja također posjeduje nuklearno oružje, nije bila obaviještena o manevrima, s obzirom da Washington nema sporazum sa Pekingom koji zahtjeva takvo obavještenje.

Američke vježbe strateških nuklearnih snaga dolaze samo nekoliko dana nakon što je takve manevre održala i Rusija.

Ruski vojni eksperti smatraju da je „slučajnost“ to što su se američke i ruske vježbe vremenski gotovo poklopile, s obzirom na to da pripreme za takve vježbe, po pravilu, traju dugo i da se plan pravi unaprijed.

Povlačeći paralelu između ruskih i američkih vježbi strateških nuklearnih snaga stručnjaci ističu da su zadaci i ciljevi „jako slični“.

„Uvježbava se nanošenje nuklearnih udara po teritoriji protivnika. Po logici stvari, američke vježbe su isto što i vježbe strateških snaga Rusije. Radi se o akcijama strateških ofenzivnih snaga u uvjetima vođenja borbenih djelovanja sa prelaskom na upotrebu nuklearnog oružja. Detalji su nepoznati, zato što se scenario tih vježbi čuva u tajnosti“, rekao je vojni ekspert Konstantin Sivkov.

Zamjenik predsjednika Komiteta Državne Dume za međunarodne poslove Aleksej Čepa podsjeća da je Rusija u posljednje vrijeme provela nekoliko vojnih vježbi, a da su one pokazale spremnost Oružanih snaga Rusije da odbiju svaku agresiju.

„I to je cijeli svijet vidio. Očigledno da Amerikanci kao odgovor na to hoće pokazati svoju snagu. U kakvom su oni stanju, ne znam, to ćemo vidjeti“, dodao je on.

Istovremeno, Čepa naglašava da te vježbe vjerovatno neće pokazati bilo šta što bi moglo promijeniti vojnu situaciju snaga u svijetu.

„Ne mislim da to na bilo koji način može promijeniti vojnu situaciju snaga u svijetu, jer ja ne vidim prijetnju za Rusiju, a ako se nešto i dogodi — mi smo spremni odbiti svaki napad“, zaključio je on.

Podsjetimo, prošlog tjedna u Rusiji su također održane sveobuhvatne vojne vježbe strateških nuklearnih snaga, kojima je prisustvovao i vrhovni komandant predsjednik Vladimir Putin.

Tijekom manevara razrađena je suradnja Strateških raketnih snaga, nuklearnih podmornica Sjeverne i Pacifičke flote i zrakoplovnih snaga Rusije. Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je da je „vrhovni komandant lansirao četiri balističke rakete“.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,