Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » DAILY EXPRESS UPOZORIO: Finska će biti prva zemlja koja će priznati Kataloniju i pokrenuti lavinu u EU

DAILY EXPRESS UPOZORIO: Finska će biti prva zemlja koja će priznati Kataloniju i pokrenuti lavinu u EU

katalonija-djevojkeFinska bi mogla da postati prva zemlja koja će službeno priznati Kataloniju kao republiku, piše londonski “Daily Express”

Taj potez bi ovu skandinavsku zemlju mogao direktno suprotstaviti Europskoj uniji.

Poslanik iz Laponije, Miko Karna, najavio je, naime, da će finskom parlamentu podnijeti predlog da prizna novonastalu državu, prenosi list.

Kako se podseća, Karna, koji je iz redova vladajuće stranke centra koju predvodi premijer Juha Sipila, čestitao je Kataloniji nakon što je regionalni parlament u petak izglasao odcjepljenje od Španjolske.

Ako bi Finska službeno priznala Kataloniju kao novu državu to bi bio samo još jedan udarac za EU koja je snažno podržala jedinstvenu Španjolsku, navodi list.

“Ako bi Finska priznala Kataloniju, time bi se narugala Europskoj uniji i njenom odbijanju da prizna novi status te države”.

Istovremeno, ukazuje londonski dnevnik, predsjednik Europske komisije i član kontraverzne Bilderberg grupe Jean-Claude Juncker upozorio je da se pojavljuju “pukotine” u okviru EU zbog potresa u Kataloniji koje dovode do rascjepa u Uniji.

Škotska vlada je također uputila poruku podrške, navodeći da Katalonija “mora imati” pravo da odredi vlastitu budućnost.

Škotska vlada je saopćila da “poštuje i razumije” stav katalonske vlade, a centralnu vladu u Španijolskoj kritizirala je zbog “odbijanja dijaloga”.

“Daily Express” piše da bi i Argentina mogla formalno priznati Republiku Kataloniju.

Ljevičarski poslanik argentinskih socijalista Juan Carlos Giordano, koji zastupa provinciju Buenos Aires, rekao je, naime, da će u parlamentu podnijeti prijedlog da ta južnoamerička zemlja prizna Kataloniju.
 
(B92)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,