Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SAD SE PRIPREMA ZA RAT? Čak 3 nuklearna nosača zrakoplova osvanula na obalama Kine i Koreje, što se vrlo rijetko događa

SAD SE PRIPREMA ZA RAT? Čak 3 nuklearna nosača zrakoplova osvanula na obalama Kine i Koreje, što se vrlo rijetko događa

sad-nosac-avionaSjedinjene Američke Države poslale su čak tri nuklearna nosača aviona klase Nimitz u zonu Azija-Pacifik, nakon znatnog porasta napetosti na Korejskom poluotoku uslijed zajedničkih vojnih vježbi SAD i Južne Koreje

Nosači zrakoplova klase Nimitz su najveći nosači zrakoplova i najveći kapitalni brodovi ikad sagrađeni.

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan i njegova borbena grupa proteklog tjedna su sudjelovali u seriji vojnih vježbi zajedno s južnokorejskim snagama. Prije nekoliko dana je u šire područje ušla i borbena grupa nosača USS Theodore Roosevelt, a danas je saopćeno da je pod komandom Sedme flote stavljen i USS Nimitz.

Sjedište Sedme flote nalazi se u Yokosuki u Japanu, a neki njeni elementi su izdvojeni u Južnoj Koreji. U njoj se redovno nalazi 60 do 70 brodova, 300 aviona i 40.000 mornara i marinaca. Inače, kontrolira ih jedan nosač aviona, trenutno Ronald Reagan, čija je matična luka također u Japanu, ali je sada proširena sa dodatne dvije borbene grupe nosača.

Iako su nedavne informacije obuhvaćale i nosač USS Carl Vinson u Sedmu flotu, prije pet dana je objavljeno da taj nosač provodi testiranje mornaričke verzije zrakoplova F-35C, koji je prošlog tjedna po prvi put sletio na nosač aviona na otvorenom moru.

Sa tri nuklearna supernosača, sva tri klase Nimitz, Sedma flota trenutno raspolaže s više od sto dodatnih aviona, a radi se o jednoj od najvećih koncentracija pomorskih i zračnih snaga na svijetu.

Inače je izuzetno rijetko da se i dvije borbene grupe nosača aviona nađu zajedno u istom području — posljednji put to se dogodilo u lipnju ove godine, kada su Carl Vinson i Reagan nekoliko dana zajedno sprovodili vojnu vežbu blizu Korejskog poluotoka, ali i taj slučaj je bio prvi u gotovo 30 godina.

Posljednji put kada su tri ili više nosača aviona bila na istom području djelovanja učestvovali su u prvom Zaljevskom ratu.

Nimitz, Reagan i Roosevelt verovatno će provoditi nove vojne vježbe u suradnji sa Japanom i Južnom Korejom, a njihovo okupljanje izgleda kao odgovor na sve češće testiranje sjevernokorejskih balističkih raketa iznad teritorija Japana.

„Ta država je uporno poboljšavala svoje nuklearne i balističke mogućnosti“, rekao je japanski ministar odbrane Icunori Onodera.

„Prijetnja koju sada predstavlja Sjeverna Koreja dostigla je kritičan nivo bez presedana“, rekao je Onodera.

Vojni analitičari smatraju da će prisustvo tri nuklearna nosača aviona u regiji poslati jak signal Kini i Sjevernoj Koreji.

„To je znatno pokazivanje sile, kad god jedan nosač uđe u neku regiju“, rekao je obrambeni analitičar Adam Maunt za CNN.

„Kretanje nosača i njihovih pratećih brodova poslat će poruku Kini da je SAD i dalje dominantna sila na Pacifiku“, rekao je umirovljeni admiral i ratni huškač John Kirby.

Okupljanje tri nosača u regiji preklapa se s planiranom azijskom turnejom američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji bi početkom sljedećeg mjeseca trebao započeti svoju dvanaestodnevnu posjetu Kini, Japanu, Južnoj Koreji i Vijetnamu.

„Iako su kretanja brodova prethodno planirana, radi se o zgodnom preklapanju. Mornarica iskorištava to preklapanje da bi demonstrirala svoje sposobnosti potencijalnim suparnicima“, rekao je Kirby.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU