Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » PUTIN DAO PLJUSKU ZAPADU KOJI MU JE UVEO ILEGALNE SANKCIJE: U sljedeće tri godine, samo trećina prihoda u saveznom proračunu bit će od nafte i plina

PUTIN DAO PLJUSKU ZAPADU KOJI MU JE UVEO ILEGALNE SANKCIJE: U sljedeće tri godine, samo trećina prihoda u saveznom proračunu bit će od nafte i plina

putin-mapaVlast Rusije planira smanjiti proračunski deficit bez nafte i plina s 8,5 posto na 5,9 posto bruto domaćeg proizvoda u 2019. godini, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin

Na međunarodnom investicijskom forumu za ulaganja u Moskvi naglasio je kako se smanjuje ovisnost saveznog proračuna o situaciji na tržištu nafte:

„Ovakvo prisustvo stranih investitora na forumu još jednom pokazuje veliki interes koji izaziva savremena Rusija i njen potencijal, pokazuje uzajamnu želju za dijalog i suradnju, što je ključni uvjet za uspostavljanje i razvoj poslovnih veza, traganje za perspektivnim pravcima investiranja. Rusija otvara takve mogućnosti za saradnju posebno sada kada je naša ekonomija izašla iz stagnacije i njeno oživljavanje je stabilno“, rekao je Putin.

Iako su prihodi od nafte i plina činili 51,3 posto proračuna 2014. godine, ove su godine oko 39 posto. Samo trećina prihoda u saveznom proračunu bit će iz nafte i plina u naredne tri godine. Ukupni prihod saveznog proračuna svakako će porasti u isto vrijeme.”

Ruski predsjednik je naveo da je rast industrijske proizvodnje u Rusiji u prvih devet mjeseci 2017. godine dosegnuo 1,8 posto, a da je priljev stranih direktnih investicija porastao u tom razdoblju na 23 milijarde dolara, što je 2,5 puta više nego u prvih devet mjeseci prošle godine.

Prema rječima ruskog predsjednika, zlatne rezerve rastu (za 13 posto od početka godine), platna bilanca jača, tečaj rublje se stabilizirao.

Putin je rekao da je rusko gospodarstvo nadvladalo stagnaciju i da je oporavak održiv i dodao da više od 1.000 gostiju iz više od 60 zemalja sudjeluje na forumu.

Rekao je kako se domaći bruto domaći proizvod povećava u četvrtom uzastopnom kvartalu, te da je od travnja 2017. stopa rasta veća od 2 posto.

Dodao je da su plaće u Rusiji tijekom proteklih devet mjeseci realno porasle za 2,5 posto.
 

 
(fakti.org)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,