Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » 12 SAVJETA RUSKOG PSIHOLOGA KAKO SPRIJEČITI ŠKOLU DA UNIŠTI VAŠE DIJETE!

12 SAVJETA RUSKOG PSIHOLOGA KAKO SPRIJEČITI ŠKOLU DA UNIŠTI VAŠE DIJETE!

skola-djecaMihail Labkovski, popularni ruski psiholog, poručuje roditeljima kako odabrati školu, treba li raspravljati s učiteljima i u kom trenutku dijete stvarno treba ostaviti na miru

Savjet br. 1

Prije škole djecu ne treba ničim opterećivati. Nikakav šah, strani jezici i ili intelektualni razvoj. Do 6-7 godina mozak djeteta fiziološki nije spreman da prima veliku količinu informacija. Vi ćete izgubiti novac, a dijete – detinjstvo.

Savjet br. 2

Nemojte za prvašića tražiti „jaku školu“. U nižim razredima za dijete je najvažnije da postigne psihološki komfor. Zato odaberite normalnu školu, blizu kuće. Dijete neće trošiti vrijeme i snagu na odlazak i povratak, i lakše će mu biti graditi odnose sa prijateljima iz razreda koji žive u susjedstvu.

Savjet br. 3

Prva učiteljica ne treba biti „stroga“ nego dobra. Potrebna vam je adekvatna učiteljica koja voli djecu i radi u školi jer voli taj posao. Zato otiđite u proljeće u obližnju školu i raspitajte se kod roditelja učenika.

Savjet br. 4

Škola je odgovornost vašeg djeteta, a ne vaša. Možete uzeti odmor prva dva tjedna na početku prvog razreda, a onda se dogovorite s djetetom: „Mene tvoja škola ne uznemirava, i ja neću uznemiravati tebe.“

Savjet br. 5

Prestanite zapitkivati šta je bilo na svakom satu i pretjerano reagirati na ocjene. Nek tema škole postane tabu. Ako dijete želi razgovarati o školi, razgovarajte; ako ne želi – ne treba mu kliještima izvlačiti riječi iz usta.

Savjet br. 6

Domaću zadaću ne treba raditi sa djetetom, školsku torbu mu ne treba spremati, da li je nešto zaboravilo, ne treba vi voditi o tome računa. Mislite malo na sebe – to dijete bi vas trebalo paziti u starosti. A ako vi sve radite umjesto njega, to u budućnosti neće biti mali problem.

Savjet br. 7

Naravno da svom djetetu možete pomoći. Principijelno pitanje u tome je tko je prvi počeo. To treba to biti dijete. Ono treba pitati: “Mama, ja ovo ne razumijem?” A ne da malo-malo priđete i pitate je li sve u redu. Ako dijete ne pita ništa, znači da je sve u redu.

Savjet br. 8

Ako učitelj ne voli vaše dijete, problem se mora rješavati. Probajte prvo razgovarati sa učiteljem, zatim s direktorom, ako nema vajde – idite dalje. Možete ga premjestiti u drugi razred pa čak i školu. Ni u kom slučaju dijete ne treba ostavljati u stanju dugog permanentnog stresa.

Savjet br. 9

Pubertet je najteži period u životu vašeg djeteta. Počinje između 12. i 14. i traje do 15-16. godine. To je vrijeme složenih psihičkih i fizičkim izmjena, otuda hormonalni disbalans, psihološki problemi, umor.

Uz to, upravo u to doba djeca polažu prijemne ispite. Dijete može lošije učiti, od odlikaša postati trojkaš. Moj savjet glasi: ako ne želite konflikte i teže probleme, uključujući i pokušaje suicida – ostavite dijete na miru. Vaš zadatak je da to vrijeme prođe što mirnije i što brže da bi se košmar završio.

Savjet br. 10

Ne treba dolaziti u otvoren konflikt sa školom – vrlo vjerojatno ćete izgubiti bitku. Kada vas pozovu na razgovor i budu pričali o jakoj školi, složenom programu i potrebi da se pozabavite sa djetetom – ne suprotstavljajte se. Suglasite se. I nastavite raditi po svome.

Savjet br. 11

Nije neophodno specijalno razvijati djetetove talente ako to dijete ne želi. Talenat treba pružiti radost, a ne da se iskorištava. Ne treba se naprezati, tražiti pedagoge ne bi li neko dao odgovor na pitanje „šta čuči u njemu?“ Najćešće ne čuči ništa posebno i u tome nema ničeg tragičnog.

Savjet br. 12

Najvažnije je da naučite da ne očekujete ništa od svojeg djeteta. Nije važno kako uči, volite ga onakvo kakvo je i šta god da radi. Da, kad bude imao 15, bit će teže nego kad mu je bilo pet. Dijete ne treba u vama izazivati nekakvo odbijanje. Ali da bi bilo tako, treba prvo zavoljeti samoga sebe.
 
(detinjarije.com)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,