Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Angela Merkel će u Njemačkoj od islamskih festivala napraviti državne praznike

Angela Merkel će u Njemačkoj od islamskih festivala napraviti državne praznike

nerkel-rukovanjeNjemačka kancelarka Angela Merkel je najavila planove kojima će sve islamske festivale i glagdane u Njemačkoj proglasiti praznicima iz poštovanja prema muslimanskoj vjeri

Njemački ministar unutarnjih poslova potvrdio je da se trenutno sastavljaju novi propisi prema kojima bi muslimanske festivale službeno priznali kao državne praznike, unatoč činjenici da muslimansko stanovništvo predstavlja samo 2% Njemačke populacije.

Viši član vlade Angele Merke rekao je da će se muslimanski praznici uvesti u područjima sa velikim udjelom islamske populacije. Postoje procjene da 1,5 milijuna muslimana žive u Njemačkoj – što čini samo do 2% stanovništva, izvijestio je Ibtimes.co.uk.

„Zašto ne bismo razmišljali o muslimanskim državnim praznicima u dijelovima zemlje gdje mnogi muslimani žive?”, upitao član vlade tijekom govora u Donjoj Saskoj.

Merkelova i Maziereova stranka Kršćanski demokrati (CDU) i dalje je najjača stranka u posljednjih nekoliko njemačkih izbora, ali je izgubila gotovo četvrtinu svojih glaova zbog javnog negodovanja protiv politike otvorenih vrata prema imigrantima.

Maziere tvrdi da se njemački praznici trebaju „i dalje oblikovati” oko kršćanskog kalendara, ali je istaknuo da će se katolički blagdani, kao što je blagdan Svih svetih, slaviti u dijelovima zemlje sa većinom katoličkim stanovništvom.

Na njegove komentare je odmah odgovorila Alternativa za Njemačku (AFD) sa zamjenikom predsjednika Beatrix von Storch koja je rekla na Twitteru: „NE NE NE tome!”.

AFD je bio iznenađenje na nedavnim izborima, osvojivši 13,5% glasova i što su njihova prva mjesta u parlamentu. To je prvi put da je stranka krajnje desnice zastupljena u Bundestagu od 1961.

„CDU želi muslimanske blagdane – to je razlika u odnosu na AFD”, dodala je Von Storch.

Više od milijun ilegalnih imigranata došlo u Njemačku od 2015. godine. Mnogi koji su došli od tada su iz muslimanskih zemalja, iako je već dobro utemeljena islamska zajednica u Njemačkoj, uključujući veliku tursku dijasporu.

Sawsan Chebli, berlinska političarka iz SPD lijevog centra, izrazila je potporu Maziereovom prijedlogu, dodajući da to nije presedan. Rekla je: „Smatram da je to ideja dobra. U Berlinu već postoje propisi za Ramazan i Bajram.”

Maziere je priznao da je Njemačka i dalje većinski kulturno kršćanska zemlja, ali preispituje u kojoj mjeri je to zastupljeno kod prosječne „kršćanske” njemačke obitelji.

On je rekao: „Ne znam da li mogu reći svojoj djeci točno što je vjerski sadržaj pokore i molitve. Ili Pentakosta, ako vrlo dobro znate što se događa sa Svetim Duhom?”
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,