Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » U PRIRODU pušteni GMO komarci koji nose smrtonosni gen

U PRIRODU pušteni GMO komarci koji nose smrtonosni gen

komarac-gmo-dnaGenetski modificirani komarci sve više se puštaju u prirodu

Savez za kontrolu komaraca uz pomoć privatne kompanije „Oxitec Insect Technologies“ nedavno je pokrenuo projekt — puštanje GMO komaraca na Floridi.

Prije toga, prvo puštanje GMO komaraca dogodilo se na Kajmanskim otocima 2009. godine, a drugo — u Maleziji 2010. godine.

Genetski modificirani komarci sadrže poseban gen koji je za komarce smrtonosan ako ne dobiju antibiotik tetraciklin. Potomstvo GMO komaraca će također nasljediti ovaj smrtonosni gen, zbog kojeg će uginuti prije nego dostignu zrelost i počnu se razmnožavati.

Ideja se bazira na tome da se obični komarci križaju sa GMO komarcima i da se na taj način stvori sve više komaraca sa smrtonosnim genom, što će dovesti do smanjenja njihove populacije.

Rizik koji predstavljaju GMO komarci nije poznat

Dok GMO industrija nepokolebljivo tvrdi da su genetski modificirane biljke i životinje bezopasne i donose brojne pogodnosti čovječanstvu, stvarnost nam pokazuje nešto sasvim suprotno.

„Monsanto“ i druge GMO korporacije stvaraju ne samo genetski modificirane biljke, nego i životinje.

Na primjer, stvorene su ovce koje su 85 posto ovce, a 15 posto ljudi, da bi mogle služiti kao donori organa za ljude.

Stvorene su i koze koje daju mlijeko sa proteinom iz paučine — za proizvodnju kože otporne na metke. Krave su genetski modificirane da bi proizvodile mlijeko koje po svom sastavu više liči na ljudsko.

Da li se na taj način igraju vatrom jer mijenjaju osjetljiv i precizno izbalansiran ekossustav?

Šta će se dogoditi sa lokalnim i globalnim ekosustavima ako se populacija komaraca drastično smanji ili sasvim nestane?

Mnogi od nas mrze komarce zato što nas bodu i prenose opasne bolesti, ali oni su također dio ekosustava i hrana za druge životne oblike. Ideja uništenja komaraca samo zato što nam se ne sviđaju je apsurdna — ako se u vidu ima njihova uloga u kompletnom lancu.
 
(sputniknews.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,