Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » UDARNA VIJEST: Lobistima Monsanta zabranjen ulazak u EU parlament

UDARNA VIJEST: Lobistima Monsanta zabranjen ulazak u EU parlament

monsantokomisije11. listopada odr┼żano je javno saslu┼íanje o Monsanto dokumentima i glifosatu na koju su predstavnici Monsanta odbili do─çi nakon ─Źega je Parlament odlu─Źio zabraniti njihovim lobistima ulazak u zgradu Parlamenta

Na zajedni─Źkoj sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj i Odbora za okoli┼í, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta u srijedu, 11. listopada odr┼żano je javno saslu┼íanje o Monsanto dokumentima i glifosatu na koju su predstavnici Monsanta odbili do─çi nakon ─Źega je Parlament odlu─Źio zabraniti njihovim lobistima ulazak u zgradu Parlamenta.

Na zajedni─Źkoj sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj i Odbora za okoli┼í, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta u srijedu, 11. listopada odr┼żano je javno saslu┼íanje o Monsanto dokumentima i glifosatu na koju su predstavnici Monsanta odbili do─çi nakon ─Źega je Parlament odlu─Źio zabraniti njihovim lobistima ulazak u zgradu Parlamenta.

U raspravu se uklju─Źila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir izraziv┼íi zabrinutost vidljivim podatcima iz dostupnih dokumenata koji ukazuju kako u vi┼íe od ─Źetrdeset godina primjene herbicida na bazi aktivnog sastojka glisfosata, u SAD-u nikada nije bila napravljena analiza proizvoda herbicida u formulaciji koja je bila stavljena na tr┼żite.

Petir je stoga zapitala sudionike panela – Carey Gillam iz neprofitne organizacije U.S. Right to Know te prof. Davida Kirklanda iz tvrtke koja se bavi pru┼żanjem stru─Źnih savjeta uz podru─Źja geneti─Źke toksikologije Kirkland Consulting, smatraju li da je pristup utvr─Ĺivanju rizika i opasnosti biocida u SAD-u i dalje zadovoljavaju─çi i da u dovoljnoj mjeri ┼ítiti korisnike tih proizvoda.

Petir je pojasnila kako su nadle┼żna tijela za utvr─Ĺivanje mogu─çih rizika koristila isklju─Źivo testove za utvr─Ĺivanje mogu─çih rizika i opasnosti aktivnog sastojka glifosata, ne i cijelog koktela ┼íto predstavlja opasnost za poljoprivrednike i krajnje korisnike proizvoda tretiranih tim herbicidima.


Zastupnica Petir je upitala paneliste i ho─çe li nadle┼żna tijela koja su odobrila kori┼ítenje tog herbicida sudjelovati u naknadi eventualnih tro┼íkova ┼żrtvama.

Gillam je, odgovaraju─çi na pitanja zastupnice Petir, kazala kako testiranja koja se obavljaju nisu su┼ítinska te pojasnila da se, ukoliko se tvari same za sebe smatraju sigurnima, ne vr┼íe daljnja ispitivanja kako te tvari djeluju u kombinaciji. Govore─çi o od┼ítetama, Gillam je rekla kako ne vjeruje da ─çe nadle┼żna tijela sudjelovati u isplati od┼íteta.

Podsjetimo, Me─Ĺunarodna agencija za istra┼żivanje raka (IRAC) po─Źetkom 2015. godine, nakon dugogodi┼ínjeg istra┼żivanja herbicida glifosat obavijestila je javnost da je taj herbicid kancerogen i opasan po ljudsko zdravlje.

Upravo taj herbicid je najve─ça komponenta Monsanto Roundup proizvoda, najra┼íirenijeg sredstva protiv korova na svijetu. Potom su nezavisni toksikolozi u svojim istra┼żivanjima otkrili da su aditivi koje Monsanto koristi u kombinaciji s glifosatom i do dvije tisu─çe puta ┼ítetniji negoli sam glifosat.

Sredinom 2016. godine stotine poljoprivrednih radnika oboljelih od raka iza┼íli su u javnost tvrde─çi da je njihovu bolest uzrokovao upravo Monsantov proizvod, ┼żrtve su po─Źele podizati optu┼żnice protiv Monsanta, a u o┼żujku ove godine Federalni sud naredio je otkrivanje 250 stranica povjerljivih dokumenata tvrtke.

Ti su dokumenti jasno pokazali manipuliranje javno┼í─çu, falsificiranje rezultata i odbijanje testova aktualnog miksa koji sadr┼żava smrtonosne kemikalije.
 

 
(agrobiz.hr)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , ,