Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ISTRAŽIVANJE: Ekstrakt protiv raka je deset puta učinkovitiji u kombinaciji sa aminolevulinskom kiselinom (ALA)

ISTRAŽIVANJE: Ekstrakt protiv raka je deset puta učinkovitiji u kombinaciji sa aminolevulinskom kiselinom (ALA)

rak-staniceIstraživači iz Nacionalnog sveučilišta u Singapuru (NUS) nedavno su otkrili potencijal korištenja artemisinina – lijeka protiv malarije u kombinaciji sa aminolevulinskom kiselinom (ALA) kao učinkovitog lijeka protiv raka

Naime, otkrili su da se svojstva artemisinina protiv raka poboljšavaju dodavanjem aminolevulinske kiseline, fotosenzitizera koji može generirati slobodne radikale koji ubijaju stanice raka pri izloženosti svjetlu. (Artemisinin, dolazi iz biljke pelina, koja raste kao korov u malarijom opustošenim područnima svijeta.)

Tim je došao do tog zaključka nakon provedene studije koja se temeljila na jednom od njihovih prethodnih radova. U ranijem istraživanju su primijetili da je učinak ubijenja parazita uz pomoć artemisinina potaknut uz pomoć heme.

Ovaj spoj željeza (hem) služi kao ne-proteinska komponenta bioloških molekula, kao što je hemoglobin, koji pak hrani parazite koji uzrokuju malariju i koji napadaju crvene krvne stanice.

Nakon probavljaja od strane parazita, hem stimulira artemizinin koji kreće u akciju. Artemisinin napada proteine​neophodne za opstanak parazita i eliminira parazite u tom procesu.

Najnoviji napori istraživačkog tima otkrili su da stanice raka sadrže povišene razine hema i duži put biosinteze hema, najvjerojatnije zbog njihove veće metaboličke stope. Takva svojstva kvalitete povećavaju potenciju artemisinina, olakšavajući lijeku napad na preko 300 proteina stanica raka.

Snaga artemisinina se dodatno pojčava u kombinaciji sa aminolevulinskom kiselinom (ALA), koju istraživači koriste kako bi pojačali razinu hema unutar stanica raka. Uz povećanje sposobnosti artemisinina, kombinacija ALA i artemisinina je imala minimalan utjecaj na ne-kancerogene stanice.

„Artemisinin i ALA su već postojeći lijekovi koje dobro podnosi ljudsko tijelo. Kao takvo, ovaj obećavajući tretman raka bi mogao imati manje nuspojava„ – rekao je koautor studije dr Jigang Wang.

Profesor Han-Ming Shen, drugi autor studije, je dodao: „Nakon što smo razvili bolje razumijevanje djelovanja artemisinina protiv raka debelog crijeva, također ćemo testirati ovo kombinirano liječenje na drugim vrstama raka, poput raka jetre.

Kratka povijest artemisinina

Artemisinin je biljni spoj izveden iz biljke Artemisia annua, uobičajeno poznate kao slatki pelin ili godišnji divlji pelin. Ova izdržljiva i zeljasta biljka je porijeklom iz umjerenih područja Azije, gdje se obično koristi u kineskoj biljnoj medicini za liječenje groznice. Sam artemisinin je prvi put identificiran u 1970. godini od strane kineske znanstvenice Tu Youyou.

Tu Youyou (86), koja je dobitnica Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu u 2015., naišla je na artemisinin nedugo nakon što je prvi put dobila zadatak od Mao Zedonga da pronađe lijek za malariju. Godine 1969., tadašnja 39-godišnja znanstvenica postala je dio tajnog medicinskog istraživačkog tima poznatog pod nazivom „Projekt 523”. Jedinica je formirana u 1967. od strane Mao Zedonga kao odgovor na širenje malarije u džunglama jugozapadne Kine.

Zajedno s ostatkom jedinice, Tu je poslana na malarijom pogođeni tropski otok Hainan. Ona je osobno svjedočila efektima te bolesti na ljudsko tijelo, navodeći: „Vidjela sam mnogo djece koja su bila u posljednjim fazama malarije. Ta djeca su umrla vrlo brzo.”

Pri povratku u Peking, Tu je dobila ideju da koristi kinesko bilje kako bi pobijedila tu bolest. Tim znanstvenika je “pročešljao” drevne kineske medicinske tekstove u potrazi za lijekovima i narodnom medicinom kako bi se znanstvenici identificirali biljke koje su se koristile protiv bolesti sa karakteristikama malarije.

Tada su došli do slatkog pelina – poznatog u Kini kao „qinghao” – iz stotine godina starog teksta, „Priručnik za kliničku praksu i hitne lijekova” od Ge Honga, kineskog liječnika i alkemičara iz četvrtog stoljeća.

Nakon mnogo ispitivanja, tim je istaknuo aktivnu tvar slatkog pelina koja se pokazala osobito učinkovita u ubijanju parazita koji uzrokuje malariju. Ovaj spoj će postati poznat kao artemisinin, koji je do tada bio testiran na zaraženim miševima. Hrabra Tu je onda odlučila testirati spoj na sebi.

„Kao šef ove istraživačke grupe, imala sam odgovornost”, objasnila je Tu.

Nakon što se tretman pokazao učinkovit i siguran za ljude, artemisinin je postao važan alat u sprečavanju malarije i pomogao je spasiti milijune života nakon njegova otkrića.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , ,