Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Dora Bilić, zagrepčanka iz ugledne obitelji – jedina hrvatska džihadistica

Dora Bilić, zagrepčanka iz ugledne obitelji – jedina hrvatska džihadistica

hrvat-isisPod kontrolom takozvane Islamske države boravilo je ukupno sedam osoba koje imaju hrvatsko državljanstvo – šestero imaju dvojno državljanstvo te nikada nisu trajno živjeli u Hrvatskoj, dok je na popisu samo jedna osoba koja ima isključivo hrvatsko državljanstvo

Prema javno objavljenom izvješću Sigurnosno-obavještajne agencije, na području koje je pod kontrolom ISIL-a boravilo je sedam osoba koje imaju hrvatsko državljanstvo: njih šestorica imaju dvojno državljanstvo i nikada nisu trajno živjeli u Hrvatskoj, dok samo jedna osoba posjeduje isključivo hrvatsko državljanstvo.

Riječ je o ženi, 30-godišnjoj Dori Bilić, čija je aktivnost prije nekoliko godina uočena u gradu Raki, tadašnjem snažnom uporištu snaga Islamske države, gdje se nalazila sa suprugom, državljaninom BiH koji se pridružio snagama ISIL-a.

Nedovoljno radikalan

Zagrepčanka iz ugledne obitelji, odgajana u katoličkom duhu, šokirala je svoje bližnje prelaskom na islam, onaj radikalni.

Prema dostupnim informacijama, Dora Bilić je nakon izvrsnih ocjena u srednjoj školi upisala Pravni fakultet, no nakon što je shvatila da joj taj studij “ne predstavlja izazov”, educirala se za posao fizioterapeutkinje.

Govorila je nekoliko stranih jezika, voljela je putovati Europom i posjećivati muzeje, a prekretnica u njezinu životu događa se s dolaskom u London.

Ondje upoznaje budućeg supruga, tada još kršćanina, no njezin odabranik ubrzo prelazi na islam i pristupa radikalnim muslimanskim organizacijama.

Njegov utjecaj bio je na Doru iznimno snažan pa se i ona odriče svoje vjere i odabire islam. Brak, međutim, nije potrajao: Dora je napustila supruga jer joj nije bio dovoljno ekstreman.

Stoga je nakon razvoda, potkraj 2012. godine, odlučila potražiti nekog po svom ukusu, znatno radikalnijeg, pa ga je i pronašla u ozloglašenoj Gornjoj Maoči, selu u blizini hrvatske granice, poznatom i kao uporište vehabija.

Neshvatljiva transformacija

U Gornjoj Maoči susrela je stanovitog Senada Avdića, zvanog Čađo, koji je u to vrijeme živio u selu blizu Brčkog, skupa sa suprugom i djecom. Nakon susreta s Dorom, taj je brak postao prošlost pa se par ubrzo prebacio u Siriju, a neki izvori spominju i rođeno zajedničko dijete.

Prema izvješću SOA-e, ondje je Dora 2014. i ranjena, u napadima koalicijskih zrakoplova koji su bombardirali položaje ISIL-a. Neki izvori, pak, spominju i Avdićevo ranjavanje.

Ove vijesti zaprepastile su i sve one koji poznaju obitelj Bilić: Dorin otac poznati je poljoprivredni stručnjak, majka arhitektica, brat je diplomirani pravnik, baka magistrica farmacije, djed inženjer elektrotehnike – mahom vrhunski intelektualci koji i danas nose teški teret izbora njihove kćeri i posve neshvatljive transformacije u džihadisticu.

Naime, njezina je obitelj nedvosmisleno, u izjavi za Večernji list, poručila kako je Dora iskorištena za propagandu te kako osuđuju svaki pa i islamski radikalizam i terorizam.
 
(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,