Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Dora Bili─ç, zagrep─Źanka iz ugledne obitelji – jedina hrvatska d┼żihadistica

Dora Bili─ç, zagrep─Źanka iz ugledne obitelji – jedina hrvatska d┼żihadistica

hrvat-isisPod kontrolom takozvane Islamske dr┼żave boravilo je ukupno sedam osoba koje imaju hrvatsko dr┼żavljanstvo ÔÇô ┼íestero imaju dvojno dr┼żavljanstvo te nikada nisu trajno ┼żivjeli u Hrvatskoj, dok je na popisu samo jedna osoba koja ima isklju─Źivo hrvatsko dr┼żavljanstvo

Prema javno objavljenom izvje┼í─çu Sigurnosno-obavje┼ítajne agencije, na podru─Źju koje je pod kontrolom ISIL-a boravilo je sedam osoba koje imaju hrvatsko dr┼żavljanstvo: njih ┼íestorica imaju dvojno dr┼żavljanstvo i nikada nisu trajno ┼żivjeli u Hrvatskoj, dok samo jedna osoba posjeduje isklju─Źivo hrvatsko dr┼żavljanstvo.

Rije─Ź je o ┼żeni, 30-godi┼ínjoj Dori Bili─ç, ─Źija je aktivnost prije nekoliko godina uo─Źena u gradu Raki, tada┼ínjem sna┼żnom upori┼ítu snaga Islamske dr┼żave, gdje se nalazila sa suprugom, dr┼żavljaninom BiH koji se pridru┼żio snagama ISIL-a.

Nedovoljno radikalan

Zagrep─Źanka iz ugledne obitelji, odgajana u katoli─Źkom duhu, ┼íokirala je svoje bli┼żnje prelaskom na islam, onaj radikalni.

Prema dostupnim informacijama, Dora Bili─ç je nakon izvrsnih ocjena u srednjoj ┼íkoli upisala Pravni fakultet, no nakon ┼íto je shvatila da joj taj studij ÔÇťne predstavlja izazovÔÇŁ, educirala se za posao fizioterapeutkinje.

Govorila je nekoliko stranih jezika, voljela je putovati Europom i posje─çivati muzeje, a prekretnica u njezinu ┼żivotu doga─Ĺa se s dolaskom u London.


Ondje upoznaje budućeg supruga, tada još kršćanina, no njezin odabranik ubrzo prelazi na islam i pristupa radikalnim muslimanskim organizacijama.

Njegov utjecaj bio je na Doru iznimno sna┼żan pa se i ona odri─Źe svoje vjere i odabire islam. Brak, me─Ĺutim, nije potrajao: Dora je napustila supruga jer joj nije bio dovoljno ekstreman.

Stoga je nakon razvoda, potkraj 2012. godine, odlu─Źila potra┼żiti nekog po svom ukusu, znatno radikalnijeg, pa ga je i prona┼íla u ozlogla┼íenoj Gornjoj Mao─Źi, selu u blizini hrvatske granice, poznatom i kao upori┼íte vehabija.

Neshvatljiva transformacija

U Gornjoj Mao─Źi susrela je stanovitog Senada Avdi─ça, zvanog ─îa─Ĺo, koji je u to vrijeme ┼żivio u selu blizu Br─Źkog, skupa sa suprugom i djecom. Nakon susreta s Dorom, taj je brak postao pro┼ílost pa se par ubrzo prebacio u Siriju, a neki izvori spominju i ro─Ĺeno zajedni─Źko dijete.

Prema izvje┼í─çu SOA-e, ondje je Dora 2014. i ranjena, u napadima koalicijskih zrakoplova koji su bombardirali polo┼żaje ISIL-a. Neki izvori, pak, spominju i Avdi─çevo ranjavanje.

Ove vijesti zaprepastile su i sve one koji poznaju obitelj Bili─ç: Dorin otac poznati je poljoprivredni stru─Źnjak, majka arhitektica, brat je diplomirani pravnik, baka magistrica farmacije, djed in┼żenjer elektrotehnike ÔÇô mahom vrhunski intelektualci koji i danas nose te┼íki teret izbora njihove k─çeri i posve neshvatljive transformacije u d┼żihadisticu.

Naime, njezina je obitelj nedvosmisleno, u izjavi za Ve─Źernji list, poru─Źila kako je Dora iskori┼ítena za propagandu te kako osu─Ĺuju svaki pa i islamski radikalizam i terorizam.
 
(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,