Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NATO GENERAL SE USPANIČIO: ‘Rusija kao da se priprema za rat!’

NATO GENERAL SE USPANIČIO: ‘Rusija kao da se priprema za rat!’

pietr-natoPredsjedavajući Vojnog odbora NATO general Petr Pavel izjavio je za AP da postoje razlozi za zabrinutost zbog obimnih vojnih manevara pod nazivom “Zapad 2017″

On kaže kako bi ove vojne vježbe Rusije i Bjelorusije mogle biti viđene kao “ozbiljne pripreme za veliki rat”, kao i da se NATO “ne natječe s Rusijom na zapadnom Balkanu”.

Pavel je kazao kako NATO podupire napore za obnovu vojnih komunikacija s Rusijom kako bi izbjegao “neželjene posljedice potencijalnih incidenata tijekom vježbe”.

“Kada pogledamo vježbu koju Rusija predstavlja, to ne bi trebalo biti problem, ali kada pogledamo veću sliku, moramo biti zabrinuti jer Rusija nije transparentna”, rekao je Pavel.

Dodao je ovu izjavu tijekom godišnje konferencije Vojnog odbora NATO-a otvorenog u albanskom glavnom gradu Tirane u subotu, s temama o borbi protiv terorizma, situaciji na zapadnom Balkanu i novu američku strategiju u Afganistanu.

Pavel je rekao da problemi na zapadnom Balkanu mogu proizaći iz radikalizma, organiziranog kriminala, migracije, gospodarskih problema ili “malignih utjecaja iz Rusije”.

“Mi se ne natječemo s Rusijom oko Zapadnog Balkana, prvenstveno smo usredotočeni na stvaranje stabilnog i sigurnog Balkana”, rekao je Pavel.

Dodao je kako nema planova za smanjenje vojnih trupa na Kosovu niti da bi odredili krajnji rok za njihovo prisustvo.

“Balkan je još uvijek potencijalni izvor ratnih sukoba”, izjavio je prošle godine predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general zbora Petr Pavel.

Huškaju na rat, a govore o miru. Kao priča iz Orwellove “1984.”
 

(Tanjug)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,