Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » ČINI SE DA TREBAJU MALO DEMOKRACIJE: Venecuela izbacila dolar iz trgovine naftom u nadi da će ga zavijek prestati koristiti

ČINI SE DA TREBAJU MALO DEMOKRACIJE: Venecuela izbacila dolar iz trgovine naftom u nadi da će ga zavijek prestati koristiti

maduro-dolarVenezuela se prebacuje iz dolara na euro pri prodaji nafte, piše “WallStreet Journal”, pozivajući se na neimenovane izvore

Venecuela je upravo najavila da više neće prihvaćati američke dolara za naftu, kao što su Rusija i Kina stvorili sustav kojim bi zaobišli hegemoniju američkog petrodolara.

U najnovijem potezu kojim želi potkopati carski svjetski poredak koji se održava iz Sjedinjenih Američkih Država, koja je utemeljila korištenje petrodolara kao svjetsku rezervnu valutu, Wall Street Journal izvještava da je venecuelanski predsjednik Maduro službeno zaprijetio da će prestati prihvaćati američke dolare kao sredstvo plaćanje za izvoz sirove nafte u svjetlu nedavnih američkih sankcija.

Predsjednik Nicolas Maduro je izjavio da ako SAD nastavi sa sankcijama, Venecuela će se “osloboditi od američkih dolara.”

„Venecuela će implementirati novi sustav međunarodnog plaćanja, te će stvoriti novu alternativu valuta da bi se oslobodila dolara”, rekao je Maduro u multi-satnom obraćanju naciji u svezi novog “super” zakona.

Ne čudi, istaknuo je Maduro da će njegova zemlja tražiti suradnju u zemljama BRICS-a, i početi koristiti kineski juan i rusku rublju – zajedno s drugim valutama – da bi zaobišla zahvat američkog dolara.

„Ako nas nastave slijediti sa dolarom, koristit ćemo rusku rublju, kineski juan, indijsku rupiju i euro”, rekao je Maduro.

Umjesto da rade diplomatski s drugim narodima, Sjedinjene Države se često koriste sankcije da bi prisilili na poštivanje.

Zbog toga što je dolar prihvaćen kao svjetska rezervna valute, gotovo sve financijske transakcije denominirane su u dolarima. Ovaj fenomen daje Americi moćno oružje protiv vlada država koje odbijaju pratiti njihove smjernice i podupirati unipolarni model globalne dominacije SAD-a.

The Wall Street Journal izvještava da je kao sredstvo zaobilaženja američkih sankcija – Washingtonsko oružje prisilnog izbora koje prisiljava na poštivnje – Venecuela rekla naftnim trgovcima da neće više slati ili primati uplate u dolarima, kažu ljudi upoznati s novim pravilima.

Trgovci naftom koji izvoze Venezuelanske sirove naftne derivate su počeli svoje račune pretvarati u eure.

Državna naftna kompanija Petroleos de Venezuela SA, poznata kao PdVSA, je rekla da su njihovi privatni joint venture partneri otvorli račune u eurima i pretvorili postojeće novčane udjele u europsku valutu, rekao je jedan partner na projektu.

Nova politika uplata nije javno objavljena, ali potpredsjednik Tareck El Aissami, koji je stavljen na crnu listu SAD-a, izjavio je u petak: „Za borbu protiv ekonomske blokade biti će “košarica valuta koja će nas osloboditi od dolara. ”

Sa Europom koja često djeluje kao vazal SAD-a, nezamislivo je da bi EU mogla nametnuti sankcije Venezueli, koja će vjerojatno utrti put za strateško parterstvo prema Rusiji i Kini i steći još jače uporište u globalnoj ekonomskoj borbi kroz valute poput juana, rublje i zlata koje će koristiti za kupnju i prodaju venecuelanske nafte.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,