Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » MISLILI STE DA GRAĐANI RUSIJE I SJEVERNE KOREJE GLADUJU – KADA SAZNATE U KAKVOM JE STANJU AMERIKA, PROMIJENIT ĆETE MIŠLJENJE

MISLILI STE DA GRAĐANI RUSIJE I SJEVERNE KOREJE GLADUJU – KADA SAZNATE U KAKVOM JE STANJU AMERIKA, PROMIJENIT ĆETE MIŠLJENJE

beskucnik-amerikaJedna šestina stanovništva SAD (47 milijuna ljudi) prima državnu pomoć u hrani, budući da nije u stanju elementarno prehrani sebe i svoju obitelj

Više od 53 posto američkih kućanstava živi u dugovima (godišnje troši više nego što zarađuje). Istodobno, više od devet milijuna amerikanaca živi unutar granice apsolutnog siromaštva.

Amerika je u novoj ofenzivi. Odabir Donalda Trumpa je, na početku, obradovao svijet, ali radost je bila kratkog daha. Postalo je očito da se američka politika ne može promijeniti voljom američkog naroda, budući da je vašingtonska močvara isuviše blatnjava da bi bila isušena u razumnom roku.

I pod novim predsjednikom (i starom administracijom) Amerika je nastavila “usrećivati” države i narode diljem planeta, učeći ih kako da izgrade pravednija društva i bogatije zajednice.

A kakvo je pravo stanje američke ekonomije?

Krvna slika američkog gospodarstva i financija je toliko loša, da je pravo čudo da ima bilo kakvih znakova života. Tijekom 2015. godine, američka Vlada je potrošila 3,5 tisuća milijardi dolara. Da bi se shvatila ova veličina, valja ukazati da je promet Volmarta, najvećeg trgovinskog lanca u SAD, bio 476 milijardi.

Istodobno, ukupna količina dolara u opticaju (novčanice, odnosno keš) iznosila je samo 250 milijardi. To je mizerno malo u odnosu na ukupne odobrene kredite u Americi koji su dosegnuli iznos od šezdeset trilijuna dolara.

Jedna šestina stanovništva (47 milijuna ljudi) prima državnu pomoć u hrani, budući da nije u stanju elementarno prehrani sebe i svoju obitelj. Više od 53 posto američkih kućanstava živi u dugovima (godišnje troši više nego što zarađuje).

Istodobno, više od devet milijuna amerikanaca živi unutar granice apsolutnog siromaštva.

Amerikanci su bankama, po osnovi kredita za kupnju kuća i stanova, bili dužni nevjerojatnih 13,1 trilijun dolara. Po Popisnom birou (The United States Census Bureau) prosječni prihod po kućanstvu u Americi bio je za 9 posto niži nego 1999. godine.

Zbog ekonomske krize, javne službe su pred kolapsom. Amerika ima sumanuti obrazovni i nakaradni zdravstveni sustav. Veliki broj gradova je bankrotirao, ili se nalazio na rubu na kojoj je bio prisiljen građanima uskraćuje brojne osnovne komunalne, socijalne, sigurnosne ili druge usluge. Isto je važilo za administracije saveznih država.

Sve je ovo izašlo na vidjelo još 2008. godine slomom američkog tržišta nekretnina, kada je država uskočila kao posljednji spasitelj bankarskog sektora.

Tijekom te operacije, iz financijskog sustava Amerike je nestalo 10,2 trilijuna dolara. Za spašavanje banaka, američka Vlada je potrošila 4,5 trilijuna dolara.

To je, preračunato u stalne cijene, bio veći iznos od troškova oslobađanja Zapadne Europe tijekom Drugog svjetskog rata.

Jeftinije je, dakle, bilo doprinijeti porazu Hitlera i oslobađanju Europe, što je čin vrijedan istinskog divljenja i vječnog pamćenja, nego obuzdati hijene s Wall Streeta i iz redova vlasti koje rade po njihovim nalozima, uz napomenu da je prvo bilo uspješno, a drugo nije.

Dug u bankarskom sektoru je sa 53, porastao na 60 trilijuna dolara. Ta suma je dvostruko veća od procijenjene vrijednosti svih kuća za stanovanje u Americi, tri puta je veća od (također fiktivne) aktive svih američkih banaka i dvadeset puta veća od godišnjeg poreza koji američka Vlada prikupiti od korporacija i stanovništva.

Mnogi ljudi u Americi, nalik zombijima, vjeruju da je u pitanju nekakva zavjera i da će na kraju sve ispasti kako valja.

I nisu usamljeni. I na ovim prostorima su brojni oni koji misle (ili su plaćeni da govore) kako je Amerika demokratska i sretna zemlja čiji primjer valja slijediti.

Možda netko, sputan različitih obvezama i mora se povinuti američkim “istinama”, ali nitko pametan i slobodoljubivi ne smije mu povjerovati. Zbog istine i zdravog razuma.
 
 
(sputniknews.com)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,