Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Amerikanci lažno ratuju protiv Islamske države: Iz Deir-ez-Zora spasili više od 20 njezinih zapovjednika, prebacuju ih u Afganistan

Amerikanci lažno ratuju protiv Islamske države: Iz Deir-ez-Zora spasili više od 20 njezinih zapovjednika, prebacuju ih u Afganistan

spasavanje-sadDržava u sjeni je pokazala još jednom da predsjednik ne upravlja Amerikom, a predsjendik tvrdi da se SAD u Siriji bave samo uništavanjem ISIS-a

Donald Tramp neizravno je odbacio optužbe da Sjedinjene Države u Siriji već danima pomoću helikoptera spašavaju ‘zapovjednike’ Islamske države.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa emirom Kuvajta – Sabahom al-Ahmedom al-Jaber as-Sabahom – istupio je s tvrdnjom:

“Sjedinjene Države se u Siriji bave isključivo uništavanje bojovnika terorističke grupacije Islamska država”.

Još je dodao: “Vodeći računa o strahovanjima Sirije, mi samo uništavamo Islamsku državu. Da, mi se tamo samo time bavimo. I, u tome smo vrlo uspješni”.

Glasnogovornik američke koalicije na Bliskom Istoku, Brett McGurk, bio je puno direktniji. Podaci o evakuaciji helikopterima sa više od 20 “oficira” Islamske države iz okoline Deir-ez-Zora nazvao je “lažnim”.

I Trump i McGurk, blago rečeno, ne govore istinu. A istina je mnogo gora. Čak njeno ružno lice nije od jučer.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov, još 31. svibnja je od Amerikanaca javno zatražio da se izjasne povodom tvrdnji afganistanskih zastupnika da iznad teritorija njihove zemlje koje su pod kontrolom Islamske države lete helikopteri bez oznaka koji u tu zonu dovoze cijele grupe vojnika, oružja i streljiva.

Još ranije, u prosincu 2015., potpredsjednik donjeg doma parlamenta Afganistana, Abdul Zahir Kadir, otkrio je da raspolaže pouzdanim informacijama da tajne službe Pakistana i pojedinci iz okruženja predsjednika Afganistana Asraf Ganija, sudjeluju u prebacivanju pripadnika ID iz takozvane “zone plemena” (između Afganistana i Pakistana) u kampove za vojnu obuku na sjeveru njegove zemlje.

Potom je registrirano da bijeli helikopteri bez oznaka, kao i Mi-8 u maskirnim bojama, kakve ima državna sigurnost Afganistana, prebacuju bojovnike na teritorij pod kontrolom Islamske države. Plus: hranu i streljivo.

Bilo je slučajeva da takvi helikopteri – za vrijeme borbi Talibana s Islamskom državom – djeluju u korist ovih drugih.

Umirovljeni afganistanski general, Javid Kohistan, otkrio je prošle godine da “neke strane snage” sudjeluju u prebacivanju pripadnika Islamske države na sjever njegove zemlje. Čak je dodao da u tome sudjeluju i “nepozanti zrakoplovi”.

Ruski specijalni prestavnik za Afganistan, Zamir Kabulov, osumnjičio je Amerikance da samo glume bespoštednu borbu protiv Islamske države. Čak je ukazao: da se u logorima za obuku govori ruski i da američki zrakoplovi bombardiraju talibanske jedinice koje odbijaju surađivati​s Islamskom državom.

I jedan “ozbiljan insajder” je potvrdio da Amerikanci pripadnike Islamske države “bez prekida prebacuju u Afganistan”.

Islamska država na sjeveru Afganistana potrebna je Washingtonu radi dalje prodora na sjever. U bivšu sovjetsku središnju Aziju. Međutim, Rusija, iako se to nje formalno ne tiče neposredno, uvelike se priprema za daljnji razvoj događaja.

Još prošle godine je u jednom svom “objektu” na jugu zemlje počela mobilizirati stručnjake za ratovanje u planinskim uvjetima.

Neki od njih su upravo iz bivših republika SSSR iz Centralne Azije.

**Amerikanci iz Deir-ez-Zora spasili više od 20 zapovijednika ISIS-a

Ponovo su oživjele više nego osnovane sumnje da je Islamska država američka tvorevina i da to i ostaje i danas kada je postalo jasno da neće uspjeti ostvariti glavni postavljeni zadatak – uništenje Sirije.

Jedan vojno-diplomatski izvor je otkrio ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti da je američka avijacija krajem kolovoza iz okoline Deir-ez-Zora evakuirala više od 20 komandira Islamske države, zajedno sa džihadistima koji su im bili važni.

Isti izvor je naglasio da Pentagon i CIA imaju namjeru da ih iskoriste na “nekom drugom mjestu”.

Za primjer je naveo: “Amerikanci su 26. kolovoza noću helikopterima iz okoline naselja Trejf, koje se nalazi sjeverozapadno od Deir-ez-Zora, evakuirali dvojicu zapovijednika Islamske države, zajedno s članovima njihovih obitelji. Obojica su nearapskog, odnosno europskog podrijetla.”

Dva dana kasnije su iz okoline Albu-Lejla, koji je jugoistočno od Deir-ez-Zora, helikopterima su odvezli oko 20 zapovjenika Islamske države. Prebacili su ih na sjever Sirije.

Izvor RIA Novosti je istaknuo da je to dodatno oslabilo borbenu sposobnost terorista i olakšalo vladinim snagama deblokadu velikog grada na Eufratu.

Taj izvor je posebno naglasio: “Što teroristi oko Deir-ez-Zora trpe veće poraze – to se više množe svjedočanstva da su tajne službe zemalja iz američke koalicije dubinski uključene u podržavanje Islamske države i svih koji ratuju pod njezinim vodstvom.

Zarobljeni pripadnici ISIS-a u iskazima koje daju potvrđuju da su imali potporu i Baracka Obame, a da je imaju i sada od administracije Donalda Trumpa.

Kako se i moglo očekivati, ovo što se dogodilo krajem kolovoza – uopće nije bilo prvi put.

Neki komandiri ID su iz Deir-ez-Zora bili evakuirani i u svibnju. A u lipnju i srpnju su slične evakuacije izvedene u sirijskoj pokrajini Raka. Opet su glavni posao odradili Amerikanci.

Američka koalicija je, naravno, ova senzacionalna otkrića nazvala “lažnim”.

Moskovski vojni stručnjak Igor Korotčenko povodom “bombe” jer rekao:

“Donald Trump mora istupiti i priopćiti: je li on naredio evakuaciju komandira terorističke Islamske države ili je to napravljeno bez njegovog znanja i odobrenja. Ako on naredio, onda on mora i preuzeti odgovornost za to. A ako je to provedeno tajno i od njega – tada mora naručiti istragu protiv onih koji su to naredili i organizirali!”
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,