Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Putin obećao da će uništiti financijsku dominaciju Zapada nad svijetom

Putin obećao da će uništiti financijsku dominaciju Zapada nad svijetom

putin-stolicaPredsjednik Putin je uzvratio udarac financijskoj dominaciji zapadne elite nad svijetom zaklinjući se da će uništiti globalnu financijsku i trgovinsku hegemoniju koju vodi SAD

Govoreći uoči summita BRICS u Kini, Putin je rekao da je sada vrijeme da se uistinu uspostavi „slobodna ekonomija” i da se uništi nepravedna globalna financijska i ekonomska arhitektura.

Putinova strategija ima za cilj prvo da konsolidira političko jedinstvo novih svjetskih sila u nastajanju i da s njima napadne postojeće institucije pokvarenog Zapada, a posebno njihove valute hegemonije i njihove strukture financijske moći, MMF i Svjetsku banku, piše Russia-insider.com.

Cilj Rusije je promicanje globalne „reforme financijske regulacije” i prevladavanje „pretjerane dominacije ograničenog broja rezervnih valuta” (to jest, valutnog monopola zapadnih zemalja) u kombinaciji sa smjerom „prema više ravnomjernijoj raspodjeli kvota i glasova unutar MMF-a i Svjetske banke” – napisao je Putin.

Putin želi razbiti hegemonijsku dominaciju svjetske trgovine Zapada izgradnjom pravednog sustava globalne slobodne trgovine, za razliku od sadašnjeg provizorno-liberalnog sustava koji de facto zastupa američki protekcionizam vlastitih uskih interesa.

„Rusija se zalaže za „temelje otvorenog, jednakog i obostrano korisnog multilateralnog trgovinskog sustava i jačanje uloge WTO-a.”

Posebno je značajno i dobrodošlo da je Putin u svojoj analizi napravio identifikaciju monopolističke dominaciju svjetske trgovine od strane zapadnih transnacionalnih korporacija kao glavni strukturni problem. Putin želi osloboditi kolektivnu moć antimonopolskih agencija zemalja BRICS-a protiv tih grabežljivih korporacija:

„Cilj je stvoriti paket mjera suradnje za rad protiv restriktivne poslovne prakse velikih multinacionalnih korporacija i prekograničnih kršenja pravila tržišnog natjecanja”

U nedavnom izvješću o tome kako se Rusija nosila sa sankcijama i dramatičnim padom cijene nafte, Putin je rekao o toj situaciji:

„Želimo naglasiti da postoje dvije vrste sankcija, službene sankcije i neslužbene sankcije. Neslužbene sankcije nisu službeno najavljene od bilo koje zapadne vlade, ali se namjerno provode pod Agendom ekonomske zatvorenosti.

Do te mjere ruski investitori i izvoznici su aktivno putem nenajavljenih (tj. ilegalnih) pravila spriječeni ulaziti na zapadna tržišta i druga globalna tržišta, i obratno, zapadni (i drugi) investitori su obeshrabreni (prisiljeni) prekinuti određena ulaganja u Rusiju.

Ekonomska zatvorenost poprima mnoge druge oblike, također, na primjer, to utječe na sudjelovanje Rusije u globalnom financijskom poslovanju i rublje koja bi mogla imati veću ulogu među svjetskim valutama.

Procjenjujemo da su neslužbene sankcije teže i štetnije od službenih.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,