Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » The National Interest: Sjedinjene Države i Japan nemaju čime oboriti rakete Sjeverne Koreje

The National Interest: Sjedinjene Države i Japan nemaju čime oboriti rakete Sjeverne Koreje

japan-raketa“U slučaju realnog raketnog napada – Japan ne bi bio u stanju osigurati sigurnu zaštitu svog teritorija”

Sjeverna Koreja je 28. kolovoza testirala balističku raketu srednjeg dometa. Proletjela je iznad teritorije Japana. Doduše na visini iznad 100 kilometara koji se smatraju zračnim prostorom Japana. Ali, da li proturaketni sustavi Sjedinjenih Država mogli oboriti tu raketu?

Vojni ekspert američkog renomiranog lista The National Interest – Dave Majumdar – procjenjuje da im to ne bi pošlo za rukom:

“Ministarstvo obrane SAD je registriralo lansiranje te rakete i ispratilo je putanju njenog leta. Što su SAD i Japan mogli učiniti da bi ta raketa, lansirana iz blizine glavnog grada Pjongjanga, bila presretnuta? Najvjerojatnije: praktično ništa”- uvjeren je Majumdar.

S njim je u osnovi suglasan stariji znanstveni suradnik u Centru za pitanja neširenja atomskog naoružanja Joshua Pollak koji dodaje:

“Nije jasno da li je bilo pokušaja da se ta raketa obori dok je letjela iznad Japana. Brodska proturaketna obrana te zemlje, koji čini sustav Aegis, ima takve mogućnosti, ali to uopće ne znači da one mogu stići sjevernokorejske balističke rakete dok su na uzlaznoj putanji leta.

Koliko znam, Idžisi se uvijek postavljaju između sjevernokorejskih lansirnih točaka i mogućih ciljeva, ali bliže ciljevima – da bi mogli presreću rakete u završnoj fazi leta. Zato se brodovi sa Idžisima nalaze u Japanskom moru a ne u vodama Pacifika “.

Najkategoričniji je predsjednik Fonda “Plus shares” Joseph Bermudez koji kategorički isključuje mogućnost da američka i japanska proturaketna obrana (PRO) učinkovito presreću sjevernokorejske balističke rakete:

“Zenitni rakete Patriot osiguravaju zaštitu od raketa bliskog radijusa djelovanja. Sustavi Aegis koje nose japanske krstarice i razarači analogni su sustavima Patriot. A elementi naše proturaketne obrane THAAD u Južnoj Koreji nalaze se predaleko. Zato ni jedan od navedena tri elementa PRO ne bi mogao presresti i uništiti sjevernokorejsku raketu! Čak i kad bi svi ti elementi odlično funkcionirali, a to nije ni izdaleka tako”.

On je uvjeren da stvari ne bi bitno bolje stajale ni kad bi Japan nabavio nove, dodatne sustave PRO:

“I kad bi Tokio kupio PRO THAAD, morao bi njegove baterije postavi na Hokkaidu oko Saporoua da bi imao kakve-takve šanse da obori balističku raketu ispaljenu iz Sjeverne Koreje. Imam u vidu raketu kakva je bila lansirana 28. kolovoza. U slučaju realnog raketnog napada – Japan ne bi bio u stanju osigurati sigurnu zaštitu svog teritorija”.

Predsjednik Fonda “Plus shares” zaključno opominje:
 
“Danas nema sustav PRO koji bi jamčio sigurnu zaštitu od udara nekoliko sjevernokorejskih raketa! Sjedinjene Države će morati pomiriti s činjenicom da je Sjeverna Koreja sada atomska sila s razvijenim raketnim tehnologijama. SAD će morati naučiti živjeti zajedno sa Sjevernom Korejom”.
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,