Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Snažan potres u Sjevernoj Koreji potvrdio nuklearnu probu jedne od najjačih atomskih bombi u povijesti

Snažan potres u Sjevernoj Koreji potvrdio nuklearnu probu jedne od najjačih atomskih bombi u povijesti

sjeverna-koreja-potresSjevernokorejske vlasti potvrdile test hidrogenske bombe, koja se može staviti na balističke rakete

Sjeverna Koreja potvrdila da je uspješno testirao hidrogensku bombu dizajniran da se nalazi na svom interkontinentalne balističke rakete, nedugo nakon što je Japan potvrdio da je Sjeverna Koreja provela svoju šestu nuklearnu probu, izvijestio je južnokorejski novinska agencija Yonhap.

Testiranje hidrogenske bombe koja je naručio sjevernokorejski vladar Kim Jong-un je bilo „savršeno uspješno” i „važan” korak u završetku programa za nuklearno oružje, kaže reportaža državne televizijske.

Ova najava je došla nekoliko sati nakon snažnog umjetno izazvanog potresa u poznatom mjestu gdje se obavljaju nuklearni testovi, što znači da Pjongjang provodi svoju šestu nuklearnu probu.

Sjeverna Koreja je KCNA novinska agencija je rela da je eksperiment provoden kako bi „ispitali i provjerili točnost i vjerodostojnost” tehnologije u zemlji.

Nekoliko nacionalnih geoloških instituta su ukazali na neobičnu seizmičke aktivnosti u blizini mjesta gdje je Pjongjang proveo ranije testove. Prema stručnjacima, bilo je potres jačine 6,4 stupnja.

Američki geološki zavod registrirao je potres na 55 kilometara sjeverozapadno od Kimchaeka.

Nuklearna eksplozija

„Vlada Japana je rekla da je potres stvarila nuklearna eksplozija i da je Sjeverna Koreja izvršila šestu nuklearnu probu”, rekao je ministar vanjskih poslova te zemlje Taro Kono.

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je da je novi nuklearni test bio potpuno neprihvatljiv.

Kina i Južna Koreja također su primijetili da se u Sjevernoj koreji dogodio drugi potres jačine 4,6 stupnjeva po Richteru.

Kina je objavila da je drugi potres dogodio osam minuta nakon prvog.

„Informacije o snazi prvog potresa razlikuju od organizacije do organizacije”, izvijestila je Al Jazeera podrhtavanje u regiji također su uzrokovane nuklearnim testovima, prenosi Reuters.
 


 
Pogledajte tko je proveo najviše nukleranih testova u povijesti:
 

 
(aljazeera.net)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,