Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » BIBLIJSKI POTOP: Nakon umjetno izazvanog uragana Harveya, uragan Lidija i oluja Irma će se sresti iznad Amerike, slijedi kaos

BIBLIJSKI POTOP: Nakon umjetno izazvanog uragana Harveya, uragan Lidija i oluja Irma će se sresti iznad Amerike, slijedi kaos

irma-lidijaDok se Teksas polako oporavlja nakon uragana Harvey, nova tropska oluja formirana je preko Atlantskog oceana i “konstantno se intenzivira”

S druge strane, na zapadu SAD, tropska oluja Lidija će proći nekoliko kilometara zapadno od poluotoka Donja Kalifornija.

Nove informacije o mogućnosti potencijalnih uragana, uznemirile su stanovništvo SAD koje je i dalje u šoku nakon uragana Harvey i posljedica koje je ostavio za sobom. Danas je priopćeno da je broj žrtava uragana porastao na 39 i da je uništeno nekoliko desetaka tisuća kuća, gotovo tjedan dana nakon što je pogodio obalu Teksasa.

Stručnjaci upozoravaju da, nakon uragana razarajućeg intenziteta kao što je Harvey i porasta razine mora, zagrijavanja oceana i viših temperatura zraka, dolaze još “veće i jače” oluje.

Nacionalna oceanografska i atmosferska administracija izjavila je da će sezona uragana u 2017. godini vjerojatno biti iznad normalne.

URAGAN IRMA

Uragan Irma je nad istočnim dijelom Atlantskog oceana ojačao na kategoriju 3, ubrzano se razvija ka kategoriji 4 i ide ka Karibima, priopćio je američki Nacionalni centar za uragane.

Navodi se da se uragan nalazi oko 1.160 kilometara zapadno od skupine otoka Cabo Verde i da izaziva vjetrove maksimalne brzine od 185 kilometara na čas. Takve oluje, koje se šire preko Atlantika, često postaju najveći i najjači uragani, poput ranijih uragana Hugo, Floyd i John.

Uragan se kreće prema Portoriku, koji je teritorij SAD, kao i Dominikanskoj Republici i susjednom Haitiju i mogao bi tamo sredinom narednog tjedna donijeti padavine.

U srijedu je priopćeno da se očekuje da će tijekom današnjeg dana dobiti na svojoj punoj jačini.

Za sada su dužnosnici rekli da Irma trenutno ne predstavlja prijetnju, ali da je još rano da se daju procjene. Irma je u ovoj sezoni uragana deveta koja je imenovana.

TROPSKA OLUJA LIDIJA

Tropska oluja Lidija formirala se nad Tihim oceanom, oko 290 kilometara jugoistočno od vrha meksičke države Donja Kalifornija, prijeteći da sljedećih dana prerasti u uragan, upozorio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Oluja se kreće u smjeru sjever-sjeverozapad brzinom nešto većom od 11 kilometara na sat i očekuje se da će tako i ostati u narednih nekoliko dana, navodi NHC.

Tropska oluja je praćena vjetrom od 64 kilometra na sat, a predviđa se da će on ojačati u narednih 48 sati, prenijela je agencija Reuters.

Lidija još ima potencijal prerasti u uragan prije neko što udari u kopno – upozorava NHC.

Oluja bi mogla donijeti obilne padavine, koje bi prouzrokovale po život opasne poplave, jake kiše i odrone.

Izdano je i upozorenje o tropskim olujama što znači da se one mogu očekivati​u roku od 36 sati.
 
(vestinet.rs)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , ,