Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » BYE-BYE PRIVATNOST: Globalisti u Kini ukidaju anonimnost na internetu svih onih koji ostavljaju bilo kakve komentare

BYE-BYE PRIVATNOST: Globalisti u Kini ukidaju anonimnost na internetu svih onih koji ostavljaju bilo kakve komentare

kina-pcKINEZI SU SAMO PIONIRI – TO ĆE SE U BLISKOJ BUDUĆNOSTI DOGODITI U CIJELOM SVIJETU

Kineske vlasti uvode obaveznu identifikaciju za sve koji na internetu ostavljaju vlastite komentare.

To će za Kineze značiti nestanak anonimnosti na internetu, ali – to je nešto što samo počinje od Kine. U bliskoj budućnosti će se to isto dogoditi po cijelom svijetu.

Bit će to korak ka formiranju gigantskog sustava internet-identifikacije koji će “dotaknuti” svakog stanovnika planete.

Kina će svoj sustav identifikacije uvesti od 1. listopada. Forumi i internet-platforme s mogućnošću komentiranja morat će da uvedu proceduru registracije takvih korisnika sa obaveznim navođenjem njihovih podataka iz osobnih dokumenata.

Kinezi su to nazvali – autentifikacijom. A ticat će se ne samo novih nego i dosadašnjih njihovih korisnika-komentatora.

Ovo nije potpuno iznenađenje za Kineze. U njihovoj zemlji je u lipnju stupio na snagu zakon o cyber-sigurnosti koji je isključio anonimnost. Taj zakon je obavezao operatere da traže osobne dokumente od svih koji traže dostup internetu, koji se registriraju u socijalnim mrežama ili zaključuju ugovore o uslugama (fiksni i mobilni telefoni …).

Internet-komentatorima je učinjen samo jedan popust: neće morati ostavljati komentare pod svojim punim imenom, ali će za njih – “u slučaju nečega” – osobno odgovarati. Još će podaci biti ažurirani da ih vlast može lako naći i identificirati.

Ima li u tome totalitarizma i cenzure? Nema. Radi se o banalnom uvođenju reda u internet, s prenošenjem i u tu sferu pravila koja već djeluju u realnom svijetu.

Jer, ako stavite masku na lice i krenete ulicom. Nitko vas neće dirati. Ali, ako počnete i da vrijeđate one koje susrećete – masku će vam skinuti ili oni ili policija. U slučaju interneta, sada se upravo o tome radi. Kinezi samo prvi započinju taj proces.

U kineskom internetu je 700 milijuna korisnika, unatoč tome što su za Kineze zatvoreni, primjerice, Google i Facebook. Kina ima veoma razvijene svoje tražilice i socijalne mreže. Kineske mreže su u ponečemu već i ispred zapadnih jer neke od njih već lansiraju i svoj “virtualni novac”.

Demaskiranje je, inače, trend i u njemu će se za koju godinu naći i Zapad. Prije svega zbog cyber-sigurnosti. A već je postao i glavna “sredina” za neke ljudske aktivnosti. Zato će u njemu biti sve manje prostora za anonimnost.

Pravila su potrebna ne zbog cenzure i borbe protiv prevaranata, već zato što internet daje fantastične mogućnosti i za kontrolu nad ljudima i za njihovo samoorganiziranje

Čovječanstvo će postupno doći i do toga da će se sve informacije o određenom čovjeku nalaziti u jednoj određenoj bazi podataka s kojom će moći “raditi” vlada njegove zemlje. A u slučaju zemalja s formalnim suverenitetom – i “globalna vlada”.

Takve baze će biti i virtualni portreti mnoštva ljudi i dokumenti o realnim ljudima.

Kako će to približno izgledati može se zaključivati po kineskom eksperimentu sa “sustavom socijalnih kredita”.

Prva etapa tog eksperimenta će završiti 2020. godine. A u njegovom stvaranju nisu “izmišljali toplu vodu”. Kao osnovu su uzeli sustav po kojem američka tvrtka FICO ocjenjuje platnu sposobnost onih koji uzimaju kredite. Tome su dodali ono što je njima bilo važno.

Grubo govoreći, u startu su dali svakom svom građaninu rejting od 1.000 bodova. A u ovisnosti od toga da li pojedincu taj rejting počne rasti ili naprotiv, opada – najdirektnije ovisi da li on ima pravo koristiti se nekim olakšicama ili će se suočiti s ograničenjima.

Taj eksperiment je već u tijeku u nekoliko desetaka kineskih gradova, a njegovu svrhu je šef države, Xi Jinping, opisao ovako:

“U borbi s oštrim problemom nedostatka povjerenja, moramo odlučno raditi na formiranju sustava ocjenjivanja pouzdanosti koji će obuhvatiti cijelo društvo. Moramo usavršiti kako mehanizam poticanja onih koji poštuju zakone, jednostavno – savjesnih građana, tako i mehanizam kažnjavanja onih koji krše zakone i gube povjerenje. Ti mehanizmi trebaju omogućiti da se čovjek jednostavno ne odvažuje izgubiti povjerenje u sebe, nego i da ga ne može izgubiti”.

Eksperimentom su obuhvaćeni Kinezi koji dođu do 1050 bodova i smatraju se uzornim građanima i dobivaju rejting AAA. Oni koji zadrže startnih 1.000 bodova, dobivaju rejting AA. Tko padne na 900 – dobiva B, a tko padne ispod 849 bodova – postaje nositelj problematičnog rejtinga C. Takve izbacuju iz državne službe i općinskih struktura.

Tko padne ispod 599 bodova dolazi na crnu listu. Takvi teško mogu dobiti priliku da voze taksi. Takvim ne daju kredite, ne prodaju im karte za avione i vlakove …

Zato Kinezi sa rejtingom AA mogu dobiti potrošački kredit do 200.000 yuana bez polaganja zaloga i po nižoj kamati.

Kako se stječe i gubi rejting?

Onaj tko želi zadržati startnih 1.000 bodova ili ih želi povećati, treba samo poštivati​zakone, na vrijeme otplaćivati kredite, blagovremeno plaćati porez, poštovati prometna pravila i ne kršiti moralne norme …

Ali, tko iza psa izvedenog u šetnju ne pokupi izmet – gubi pet bodova … A da ih povratiš – možeš i ako starom susjedu pomogneš da dođe do doma zdravlja ili bolnice …

Podatke o sudionicima eksperimenta prikuplja osam privatnih tvrtki.
 
(fakti.org)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , ,