Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Deutsche Welle: Assad je pobjednik, teroristički napadi na Zapadu su kao poklon za njega, dok SAD prestaje financirati oporbu

Deutsche Welle: Assad je pobjednik, teroristički napadi na Zapadu su kao poklon za njega, dok SAD prestaje financirati oporbu

sirija-slavljeSAD su sve dalje od svog plana protiv sirijskog predsjednika Bashara al Assada, a on je u posljednje vrijeme sve samouvjereniji, ocjenjuje “Deutsche Welle”

“Deutsche Welle” dodaje da Assad postavlja uvjete državama koje žele uspostaviti nove odnose sa njegovom zemljom, prenosi B92.

Navodi se da je Assad samouvjereno održao govor pred više desetina sirijskih diplomata. Između ostalog, rekao je i da neće biti suradnje sa zemljama koje “nisu jasno raskinule svoje veze s terorizmom”.

Riječ je o mnogo, preciznije nekoliko država s Arapskog poluotoka. Tu je i više europskih država, kao i SAD. Assad sve njih optužuje da “surađuju s teroristima”.

“Deutsche Welle” navodi da predsjednik Sirije ima razloga za optimizam: govor je održao samo tri dana nakon što je terorist u Barceloni kombijem ubio 15 osoba, dok je više od 100 ozlijedio.

Prema ocjeni ovog medija, napadi kao taj za Assada predstavljaju neku vrsta “poklona”. Oni doprinose da dojučerašnji neprijatelji sirijskog predsjednika počinju gledati na njega kao na potencijalnog partnera.

Na Zapadu skoro da ne prođe tjedan, a da ISIS ne izvrši neki teroristički napad. Takve okolnosti prisilile su zapadne političare da promjene svoje mišljenje o Siriji, rekao je Assad pred okupljenim diplomatima.

Njemački medij navodi da SAD već neko vrijeme tragaju za novim pristupom Siriji. Prije nekoliko tjedana američki predsjednik Donald Trump priopćio je da “CIA prekida svoj program potpore Assadovim protivnicima”. On je tako reagirao na neuspjeh agencija CIA.

Od više tisuća boraca, koje su obučile SAD, na kraju se kao pouzdan partner pokazalo samo nekoliko.

Prema analizi, nije Washington prekidom tog programa samo signalizirao da se sve više distancira od Assadovih protivnika, već se SAD istovremeno sve više približavaju Rusiji, koja je oduvijek podržavala Assadovu Vladu.

Navodi se da je američki ministar vanjskih poslova Rex Tillerson, iako je u intervjuu za američku televiziju “Fox” rekao da njegova zemlja i dalje “želi spriječiti da Assad ostane na vlasti”, dodao i to da SAD i Rusija imaju zajednički interes, a to je jedinstvena i stabilna Sirija. Međutim, iz ruske perspektive, to je moguće realizirati samo s Assadom na čelu države.

“Deutsche Welle” ocjenjuje da Trumpova administracija oklijeva, isto kao i administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame. Razlozi za to su jasni: u Washingtonu se džihadističke trupe, poput ISIS-a i Al Kaide, doživljavaju kao ozbiljna prijetnja.

“Džihadistički pokreti sveukupno, a ne pojedinci ili skupine, predstavljaju prijetnju za SAD, Zapad i muslimanske zajednice”, navodi se u projektu “Critical threats” konzervativnog analitičkog instituta “American Enterprise Institute”.

Izraelski list “Haaretz” početkom kolovoza je objavio da su američke specijalne jedinice zajedno s libanonskom vojskom uvježbavala sukobe s jedinicama Islamske države.

Njemački medij navodi da bi pritom trebalo podsjetiti da je libanonska vojska bliska paravojnim jedinicama Hezbollaha, a to je iranski saveznik.

“Libanon i Hezbolah se nalaze u sivoj zoni”, citira izraelski dnevnik analitičara Faksala Itanika iz Centra za Srednji istok “Rafik Hariri”.

Itanik kaže da “Libanon nije prava država, ali ni Hezbolah nije isključivo teroristička skupina”.

“Deutsche Welle” navodi da takvu isprepletanost SAD ne mogu zaobići. Uostalom, šef Hezbolaha Hasan Nasralah izjavio je za “Haaretz” da “svijet polazi od toga da će sirijska Vlada ostati na vlasti”.

Prema ocjeni, sporne su političke posljedice Obamine politike, a još više politika Trumpove administracije prema džihadističkim prijetnjama.

U studiji vašingtonskog “Institute for study od war” ocjenjuje se da je, istovremeno, i približavanje Rusiji rizično. Navodi se da je problematičan, prije svega, izbor saveznika.

“Sunitski Arapi vide SAD kao partnera rusko-iranske koalicije, pa tako i Washington smatraju odgovornim za zločine koje je počinila ova koalicija”, navodi se u studiji.

“Deutsche Welle” zaključuje da se Assad, bar tako izgleda, zasad drži na vlasti. Uspjelo mu je da se predstavi kao bedem protiv terorizma.

Međutim, ako suniti i dalje budu uvjereni da se suočavaju sa savezom Rusije i SAD, onda će džihadizam dobiti još veći poticaj. U tom slučaju, upozoravaju američki analitičari, sadašnji teror predstavlja samo prethodnicu jednog još brutalnijeg.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,