Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » AMERIČKO LUDILO IDE KORAK DALJE: Uklanja se spomenik Kristoforu Kolumbu u New Yorku

AMERIČKO LUDILO IDE KORAK DALJE: Uklanja se spomenik Kristoforu Kolumbu u New Yorku

kristofor-kolumboDemokrati održali skup čiji su sudionici zatražili uklanjanje spomenika tvrdeći da on bio “proturječna figura”

Vlast američkog grada Charlottesvillea, u kojem je prije nekoliko dana došlo do nemira i zbog njega, prekrile su crnim impregniranim platnom spomenik vojske Južnjaka u građanskom ratu Robertu Edwardu Leeu.

Hoće li im se to vratiti kao bumerang – pokazat ću naredni dani. Jer, mnogi u južnim državama SAD svoj lokalni identitet povezuju upravo sa herojima poražene konfederacije.

Prognoze su utoliko nezahvalnije što današnji američki neoliberali, koji smatraju da baštine pobjedu Sjevera, gube i kompas i sve granice u svojoj ostrašćenosti i opsjednutosti.

Već su stigli i dotle da traže da sa poznatog trga na njujorškom Manhattanu bude uklonjen spomenik otkrivatelja Amerike – Kristoforu Kolumbu (1451-1506)!

Zahtjev – što je posebno simptomatično – nije stigao od pojedinca ili kakve grupe, već – sa mitinga koji su u New Yorku organizirali glasnogovornica Gradskog vijeća, demokratkinja Melisa Mark Viverito i drugi istaknuti predstavnici Demokratske stranke.

Viverito je na tom skupu izgovorila da spomenik Kolumbu treba demontirati zato što je bio “proturječna figura”, a njegova kip na vrhu velikog stupa “može povrijediti​osjećaje mnogih ljudi, pogotovo onih koji su doseljeni iz Karipskog bazena”.

Na ovo je gradonačelnik New Yorka – Bill de Blasio koji je na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima, naravno, podržavao Hillary Clinton – spremno izjavio da će razmotriti “mogućnost uklanjanja tog monumenta”.

Potom je glasnogovornik njujorške gradske vlasti, Ben Sarles, izjavio: “Kolumbov kip je među spomenicima koji iziskuju da budu predmet hitne rasprave. Ta statua izaziva ogromnu zabrinutost”.

Sudionici istog mitinga su zatražili uklanjanje i spomenika liječniku Jamesu Merion Simsu (1813-1883) kojeg mnogi u SAD smatraju “ocem suvremene ginekologije”.

Njega danas optužuju da je izvodio eksperimente nad crnim robinjama, da ih je, pored ostalog, operirao bez anestezije. Iako su mnoge “žrtve eksperimenata” preživjele upravo zahvaljujući Simsu.

Bill de Blasio je već dao nalog da se u sljedeća tri mjeseca svi gradski spomenici podvrgnu analizi sa zadatkom da se identificiraju oni koji bi “mogli izazivati​ mržnju”.

Za sada slabo pomaže što je najnovija anketa – koju je izvela istraživačka služba Marist Institute for Public Opinion zajedno sa radio-kompanijom NPR i televizijom PBS – pokazala da se 62 posto Amerikanaca protivi uklanjanju spomenika konfederalistima-južnjacima.
 

 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,