Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » RUSKI MINISTAR OBRANE SHOJGU: Sirijski vojska je za 2 mjeseca oslobodila 2,5 puta veći teritorij nego što je kontrolirala 2015.

RUSKI MINISTAR OBRANE SHOJGU: Sirijski vojska je za 2 mjeseca oslobodila 2,5 puta veći teritorij nego što je kontrolirala 2015.

shoigu-ruska-vojskaVOJNI VRH U DAMASKU “VRH KOPLJA” VEĆ OKRENUO PREMA DEIR-EZ-ZORU

Snage sirijske vlade su za posljednja dva mjeseca – uz podršku zrakoplovstva Rusije – oslobodile dva puta veći teritorij od one koju su kontrolirale 2015. godine, izjavio je general armije Sergej Shojgu.

Ministar obrane RF pritom je sa zadovoljstvom konstatirao:

“Sirijska vojska bilježi ozbiljne uspjehe. Oslobođen teritorij je zapravao uvećala dva i pol puta! Sada su pod njezinom kontrolom 74.200 četvorna kilometra.”

O učinku ruskog zrakoplovstva u Siriji s ponosom je govorio zapovjednik Zračno-kozmičkih snaga RF general-pukovnik Viktor Bondarev:

“U Sriji se uvodi red zahvaljujući ruskim pilotima. Oni u nebu Sirije uvode ustavni poredak te zemlje. Međunarodnom banditizmu će biti slomljena kičma”.

A sirijska vojska zaista napreduje i postaje sve organiziranija i sve bolje vođena vojna sila.

Izvela je uspješan desant na granici provincija Homs i Raka i oslobodila nekoliko naselja (Hurbet Mekman, Al-Kadir …) – 20 kilometara iza leđa Islamske države.

Njezini padobranci su potom napredovali novih 12 kilometara jugoistočno od Rake i oslobodili selo Bir ar-Rahum gdje su likvidirali veliki broj terorista i uništili tri protivnička tenka i 13 pickupova s mitraljezima. Još su dva tenka zaplijenili.

Kako se i očekivalo, nakon zauzimanja grada Es-suhne – sirijska vojska već polako kreće prema Deir-ez-Zoru. Na vrhu tog koplja je najbolji dio Petog vojnog korpusa.

Dio tog “vrha koplja”, čine modernizirani tenkovi T-72B3 i T-62M i jurišna pješadija koja je možda ponajbolji dio vladinih snaga.

Operacije sirijske vojske na jugu i sjeveru zemlje sigurno će olakšati sukobi između pobunjeničkih i terorističkih formacija Džejsom al-Islam i Džebhat an-Nusra na čijoj strani je Fejlak Rahman.

U vojnom kampu Jameson al-Islam jugoistočno od grada Deraa kamikaza Nusra fronte je aktivirao eksploziv i ubio više od 40 njegovih pripadnika, a najmanje 100 je bilo ranjeno.

Jameson al-Islam je pristao da na jugu Sirije postane “zona deeskalacije”, a Nusra i njezini saveznici se tome žestoko protive.
 

 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU