Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Simon Bolivar jo┼í prije 188 godina predvidio da ─çe SAD u ime slobode sijati teror po drugim zemljama

Simon Bolivar još prije 188 godina predvidio da će SAD u ime slobode sijati teror po drugim zemljama

simon-bolivar─îitav veliki ┼żivot i djela “osloboditelja” Bolivara bili su i ostali posve─çeni antiimperijalzmu

Antiimperijalizam je njegov za┼ítitni znak, ono ┼íto ga definira. Svaka re─Źenica iz koje izbija pobuna, svaki pohod, svaka borba prsa u prsa, svaki proglas … sve je bilo usmjereno protiv imperijalisti─Źke hegemonije.

Bolivar se protivio svakom obliku strane dominacije. Takti─Źki savezi koje je sklapao s Enlgezima, primjerice, uvijek su bili utemeljeni na jasnim principima od kojih Bolivar nikada nije odstupao.

Nezavisnost i suverenitet naroda predstavljaju sr┼ż bolivarske politi─Źke ideologije.

Kao genije koji je donio promjene vremenu u kojem je ┼żivio, Bolivar je predvidio za─Źetak jedne nove imperije – Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava. Uzalud je tra┼żio od Santandera (1) da ne uklju─Źuje SAD u Amfiktionski kongres koji je odr┼żan 1826. u Panami (2).

U pismima koje je slao kolumbijskom generalu, vatreno se suprotstavljao ovoj sili u usponu.

Dana 5. kolovoza 1829. godine, Bolivar u Guajakilu (Ekvador) pi┼íe pismo pukovniku Patriciu Campbellu u kojem iznosi antiimperijalisti─Źka upozorenja primjenjiva na sve epohe i zemljopisne ┼íirine.

U tom pismu on razmi┼ílja o tome na ┼íto su sve spremne Sjedinjene Dr┼żave kako bi sprije─Źile neovisnost, jedinstvo i ja─Źanje Na┼íe Amerike. Bio je uvjeren da su spremne na apsolutno sve.

“… I ┼íto sve ne bi u─Źinile Sjedinjene Dr┼żave?”, pita se on u agoniji dok pi┼íe redove ovog pisma nastalog prije to─Źno 188 godina, tra┼że─çi odgovor od pukovnika. “… I ┼íto sve ne bi u─Źinila ta zemlja koja je izgleda samim provi─Ĺenjem predodre─Ĺena da u ime slobode sije bijedu diljem Amerike?”


Ovo predvi─Ĺanje je ostalo krvlju urezano u antologiju svjetske revolucionarne misli.

Antiimperijalizam kod svih nas bolivarskih boraca i socijalista, nije samo hir usmjeren protiv Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava. Nipo┼íto. To je ─Źvrsto uvjerenje sa znanstvenom osnovom, koje te┼żi da se suprotstavi izvitoperenosti suvremenog doba koja prijeti da uni┼íti i samu egzistenciju ljudske vrste.

Imperijalizam je dijalekti─Źka posljedica kapitalizma, u kojoj zakonitosti akumulacije i koncentracije kapitala dovode do formiranja monopolisti─Źkih transnacionalnih kompanija i politi─Źko-vojne hegemonije u slu┼żbi tog istog kapitala. Zbog toga se imperijalizam mo┼że okarakterizirati kao permanentna tendencija ka nasilju i agresiji koja je usmjerena protiv bilo kojeg izraza otpora koji prijeti da ugrozi njegove ciljeve.

Slogan kojim je Bolivar najbolje izrazio antiimperijalisti─Źki stav je: “Jedinstvo, jedinstvo, jedinstvo”.

Njime je Osloboditelj ┼żelio naglasiti da samo ujedinjenost i savez progresivnih snaga mogu zaustaviti neutoljivu hegemonisti─Źku pro┼żdrljivost. Taj je slogan danas aktualniji nego ikad i poziva nas da se izdignemo iznad mizerne subjektivnosti.

Danas, kao nikada ranije u ljudskoj povijesti, jedinstvo naroda i revolucionarno jedinstvo ─Źine najefikasnije oru┼żje protiv imperijalisti─Źke shizofrenije. Nuklearne prijetnje, ratovi, uni┼ítavanje ekosustava, trgovina drogom – sve navedeno ima porijeklo i uzrok u fenomenu imperijalizma. Na ─Źovje─Źanstvu je da mu se odupre.

***

1. Kolumbijski general Franciscko de Paula Santander je u to vrijeme bio potpredsjednik Velike Kolumbije, dok je Bolivar bio predsjednik. U Venezueli i drugim zemljama Latinske Amerike vlada uvjerenje da je izdao Simona Bolivara šurujući s Amerikancima.

2. Kongres u Panami je nazivan Amfiktionskim u znak sje─çanja na ligu susjeda, odnosno savez drevnih gr─Źkih plemena u arhajskom razdoblju gr─Źke povijesti.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,