Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Francuzi otvorili centar za vra─çanje radikalnih islamista na ‘pravi put’! Rezultat – nemogu─çe je lije─Źiti ljude i poku┼íati ih odviknuti od radikalnog islama

Francuzi otvorili centar za vra─çanje radikalnih islamista na ‘pravi put’! Rezultat – nemogu─çe je lije─Źiti ljude i poku┼íati ih odviknuti od radikalnog islama

centar-teroristiFrancuska je zatvorila centar u kojemu su poku┼íali 25 radikalnih islamista izvesti na pravi put – rezultat pilot – programa je katastrofalan

Nakon krvavih teroristi─Źkih napada u 2015. i 2016. godine u Francuskoj koje su odnijele 240 ┼żrtava, tada┼ínji premijer Manuel Valls pokrenuo je pilot-program odvikavanja od terorizma i islamskog radikalizma.

Me─Ĺutim, taj program nije dao po┼żeljan rezultat i sada je propao jer nemogu─çe je lije─Źiti ljude i poku┼íati ih odviknuti od radikalnog islama koji oni smatraju putem u raj.

Klanjanje ili Marseljeza

Naime, u tom je centru bilo 25 radikalnih islamista, koji su se trebali vratiti na pravi put, mu┼íkarci u dobi izme─Ĺu 18 i 30 godina koji su bili na rati┼ítu u Siriji i u Iraku na strani teroristi─Źke organizacije Islamske dr┼żave i Al-QaÔÇÖide.

Iako su se francuske vlasti nadale kako ─çe taj pilot-program uspjeti i pomo─çi muslimanskim radikalistima da se vrate na pravi put, zanemarili su mi┼íljenja stru─Źnjaka kako ─çe taj program zapravo imati kontraefekt i vi┼íe radikalizirati islamiste te ih potaknuti na mr┼żnju dru┼ítva.

Upravo se to i dogodilo. Svi islamisti napustili su program tvrde─çi kako je taj pilot-program odvikavanja od islamskog radikalizma zapravo antiislamska indoktrinacija.

- Umjesto da smo klanjali, mi smo petkom cijeli dan pjevali Marseljezu ÔÇô po┼żalio se jedan islamist. Ovakvu vrstu pilot-programa, koji se sastojao, me─Ĺu ostalim, od igranja nogometa, odlaska u teretanu, a poslije i upisa na sveu─Źili┼íte, imala je i Danska, ali on tako─Ĺer nije dao ┼żeljene rezultate. S druge strane, Nizozemska i Belgija poduzele su drasti─Źnije mjere.


Nizozemska je najrigoroznija pa je zabranila nekim d┼żihadistima povratak u zemlju, a oni koji su se vratili suo─Źili su se sa su─Ĺenjem i, po zakonu, ako ─Źekaju presudu na slobodi ili su dobili uvjetne kazne ili su je odslu┼żili, moraju nositi posebne narukvice preko kojih ih policija stalno prati.

Belgija, iz koje ima najvi┼íe d┼żihadista po stanovniku, ne samo da sudi onima koji su se vratili s rati┼íta ve─ç i onima koji nisu nikamo i┼íli, ali su ohrabrivali druge da se idu boriti. Sli─Źno je i u Njema─Źkoj.

Potencijalni samoubojice

U me─Ĺuvremenu, Interpol je objavio listu sa 173 potencijalna bomba┼ía samoubojice pripadnika teroristi─Źke organizacije Islamske dr┼żave.

Me─Ĺu njima je i velik broj d┼żihadista iz EU i zemalja Balkana. Jedan od najopasnijih terorista s popisa je i Nijemac, 27-godi┼ínji Sami J., koji se predstavlja kao Abu Assid al-Almani.

Na listi osoba za kojima je Interpol raspisao tjeralice zbog povezanosti s islamisti─Źkim terorizmom je 17 dr┼żavljana BiH, me─Ĺu kojima Edvin Babi─ç zvani Osman iz Sarajeva, Ines Mid┼żi─ç iz Biha─ça, Fikret Had┼żi─ç, Jasmin Keserovi─ç zvani Japa, Amir Selimovi─ç rodom iz sela Svojat kod ┼Żivinica u BiH te dr┼żavljanin Srbije Goran Pavlovi─ç Abdulah, ratnog imena Ebu Ubejde.

Crnogorska Agencija za nacionalnu sigurnost (ANB) tvrdi kako raspola┼że podacima o crnogorskim dr┼żavljanima bliskim radikalnom islamisti─Źkom pokretu koji se nalaze na Interpolovoj tjeralici.

Me─Ĺu dr┼żavljanima Crne Gore o kojima ANB ima podatke je nekoliko studenata iz Bara, Plava i Ulcinja koje tajna policija dr┼żi pod strogim nadzorom.
 
(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,