Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Francuzi otvorili centar za vraćanje radikalnih islamista na ‘pravi put’! Rezultat – nemoguće je liječiti ljude i pokušati ih odviknuti od radikalnog islama

Francuzi otvorili centar za vraćanje radikalnih islamista na ‘pravi put’! Rezultat – nemoguće je liječiti ljude i pokušati ih odviknuti od radikalnog islama

centar-teroristiFrancuska je zatvorila centar u kojemu su pokušali 25 radikalnih islamista izvesti na pravi put – rezultat pilot – programa je katastrofalan

Nakon krvavih terorističkih napada u 2015. i 2016. godine u Francuskoj koje su odnijele 240 žrtava, tadašnji premijer Manuel Valls pokrenuo je pilot-program odvikavanja od terorizma i islamskog radikalizma.

Međutim, taj program nije dao poželjan rezultat i sada je propao jer nemoguće je liječiti ljude i pokušati ih odviknuti od radikalnog islama koji oni smatraju putem u raj.

Klanjanje ili Marseljeza

Naime, u tom je centru bilo 25 radikalnih islamista, koji su se trebali vratiti na pravi put, muškarci u dobi između 18 i 30 godina koji su bili na ratištu u Siriji i u Iraku na strani terorističke organizacije Islamske države i Al-Qa’ide.

Iako su se francuske vlasti nadale kako će taj pilot-program uspjeti i pomoći muslimanskim radikalistima da se vrate na pravi put, zanemarili su mišljenja stručnjaka kako će taj program zapravo imati kontraefekt i više radikalizirati islamiste te ih potaknuti na mržnju društva.

Upravo se to i dogodilo. Svi islamisti napustili su program tvrdeći kako je taj pilot-program odvikavanja od islamskog radikalizma zapravo antiislamska indoktrinacija.

- Umjesto da smo klanjali, mi smo petkom cijeli dan pjevali Marseljezu – požalio se jedan islamist. Ovakvu vrstu pilot-programa, koji se sastojao, među ostalim, od igranja nogometa, odlaska u teretanu, a poslije i upisa na sveučilište, imala je i Danska, ali on također nije dao željene rezultate. S druge strane, Nizozemska i Belgija poduzele su drastičnije mjere.


Nizozemska je najrigoroznija pa je zabranila nekim džihadistima povratak u zemlju, a oni koji su se vratili suočili su se sa suđenjem i, po zakonu, ako čekaju presudu na slobodi ili su dobili uvjetne kazne ili su je odslužili, moraju nositi posebne narukvice preko kojih ih policija stalno prati.

Belgija, iz koje ima najviše džihadista po stanovniku, ne samo da sudi onima koji su se vratili s ratišta već i onima koji nisu nikamo išli, ali su ohrabrivali druge da se idu boriti. Slično je i u Njemačkoj.

Potencijalni samoubojice

U međuvremenu, Interpol je objavio listu sa 173 potencijalna bombaša samoubojice pripadnika terorističke organizacije Islamske države.

Među njima je i velik broj džihadista iz EU i zemalja Balkana. Jedan od najopasnijih terorista s popisa je i Nijemac, 27-godišnji Sami J., koji se predstavlja kao Abu Assid al-Almani.

Na listi osoba za kojima je Interpol raspisao tjeralice zbog povezanosti s islamističkim terorizmom je 17 državljana BiH, među kojima Edvin Babić zvani Osman iz Sarajeva, Ines Midžić iz Bihaća, Fikret Hadžić, Jasmin Keserović zvani Japa, Amir Selimović rodom iz sela Svojat kod Živinica u BiH te državljanin Srbije Goran Pavlović Abdulah, ratnog imena Ebu Ubejde.

Crnogorska Agencija za nacionalnu sigurnost (ANB) tvrdi kako raspolaže podacima o crnogorskim državljanima bliskim radikalnom islamističkom pokretu koji se nalaze na Interpolovoj tjeralici.

Među državljanima Crne Gore o kojima ANB ima podatke je nekoliko studenata iz Bara, Plava i Ulcinja koje tajna policija drži pod strogim nadzorom.
 
(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,