Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEORIJE ZAVJERE » ZNANSTEVNICI OTKRILI NOVU PRIJETNJU: Misteriozne sibirske rupe će osloboditi neviđenu količinu plina CO2!

ZNANSTEVNICI OTKRILI NOVU PRIJETNJU: Misteriozne sibirske rupe će osloboditi neviđenu količinu plina CO2!

sibir-rupaMisteriozne velike rupe u vječitom ledu Sibira označavaju kraj svijeta kakav ljudi poznaju i početak vremenskih uvjeta koji su vladali na Zemlji prije više od 130.000 godina, upozoravaju znanstvenici

Stručnjaci smatraju da je otvaranje sibirskih kratera tek jedan od prvih vidljivijih znakova ubrzanog otapanja permafrosta, u kojem su pohranjene ogromne količine stakleničkih plinova, poput ugljičnog dioksida i metana.

Oko 24 posto kopnenih područja sjeverne hemisfere pokriveno je vječitim ledom, a prema procjenama znanstvenika, u permafrostu je zarobljeno oko 17.000 gigatona ugljičnog dioksida.

Samo otapanjem sibirskih krajeva moglo bi se osloboditi oko 1.000 gigatona tog plina, koji odlaze u atmosferu i stvaraju efekt staklenika, u kojem su “zarobljene” sunčeve zrake u infracrvenom dijelu spektra, čime se podiže temperatura atmosfere.

*”Posljednji put permafrost se topio prije 130.000 godina. To je prirodna pojava na koju utječu promjene u Zemljinoj orbiti”, pojašnjava profesor na Oxfordu Gideon Henderson. Studija, koju je on predstavio 2013. godine na kongresu Geološkog društva u Londonu, pokazala je da bi temperatura za jedan i pol stupanj, viša od one u predindustrijskom dobu, mogla biti dovoljna da se pokrene veliko otapanje permafrosta.*


Prosječna temperatura je danas u svijetu za oko jedan stupanj viša od predindustrijske, a procjenjuje se da bi kritičnu točku od jednog i pol stupnja mogla dosegnuti kroz deset do trideset godina, navode znanstveni portali.

Prvi krater na poluotoku Jamero od osamdesetak metara pojavio se 2014. godine, a drugi, pronađen nekoliko stotina kilometara dalje, promjera je od petnaest metara. Kasnije se pojavio čitav niz novih rupa, ali i više od 7.000 mjehura pod zemljom, koji ukazuju da se u njima skupljaju oslobođeni plinovi nastali topljenjem ledenog tla, što znači da bi na tim mjestima mogle nastati nove rupe.

Britanski geolog Chris Fogvil smatra da su velike rupe fenomen poznat kao pingo – okrugli nakupljeni komadi leda u permafrostu koji katkad mogu poprimiti oblik kratera nalik na vulkanski.

Formacija rupa u Sibiru ne predstavlja ozbiljnu opasnost samo za klimu, već i za lokalno stanovništvo. One mogu destabiliziraju željezničke pruge, zgrade, pa čak i čitava naselja.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI, TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , ,