Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEORIJE ZAVJERE » ZNANSTEVNICI OTKRILI NOVU PRIJETNJU: Misteriozne sibirske rupe će osloboditi neviÄ‘enu koliÄinu plina CO2!

ZNANSTEVNICI OTKRILI NOVU PRIJETNJU: Misteriozne sibirske rupe će osloboditi neviÄ‘enu koliÄinu plina CO2!

sibir-rupaMisteriozne velike rupe u vjeÄitom ledu Sibira oznaÄavaju kraj svijeta kakav ljudi poznaju i poÄetak vremenskih uvjeta koji su vladali na Zemlji prije viÅ¡e od 130.000 godina, upozoravaju znanstvenici

StruÄnjaci smatraju da je otvaranje sibirskih kratera tek jedan od prvih vidljivijih znakova ubrzanog otapanja permafrosta, u kojem su pohranjene ogromne koliÄine stakleniÄkih plinova, poput ugljiÄnog dioksida i metana.

Oko 24 posto kopnenih podruÄja sjeverne hemisfere pokriveno je vjeÄitim ledom, a prema procjenama znanstvenika, u permafrostu je zarobljeno oko 17.000 gigatona ugljiÄnog dioksida.

Samo otapanjem sibirskih krajeva moglo bi se osloboditi oko 1.000 gigatona tog plina, koji odlaze u atmosferu i stvaraju efekt staklenika, u kojem su “zarobljene” sunÄeve zrake u infracrvenom dijelu spektra, Äime se podiže temperatura atmosfere.

*”Posljednji put permafrost se topio prije 130.000 godina. To je prirodna pojava na koju utjeÄu promjene u Zemljinoj orbiti”, pojaÅ¡njava profesor na Oxfordu Gideon Henderson. Studija, koju je on predstavio 2013. godine na kongresu GeoloÅ¡kog druÅ¡tva u Londonu, pokazala je da bi temperatura za jedan i pol stupanj, viÅ¡a od one u predindustrijskom dobu, mogla biti dovoljna da se pokrene veliko otapanje permafrosta.*

ProsjeÄna temperatura je danas u svijetu za oko jedan stupanj viÅ¡a od predindustrijske, a procjenjuje se da bi kritiÄnu toÄku od jednog i pol stupnja mogla dosegnuti kroz deset do trideset godina, navode znanstveni portali.

Prvi krater na poluotoku Jamero od osamdesetak metara pojavio se 2014. godine, a drugi, pronaÄ‘en nekoliko stotina kilometara dalje, promjera je od petnaest metara. Kasnije se pojavio Äitav niz novih rupa, ali i viÅ¡e od 7.000 mjehura pod zemljom, koji ukazuju da se u njima skupljaju osloboÄ‘eni plinovi nastali topljenjem ledenog tla, Å¡to znaÄi da bi na tim mjestima mogle nastati nove rupe.

Britanski geolog Chris Fogvil smatra da su velike rupe fenomen poznat kao pingo – okrugli nakupljeni komadi leda u permafrostu koji katkad mogu poprimiti oblik kratera nalik na vulkanski.

Formacija rupa u Sibiru ne predstavlja ozbiljnu opasnost samo za klimu, već i za lokalno stanovniÅ¡tvo. One mogu destabiliziraju željezniÄke pruge, zgrade, pa Äak i Äitava naselja.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI, TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , ,