Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » EUROPSKA UNIJA BIJESNA NA POLJAKE: Oni odgovorili – ‘Niste nadle┼żni! Ovo bi vas moglo skupo ko┼ítati’

EUROPSKA UNIJA BIJESNA NA POLJAKE: Oni odgovorili – ‘Niste nadle┼żni! Ovo bi vas moglo skupo ko┼ítati’

duda-predsjednik-poljskaUred poljskog predsjednika u subotu je ocijenio da Europska komisija nije nadle┼żna za pokretanje postupka protiv Poljske zbog njezine pravosudne reforme

“Komisija poku┼íava dokazati da je nadle┼żna za pitanja za koja ona to nije”, rekao je Krzysztof Szczerski, ┼íef kabineta predsjednika Andrzeja Dude za poljsku agenciju PAP.

“Svaki sljede─çi korak zna─Źi da ─çe tro┼íkovi biti sve vi┼íi za Komisiju i u odre─Ĺenom trenutku bit ─çe neophodno krenuti unatrag”, dodao je.

Europska komisija je u subotu slu┼żbeno pokrenula pravni postupak protiv Poljske zbog kontroverzne pravosudne reforme koju Bruxelles smatra poku┼íajem potkopavanja nezavisnosti sudaca, a Var┼íavi je dala mjesec dana da se o─Źituje.

Izme─Ĺu ostaloga, sporna reforma daje ministru pravosu─Ĺa pravo da postavlja i otpu┼íta predsjednike ni┼żih sudova, a uvodi se i razli─Źita dob za umirovljenje ┼żenskih i mu┼íkih sudaca.

Organizacija sudova je u nadle┼żnosti dr┼żava ─Źlanica i stoga je Komisijino pokretanje postupka bez temelja, rekao je poljski zamjenik ministra vanjskih poslova zadu┼żen za europske poslove Konrad Szymanski.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI