Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » ‘OVO JE IGRA S VATROM, CIJELI ARAPSKI SVIJET ĆE USTATI!’: Na pomolu novi veliki sukob Izraelaca i Palestinaca, sve je krenulo na ključnom svetištu

‘OVO JE IGRA S VATROM, CIJELI ARAPSKI SVIJET ĆE USTATI!’: Na pomolu novi veliki sukob Izraelaca i Palestinaca, sve je krenulo na ključnom svetištu

izrael-palestinaŠest osoba ubijeno je u petak u najkrvavijem izraelsko-palestinskom nasilju proteklih godina, izazvanom novim sigurnosnim mjerama na najvažnijem jeruzalemskom svetom mjestu

Troje Izraelaca nasmrt je izbodeno u židovskom naselju na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom, nekoliko sati nakon što je troje Palestinaca ubijeno u nasilju nakon izraelskog uvođenja metalnih detektora na ulaznim točkama na prostor Brda hrama – Platoa džamija u ograđenom jeruzalemskom Starom gradu.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas naredio je obustavu svakog službenog kontakta dok se ne uklone detektori za metal. Nije dao detalje, no sadašnji kontakti uvelike su ograničeni u sigurnosnoj suradnji.

“Proglašavam obustavu svih kontakata s izraelskom stranom na svim razinama dok se ne ponište mjere u džamiji Al Aksa te očuva status quo”, rekao je Abas u kratku televizijskom govoru.

Arapski zastupnik u izraelskom parlamentu Osama Saadi kazao je kako se izraelski premijer Benjamin Netanyahu ‘igra s vatrom’ i kako će ‘cijeli arapski svijet ustati’ ako se detektori metala postavljeni na ulaz na Brdo hrama 14. srpnja, nakon terorističkog napada, ne uklone.

Troje Izraelaca izbodeno je nasmrt, a četvrta je ranjena i svi su iz ograđenog naselja Neve Tsuf na Zapadnoj obali.

Izraelski mediji navode da je troje ubijenih iz iste obitelji, dvojica muškaraca u dobi 60 i 40 godina i žena u dobi 40 godina. Ranjena žena, 68, hospitalizirana je s ubodnim ranama u leđa, prenose izraelski mediji koji dodaju da je napadač napad izveo dok je obitelj bila za večerom.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , ,