Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Plaće ISIS-ovih terorista – procurile u javnost!

Plaće ISIS-ovih terorista – procurile u javnost!

isis-placePlaće ISIS-ovih militanata koje financira američko-saudijska koalicija su procurile na internetu nakon što je iračka policija u Mosulu pronašla dokument koji prikazuje različite ocjene plaća terorista u organizaciji

Prema tom dokumentu, plaćanja se razlikuju ovisno o statusu militanta kao i broja djece koje ima u svojoj obitelji.

Sputniknews.com je izvijestio da pojedinačni militanti primaju najnižu plaću, oko 72 dolara, odnosno 95.000 iračkih dinara.

Federalna policija Iraka pronašla je u zapadnom dijelu Mosula dokumente terorističke organizacije Daesu u kojima se navodi da je prosječna plaća teroriste iznosila oko sto dolara, saznaje Sputnjik.

Pored toga, ustanovljeno je da je plaća varirala ovisno o tome koliko je borac imao žena i djece.

Najnižu plaću od 72 dolara dobivali su borci bez djece, a veći dio sredstava, 40 dolara, odlazio je na osnovne potrepštine, tako da su na ruke teroristi – samci dobivali svega 32 dolara mjesečno.

Ističe se da plaća nije prelazila sumu od tristo dolara, kao i da su najveća primanja dobivali invalidi koji su ranjavani prilikom bombardiranja ili za vrijeme napada međunarodne koalicije.

Iračka policija također je saznala da teroristi koji su prebjegli u Tursku nakon vojne operacije oslobođenja Ninave neće biti plaćeni za svoj angažman zbog ekonomske krize u organizaciji, nakon što su izgubili kontrolu nad naftnim nalazištima prošle godine.

Dodaje se i da su rukovoditelji Daesu-a dobivali novac od prodaje ukradene imovine.

Iz dokumenta koji svjedoči o isplatama novca militantima tijekom prošlog mjeseca muharrema (prvi mjesec muslimanskog kalendara, koji je 2016. godine počeo 3. listopada), vidi se da su se sume razlikovale ovisno o obiteljskom statusu i broju djece članova ISIS-a. Najnižu plaću su dobivali samci: 72 dolara, tj. 95.000 iračkih dinara. Od ove sume 40 dolara se odbijalo na hranu, tako da je svaki militant na ruke dobivao 32 dolara.

Kao drugi primjer navodimo slučaj određenog Abu Jana iz bataljona imama Taramzija. Dotični je rođen 1991. godine, oženjen je i ima troje djece. Njemu je isplaćeno 184 dolara. Dok je Abu Naser, rođen 1962. godine, oženjen i otac šestero djece dobio 256 dolara. Trebalo bi istaknuti i da je svim militantima bilo odbijano po 40 dolara za hranu, bez obzira na obiteljski status.

Lokalni izvor u gradu Mosulu je za Sputnjik izjavio i da se visina nadnica razlikovala i ovisno od niza drugih okolnosti, ali da je glavni kriterij bio broj žena i djece. Najviša plaća je iznosila 300 dolara (i ne više od toga).

Što se tiče militanata koji su otišli u Tursku prije početka operacije za oslobođenje Ninave, oni nisu dobili novac uopće, svjedoči za Sputnjik drugi lokalni izvor. Ovi pripadnici terorističke organizacije prestali su dobivati plaće i nadnice zbog ekonomske krize koja je zahvatila Daesu, nakon što su još u listopadu prošle godine militanti izgubili kontrolu nad naftnim izvorištima u gradu Kajari, južno od Mosula i nakon što je koalicija bombardirala njihovu banku.

Plaće šefova

Prema informacijama koje je Sputnjik dobio na licu mjesta, nema govora o ravnopravnosti unutar Daesu-a. Primjerice, šefovi su osim običnih plaća dobivali i novac od prodaje ukradene civilne imovine. Osim toga “kneževi Daesu-a” su objedovali odvojeno od “običnih smrtnika”, gdje bi dobivali najfiniju hranu.

Izvor Sputnika dodaje da su višerangiranim militanti dobivali po 500 dolara i više. Ovi visoki čelnici Daesu-a ipak su osjetili na svojoj koži efekte krize, jer je zrakoplovstvo međunarodne koalicije bombardirala banke od kojih su oni dobivali novac.

O plaćama u prethodnom periodu

U rujnu prošle godine Sputnik je objavio podatke o plaćama militanata tijekom prvih godina njihove kontrole nad provincijama Ninava i Anbar.

Lokalni izvori iz Mosula su tada posvjedočili da je plaća stranih terorista iznosila čak do 1.300 dolara. Oni su tada dobivali na korištenje i kuću ili stan, automobil i gorivo koje u to vrijeme obični građani nisu mogli ni sanjati.

Teroristima je dodjeljivana i žena, s njom su mogli raditi doslovno što požele. Što se tiče nadnica koje su isplaćivane lokalnim teroristima, one su bile upola niže oko 600 dolara.

Svojevremeno su militanti mnogo zarađivali zahvaljujući tome što su kontrolirali izvorišta nafte i izvozili ovaj energent u susjedne države.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,