Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Malta legalizirala istospolne brakove! Uklonila je riječi poput ‘suprug’, ‘supruga’, ‘majka’ i ‘otac’ iz zakona o braku

Malta legalizirala istospolne brakove! Uklonila je riječi poput ‘suprug’, ‘supruga’, ‘majka’ i ‘otac’ iz zakona o braku

malta-paradaMalta, donedavno snažno konzervativna nacija, posljednjih godina sve više usvaja naprednije zakone

Malteški parlamentarci danas su glasovali za legalizaciju istospolnih brakova na njihovom katoličkom sredozemnom otoku, ispunivši time obećanje iz kampanje premijera Josepha Muscata da će to biti prvi zakon predložen parlamentu u njegovom novom mandatu.

Zakon, koji je dobio podršku i vladajućih i oporbe, uklanja riječi poput “suprug”, “supruga”, “majka” i “otac” iz zakona o braku i zamjenjuje ih rodno neutralnim terminima.

Muscat je rekao da je izbor takvih izraza bio potreban kako se izbjeglo kategoriziranje bilo kojeg člana društva. On je odbacio optužbe da bi to moglo značiti i kraj “Majčinog dana” ili “Očevog dana” rekavši da su “smiješne”.

*24. zemlja svijeta koja je odlukom parlamenta legalizirala istospolne zajednice

Laburist Muscat je u lipnju osvojio novi mandat i obećao ostvariti jednakost u društvu. Malta, donedavno snažno konzervativna nacija, posljednjih godina sve više usvaja naprednije zakone. U 2011. zemlja je na referendumu glasovala za dopuštanje razvoda a 2014. je prihvatila “životno partnerstvo”.

Malta je 24. zemlja svijeta koja je odlukom parlamenta legalizirala istospolne zajednice, samo dva tjedna nakon što su njemački zastupnici usvojili sličan zakon.

Oporbena Nacionalistička stranka podržala je uvođenje istospolnih brakova unatoč žestokih kritika nekih konzervativaca koji su rekli da to predstavlja štetno napuštanje demokršćanskih načela stranke. Na kraju je samo jedan oporbeni zastupnik glasovao protiv prijedloga zakona dok ga je 66 podržalo.

Suzdržanih nije bilo. Čelnik oporbe Simon Busuttil je rekao da je njegova stranka podržala zakon jer se društvo mijenja, te zato što ne mijenja ništa u odnosu na zakon o životnom partnerstvu koji partnerima daje ista prava kao i vjenčanima.
 
(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,