Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Malta legalizirala istospolne brakove! Uklonila je rije─Źi poput ‘suprug’, ‘supruga’, ‘majka’ i ‘otac’ iz zakona o braku

Malta legalizirala istospolne brakove! Uklonila je rije─Źi poput ‘suprug’, ‘supruga’, ‘majka’ i ‘otac’ iz zakona o braku

malta-paradaMalta, donedavno sna┼żno konzervativna nacija, posljednjih godina sve vi┼íe usvaja naprednije zakone

Malte┼íki parlamentarci danas su glasovali za legalizaciju istospolnih brakova na njihovom katoli─Źkom sredozemnom otoku, ispuniv┼íi time obe─çanje iz kampanje premijera Josepha Muscata da ─çe to biti prvi zakon predlo┼żen parlamentu u njegovom novom mandatu.

Zakon, koji je dobio podr┼íku i vladaju─çih i oporbe, uklanja rije─Źi poput “suprug”, “supruga”, “majka” i “otac” iz zakona o braku i zamjenjuje ih rodno neutralnim terminima.

Muscat je rekao da je izbor takvih izraza bio potreban kako se izbjeglo kategoriziranje bilo kojeg ─Źlana dru┼ítva. On je odbacio optu┼żbe da bi to moglo zna─Źiti i kraj “Maj─Źinog dana” ili “O─Źevog dana” rekav┼íi da su “smije┼íne”.

*24. zemlja svijeta koja je odlukom parlamenta legalizirala istospolne zajednice

Laburist Muscat je u lipnju osvojio novi mandat i obe─çao ostvariti jednakost u dru┼ítvu. Malta, donedavno sna┼żno konzervativna nacija, posljednjih godina sve vi┼íe usvaja naprednije zakone. U 2011. zemlja je na referendumu glasovala za dopu┼ítanje razvoda a 2014. je prihvatila “┼żivotno partnerstvo”.

Malta je 24. zemlja svijeta koja je odlukom parlamenta legalizirala istospolne zajednice, samo dva tjedna nakon ┼íto su njema─Źki zastupnici usvojili sli─Źan zakon.

Oporbena Nacionalisti─Źka stranka podr┼żala je uvo─Ĺenje istospolnih brakova unato─Ź ┼żestokih kritika nekih konzervativaca koji su rekli da to predstavlja ┼ítetno napu┼ítanje demokr┼í─çanskih na─Źela stranke. Na kraju je samo jedan oporbeni zastupnik glasovao protiv prijedloga zakona dok ga je 66 podr┼żalo.

Suzdr┼żanih nije bilo. ─îelnik oporbe Simon Busuttil je rekao da je njegova stranka podr┼żala zakon jer se dru┼ítvo mijenja, te zato ┼íto ne mijenja ni┼íta u odnosu na zakon o ┼żivotnom partnerstvu koji partnerima daje ista prava kao i vjen─Źanima.
 
(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,