Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NAKON G20: Rusija protjeruje 30 američkih diplomata

NAKON G20: Rusija protjeruje 30 američkih diplomata

diplomati-trumpMoskva planira protjerati oko 30 američkih diplomata i zaplijeniti nekoliko objekata u vlasništvu SAD u Rusiji, piše list “Izvestija”, pozivajući se na neimenovani izvor u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova

Kako navodi ruski list, na ovakve mjere rusku stranu je natjerala odluka Washingtona da ne vraća imovinu Veleposlanstva koja je zaplijenjena u prosincu 2016. godine. Ovo pitanje je ostalo neriješeno i nakon sastanka predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika SAD Donalda Trumpa u Hamburgu.

“Izvestija” piše da nakon održanih razgovora čelnika dviju država na summitu G20, gdje je o temi diplomatske imovine također bilo govora, postalo je jasno da SAD nisu saopćile da imaju plan za rješavanje krize.

U tim uvjetima, navode izvori lista, Rusija je prinuđena odgovoriti recipročno – protjerati 30 diplomata američke diplomatske misije u Rusiji i uvesti recipročne sankcije prema američkoj imovini u Rusiji.

Moskva je priopćila i da ne želi uvesti ovakve mjere, ali da ne može ostaviti bez odgovora neprijateljski akt Washingtona.

“Postoji preliminarni dogovor o održavanju sastanka u Sankt Peterburgu sa zamjenikom državnog sekretara SAD Thomasom Sheehanom. Ako ni tada ne dođe do kompromisa, morat ćemo se odlučiti na ovakve mjere”, prokomentirao je za “Izvestija” predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Administracija predsjednika SAD Baracka Obame je krajem prosinca 2016. godine uvela sankcije protiv devet ruskih institucija, tvrtki i fizičkih osoba, uključujući GRU i FSB, zbog “miješanja u izbore i pritiska na američke diplomate koji rade u Rusiji”.

SAD su zabranile pristup stambenim kompleksima, tzv. “Seoskim vikendicama”, stalnog predstavništva Rusije u New Yorku i Veleposlanstva Rusije u Washingtonu, koji su diplomatska imovina. Također, 35 ruskih diplomata okarakterizirano je kao ‘persone non grata’.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,