Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NAKON G20: Rusija protjeruje 30 ameri─Źkih diplomata

NAKON G20: Rusija protjeruje 30 ameri─Źkih diplomata

diplomati-trumpMoskva planira protjerati oko 30 ameri─Źkih diplomata i zaplijeniti nekoliko objekata u vlasni┼ítvu SAD u Rusiji, pi┼íe list “Izvestija”, pozivaju─çi se na neimenovani izvor u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova

Kako navodi ruski list, na ovakve mjere rusku stranu je natjerala odluka Washingtona da ne vraća imovinu Veleposlanstva koja je zaplijenjena u prosincu 2016. godine. Ovo pitanje je ostalo neriješeno i nakon sastanka predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika SAD Donalda Trumpa u Hamburgu.

“Izvestija” pi┼íe da nakon odr┼żanih razgovora ─Źelnika dviju dr┼żava na summitu G20, gdje je o temi diplomatske imovine tako─Ĺer bilo govora, postalo je jasno da SAD nisu saop─çile da imaju plan za rje┼íavanje krize.

U tim uvjetima, navode izvori lista, Rusija je prinu─Ĺena odgovoriti recipro─Źno – protjerati 30 diplomata ameri─Źke diplomatske misije u Rusiji i uvesti recipro─Źne sankcije prema ameri─Źkoj imovini u Rusiji.

Moskva je priop─çila i da ne ┼żeli uvesti ovakve mjere, ali da ne mo┼że ostaviti bez odgovora neprijateljski akt Washingtona.

“Postoji preliminarni dogovor o odr┼żavanju sastanka u Sankt Peterburgu sa zamjenikom dr┼żavnog sekretara SAD Thomasom Sheehanom. Ako ni tada ne do─Ĺe do kompromisa, morat ─çemo se odlu─Źiti na ovakve mjere”, prokomentirao je za “Izvestija” predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Administracija predsjednika SAD Baracka Obame je krajem prosinca 2016. godine uvela sankcije protiv devet ruskih institucija, tvrtki i fizi─Źkih osoba, uklju─Źuju─çi GRU i FSB, zbog “mije┼íanja u izbore i pritiska na ameri─Źke diplomate koji rade u Rusiji”.

SAD su zabranile pristup stambenim kompleksima, tzv. “Seoskim vikendicama”, stalnog predstavni┼ítva Rusije u New Yorku i Veleposlanstva Rusije u Washingtonu, koji su diplomatska imovina. Tako─Ĺer, 35 ruskih diplomata okarakterizirano je kao ‘persone non grata’.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,