Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Orban omogu─çio Ma─Ĺarima da gaze ‘Sorosa’, Izrael tra┼żi da obustavi kampanju

Orban omogu─çio Ma─Ĺarima da gaze ‘Sorosa’, Izrael tra┼żi da obustavi kampanju

madarska-sorosIZRAELSKI VELEPOSLANIK JOSI AMRANI POZVAO JE VLAST DA UKLONI JUMBO PLAKATE JER NAVODNO ŠIRE ANTISEMITIZAM

Napetost izme─Ĺu Izraela i Ma─Ĺarske eskalirala je ovog vikenda zbog anti-semitskih poruka u izbornoj kampanji ma─Ĺarskog premijera Viktora Orbana, a uo─Źi dolaska njegovog izraelskog kolege Benjamina Netanyahua na diplomatski summit u Budimpe┼íti.

Izraelski veleposlanik u Budimpe┼íti Josi Amrani je u neuobi─Źajeno o┼ítro intoniranom priop─çenju pozvao Orbana i njegovu stranku da uklone postere postavljene diljem zemlje protiv ameri─Źkog milijardera, ┼Żidova ro─Ĺenog u Ma─Ĺarskoj, George Sorosa.

“Pozivam one umije┼íane u trenutnu kampanju na bilbordima i odgovorne da razmotre posljedice”, napisao je Amrani u priop─çenju koje je odobrilo Ministarstvo vanjskih poslova u Jeruzalemu, kako prenose izraelski mediji.

“Nema dobitka u takvoj kampanji imaju─çi u vidu povijesnu lekciju. U ovom trenutku izvan politi─Źke kritike odre─Ĺene osobe, kampanja ne samo evocira uspomene, ve─ç je tako─Ĺer posijala mr┼żnju i strah”, dodaje se u priop─çenju.

Veleposlanik je objasnio da je moralna odgovornost da se podigne glas i pozovu relevantne vlasti da iskoriste svoju mo─ç i to okon─Źaju.

Netanyahu bi se trebao sastati s Orbanom 18. srpnja, kako je planirano. To je prva posjeta jednog izraelskog premijra Ma─Ĺarskoj u posljednje tri desetlje─ça. Dan nakon toga predvi─Ĺen je sastanak Orbana i Netanyahua s liderima ─îe┼íke, Slova─Źke i Poljske.

Ma─Ĺarsko Ministarstvo vanjskih poslova je u svom priop─çenju odbacilo kritike, rekav┼íi da je ma─Ĺarska “du┼żnost braniti zemlju i njezine gra─Ĺane” i da “ba┼í kao i Izrael tako─Ĺer poduzima korake protiv svakog tko predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost zemlje i njezine gra─Ĺane”.

Na posterima koji su se pojavili diljem Ma─Ĺarske u posljednjih nekoliko dana je slika na kojoj se Soros smije uz potpis: “Hajde da ne dozvolimo da se Soros posljednji smije”. Neki od postera su zalijepljeni na pod vlakova u Budimpe┼íti i drugim gradovima i svatko tko u─Ĺe mora stati na njih.


Orban i njegova partija Fides napadaju Sorosa zbog njegove navodne aktivnosti protiv o┼ítre politike Ma─Ĺarske protiv ulaska muslimanskih izbjeglica. Orban i partija Fides tvrde da Soros financira gra─Ĺanske skupine i liberalna udru┼żenja u Ma─Ĺarskoj kako bi naselio milijune migranata u toj zemlji.

U Ma─Ĺarskoj ┼żivi vi┼íe od 100.000 ┼Żidova i njihova zajednica je vrlo zabrinuta zbog poruka Orbanove kampanje, pogotovo onih protiv Sorosa. Od po─Źetka kampanje vi┼íe puta su ispisivane antisemitske poruke na posterima.

Predstavnici ┼żidovske zajednice prenijeli su svoju zabrinutost izraelskom veleposlanstvu o posterima za koje su rekli da su antisemitski intonirani i ohrabruju atmosferu agresije protiv ┼Żidova u svjetlu ─Źinjenice da mnogi Ma─Ĺari smatraju Sorosa prije svega ┼Żidovom.

U pismu predsjedavaju─çeg ma─Ĺarske federacije ┼żidovskih zajednica Andra┼í Hajzler tra┼żi se da kampanja prestane zbog antisemitske sadr┼żine.

U petak je Orban odgovorio da ne─çe biti suspendirana i da mu je du┼żnost ┼ítititi Ma─Ĺarsku od nelegalne imigracije, a Sorosa je nazvao “milijarderom ┼ípekulantom” i pozvao ┼żidovsku zajednicu da mu pomogne u borbi protiv nelegalne imigracije koja uvozi anitisemitizam u Europu.

Izrael je ranije protestirao zbog govora ma─Ĺarskog premijera u kome je pohvalio Mikl├│sa Hortija, lidera Ma─Ĺarske za vrijeme holokausta, koji je sura─Ĺivao s nacistima. Izraelska strana je na kraju prihvatila razja┼ínjenje ma─Ĺarskog ministra vanjskih poslova kako se ne bi naru┼íila Netanyahuov posjet.

U priop─çenju nakon razgovora s veleposlanikom, ministar Peter Sijarto je naveo da je objasnio da Ma─Ĺarska vlada ne tolerira nikakvu vrstu antisemitizma i da je re┼żim Hortija imao pozitivno, ali tako─Ĺer veoma negativno vrijeme koje je ozna─Źio njegovom povijesnom gre┼íkom i da se moraju po┼ítovati povijesne ─Źinjenice.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,