Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Orban omogućio Mađarima da gaze ‘Sorosa’, Izrael traži da obustavi kampanju

Orban omogućio Mađarima da gaze ‘Sorosa’, Izrael traži da obustavi kampanju

madarska-sorosIZRAELSKI VELEPOSLANIK JOSI AMRANI POZVAO JE VLAST DA UKLONI JUMBO PLAKATE JER NAVODNO ŠIRE ANTISEMITIZAM

Napetost između Izraela i Mađarske eskalirala je ovog vikenda zbog anti-semitskih poruka u izbornoj kampanji mađarskog premijera Viktora Orbana, a uoči dolaska njegovog izraelskog kolege Benjamina Netanyahua na diplomatski summit u Budimpešti.

Izraelski veleposlanik u Budimpešti Josi Amrani je u neuobičajeno oštro intoniranom priopćenju pozvao Orbana i njegovu stranku da uklone postere postavljene diljem zemlje protiv američkog milijardera, Židova rođenog u Mađarskoj, George Sorosa.

“Pozivam one umiješane u trenutnu kampanju na bilbordima i odgovorne da razmotre posljedice”, napisao je Amrani u priopćenju koje je odobrilo Ministarstvo vanjskih poslova u Jeruzalemu, kako prenose izraelski mediji.

“Nema dobitka u takvoj kampanji imajući u vidu povijesnu lekciju. U ovom trenutku izvan političke kritike određene osobe, kampanja ne samo evocira uspomene, već je također posijala mržnju i strah”, dodaje se u priopćenju.

Veleposlanik je objasnio da je moralna odgovornost da se podigne glas i pozovu relevantne vlasti da iskoriste svoju moć i to okončaju.

Netanyahu bi se trebao sastati s Orbanom 18. srpnja, kako je planirano. To je prva posjeta jednog izraelskog premijra Mađarskoj u posljednje tri desetljeća. Dan nakon toga predviđen je sastanak Orbana i Netanyahua s liderima Češke, Slovačke i Poljske.

Mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova je u svom priopćenju odbacilo kritike, rekavši da je mađarska “dužnost braniti zemlju i njezine građane” i da “baš kao i Izrael također poduzima korake protiv svakog tko predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost zemlje i njezine građane”.

Na posterima koji su se pojavili diljem Mađarske u posljednjih nekoliko dana je slika na kojoj se Soros smije uz potpis: “Hajde da ne dozvolimo da se Soros posljednji smije”. Neki od postera su zalijepljeni na pod vlakova u Budimpešti i drugim gradovima i svatko tko uđe mora stati na njih.

Orban i njegova partija Fides napadaju Sorosa zbog njegove navodne aktivnosti protiv oštre politike Mađarske protiv ulaska muslimanskih izbjeglica. Orban i partija Fides tvrde da Soros financira građanske skupine i liberalna udruženja u Mađarskoj kako bi naselio milijune migranata u toj zemlji.

U Mađarskoj živi više od 100.000 Židova i njihova zajednica je vrlo zabrinuta zbog poruka Orbanove kampanje, pogotovo onih protiv Sorosa. Od početka kampanje više puta su ispisivane antisemitske poruke na posterima.

Predstavnici židovske zajednice prenijeli su svoju zabrinutost izraelskom veleposlanstvu o posterima za koje su rekli da su antisemitski intonirani i ohrabruju atmosferu agresije protiv Židova u svjetlu činjenice da mnogi Mađari smatraju Sorosa prije svega Židovom.

U pismu predsjedavajućeg mađarske federacije židovskih zajednica Andraš Hajzler traži se da kampanja prestane zbog antisemitske sadržine.

U petak je Orban odgovorio da neće biti suspendirana i da mu je dužnost štititi Mađarsku od nelegalne imigracije, a Sorosa je nazvao “milijarderom špekulantom” i pozvao židovsku zajednicu da mu pomogne u borbi protiv nelegalne imigracije koja uvozi anitisemitizam u Europu.

Izrael je ranije protestirao zbog govora mađarskog premijera u kome je pohvalio Miklósa Hortija, lidera Mađarske za vrijeme holokausta, koji je surađivao s nacistima. Izraelska strana je na kraju prihvatila razjašnjenje mađarskog ministra vanjskih poslova kako se ne bi narušila Netanyahuov posjet.

U priopćenju nakon razgovora s veleposlanikom, ministar Peter Sijarto je naveo da je objasnio da Mađarska vlada ne tolerira nikakvu vrstu antisemitizma i da je režim Hortija imao pozitivno, ali također veoma negativno vrijeme koje je označio njegovom povijesnom greškom i da se moraju poštovati povijesne činjenice.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,