Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Većina Poljaka bi radije da njihova zemlja napusti EU nego da primi muslimanske imigrante

Većina Poljaka bi radije da njihova zemlja napusti EU nego da primi muslimanske imigrante

poljska-islamizacijaVećina Poljaka, njih 56 posto, traži od vlade da ne prima uopće muslimanske izbjeglice, čak i kada bi Europska unija zemlju kaznila smanjenjem dotacija iz europskih fondova, a 51,6 posto radije bi čak da Poljska napusti EU ako bi prihvaćanje muslimanskih izbjeglica bio uvjet, pokazala je nova anketa agencije Ibriš

Svega 37,6 posto anketiranih kazalo je da bi u slučaju da Poljska mora birati muslimanske izbjeglice ili “polegzit” vlada premijerke Beate Sidlom trebalo makar malo popustiti i primiti neke muslimanske ratne izbjeglice, žene i djecu.

Poljaci tako dijele mišljenje čelnika vladajuće poljske strane Pravo i Pravda Jaroslawa Kaczynskog, bez koga iako je formalno samo poslanik, vlada ne donosi nijednu odluku, da Poljska ima moralno pravo, kako je kazao proteklog vikenda, da ne prima izbjeglice s Bliskog istoka i iz Afrike zato što nije bila kolonijalna sila, nije eksploatirala stanovništvo zemalja iz kojih dolaze izbjeglice, a nikada ih nije zvala ni kao gastarbajtere.

Iako za odbijanje ratnih izbjeglica ima masovnu podršku običnih Poljaka, vlada dolazi polako u sukob s utjecajnom Poljskom katoličkom crkvom i lokalnim samoupravama koje apeliraju da Poljska primi makar manji broj izbjeglica, preko humanitarnih koridora, na liječenje ili žene i djecu koje bježe zaista od ratnih razaranja.

Predsjedavajući Konferencije Episkopata Poljske katoličke crkve, nadbiskup Stanjislav Gadecki upozorio je ovog tjedna na misi u Vjelenju na zapadu Poljske da u pitanju izbjeglica smjer određuje Isus, a ne političari.

“Pravac određuje Isus, ne političari. Kršćanin je dužan prijeći od obrambenog stava, prepunjenog strahom ka otvorenoj kulturi susretanja. Migranti su naša braća i sestre koji traže bolji život, daleko od bijede, gladi, eksploatacije zbog nepristojne podjele dobara naše planete koja bi trebalo da budu podijeljena jednako na sve ljude”, kazao je nadbiskup Gadecki.

Poljake je podsjetio da svatko, pa i oni sami, žele poboljšati svoje životne uvjete, a da je migracija počela poprimati takve razmjere da samo suradnja svih zemalja i međunarodnih organizacija može pomoći da se migracijskim valovima upravlja.

Protiv odluke poljskih konzervativnih vlasti da ne prime nijednog muslimanskog izbjeglicu ustale su u suradnji s Poljskom katoličkom crkvom i neke lokalne samouprave, a gradonačelnici 12 gradova u Poljskoj u kojima je na vlasti oporba najavili su da će ratne izbjeglice primati bez obzira na odluke poljske vlade.

Predsjednik Poljske Andrzej Duda planira zajedno s parlamentarnim izborima 2019. godine raspisati referendum kako bi Poljaci, kako se očekuje, obvezali i naredne poljske vlade da muslimanske izbjeglice ne primaju ako Pravo i Pravda prijeđe u oporbu.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,