Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » EU ŠOKIRANA: Česi dobili pravo pucati u teroriste i kada nisu napadnuti i ugroženi

EU ŠOKIRANA: Česi dobili pravo pucati u teroriste i kada nisu napadnuti i ugroženi

ceska-policijaIako je šesta najsigurniji zemlja na svijetu – ne želi da, kao ostali u eu, razoruža svoje građane

Donji dom češkog parlamenta usvojio je ustavni zakon koji će Česima dati pravo da osobno, legalno vatreno oružje upotrebe po svom nahođenju za zaštitu zemlje i sigurnosti, prije svega da “pucaju na teroriste”.

Pravo da potegnu oružje i upucaju i teroristu, a ne samo kao do sada da pucaju u nužnoj obrani života, zdravlja i imovine, imat će samo državljani Češke isključivo na njenoj teritoriji a češki MUP i ministar Milan Hovanec zakon su predložili kao reakciju na pogoršanu sigurnost i terorističke napade u Europi koji, inače, Češku zaobilaze.

“Češka je šesta najsigurnija zemlja na svijetu. Imamo kvalitetne zakone, dobro promišljen mehanizam stjecanja dozvole za oružje. Problem ima Europska unija koja nastoji razoružati stanovništvo”, kazao je danas, braneći izmjene Ustava, predsjednik Odbora za sigurnost u donjem domu parlamenta, Roman Vanja.

Za to da se unese u Ustav rečenica da građani Češke imaju pravo nabavljati, držati i nositi vatreno oružje da zaštite sigurnost zemlje glasovalo je prije neki dan 135 od 168 prisutnih zastupnika.

Protivnici ustavnih izmjena upozorili su da one pretvaraju Češku u Divlji zapad, gdje će potezati revolver kaubojski ko kako hoće a također i na to da te izmjene ni na koji način ne poništavaju efekte nove europske smjernice kojom su zabranjene neke vrste oružja kako su obećavali predlagatelji zakona, a koju će Češka tužiti sudu.

“Lažemo biračima da se borimo u njihovo ime, da usvajamo zakon i da ćemo nasamariti EU. Time ne postižemo apsolutno ništa. Prestanimo koristimo argument svete borbe protiv EU”, kazao je zastupniki eurofil oporbe Jan Farski.

“U slučaju napada na tzv. meke ciljeve mogućnosti državnih institucija da učinkovito i brzo spriječe žrtve – su ograničene. Zato želimo dozvoliti obrambeni napad i ljudima koji legalno posjeduju oružje.”

Nema sumnje da teroristički napad ima manje šanse da bude uspješno izvršen u slučaju da se suoči s aktivnom, blagovremenom obranom, čak i kada u nju krenu civili”, piše u obrazloženju izmjena Ustava koje sada idu na glasovanje u gornji dom parlamenta.

Predsjednik Češke Miloš Zeman će zakon potpisati, pošto je više puta tražio upravo zbog potencijalnih terorističkih napada da Česi dobiju takvo pravo otvoriti vatru na teroriste i prije dolaska policije.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,