Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » BOMBA KOJA BI MOGLA UZDRMATI VATIKAN: Papin ministar financija i tre─çi ─Źovjek Svete Stolice optu┼żen za vi┼íestruko zlostavljanje djece

BOMBA KOJA BI MOGLA UZDRMATI VATIKAN: Papin ministar financija i tre─çi ─Źovjek Svete Stolice optu┼żen za vi┼íestruko zlostavljanje djece

kardinal-crkvaTvrdi da nije kriv

Vatikanski kardinal George Pell, prefekt Tajni┼ítva za ekonomska pitanja Svete Stolice, optu┼żen je u ─Źetvrtak u Australiji za vi┼íestruko seksualno zlostavljanje djece, a radi se o starim optu┼żbama koje je nanovo kategori─Źki demantirao, prenose agencije.

Najvi┼íi predstavnik Katoli─Źke Crkve u Australiji, 76-godi┼ínji prelat ujedno je i tre─çi ─Źovjek Svete Stolice za koju obna┼ía du┼żnost ministra financija, te stoga najvi┼íe pozicionirani uglednik Crkve prozvan u aferi pedofilije.

U Rimu ga je u listopadu ispitivala australska policija.

“Policija dr┼żave Victorije optu┼żila je Georgea Pella za stare delikte seksualnog zlostavljanja”, kazala je novinarima pomo─çna povjerenica Shane Patton. “Brojni su podnositelji tu┼żbe povezani s tim optu┼żbama”. Pell je sedamdesetih godina pro┼ílog stolje─ça bio sve─çenik u saveznoj dr┼żavi Victoriji.

Australska policija nije objavila gdje su se dogodili sporni slu─Źajevi ni dob navodnih ┼żrtava. Australska Katoli─Źka Crkva objavila je da Pell kategori─Źki odbacuje optu┼żbe, te da ─çe otputovati u Australiju kako bi se obranio od optu┼żbi i “o─Źistio svoje ime”.

Pell je pozvan 18. srpnja pred prvostupanjski sud u Melbourneu kako bi bio saslušan.

Kad su se prvi puta pojavile optu┼żbe protiv Pella, papa Franjo je pro┼íle godine rekao da ─çe pri─Źekati da australsko pravosu─Ĺe napravi prve korake kako bi donio svoje stajali┼íte o Pellu, te dodao da njegovom glavnom financijskom savjetniku ne bi trebali suditi mediji.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,