Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Finska će uvesti zakon o temeljnom dohotku od 560 eura za sve građane. Evo kakva su iskustva iz prve ruke…

Finska će uvesti zakon o temeljnom dohotku od 560 eura za sve građane. Evo kakva su iskustva iz prve ruke…

finska-gradjaniFinska će provesti revolucionarni zakon kojim bi svaki građanin te zemlje primao bezuvjetni prihod

Shema je već uvedena za 2.000 finskih građana u proteklih pet mjeseci, a mnogi već izvještavaju o njezinim prednostima, uključujući; smanjenje stresa, više poticaja za pronalazak novog posla i više vremena da za poslovne ambicije.

Revolucionarni program je prvi takve vrste u Europi, a u njemu će građani dobivati € 560 eura svaki mjesec.

Gospodin Järvinen kaže da već šest godina želi započeti novi posao, ali to se pokazalo nemogućim. Obitelj živi od ženine plaće kao medicinske sestre, plus dodatak za nezaposlenost i doplatak za djecu.

Järvinen je imao nekoliko ponuda za posao u lokalnim tvrtkama vezanim za šumarstvo, izradu namještaja i prerada metala. No, uzimanje bilo kakvog kratkog i dobro plaćenog posla nije imalo smisla, jer bi to ugrozilo njegovu socijelnu skrb.

Järvinenu se sreća okrenula u siječnju. Tada je nasumce izabran među nezaposlenim finskim građanima (koji ukupno čine 10% radne snage) da sudjeluje u pilot studiji koja će trajati dvije godine i koja će pokazati kako dobivanje osnovnog prihoda, radije nego socijalne pomoći, može utjecati na tržište rada.

On dobiva 560 eura (624 $) mjesečno bezuvjetno, pa to može dodati na svoje dodatke koje mu država daje bez da izgubi išta od toga. Ne samo da je on aktivan u traženju posla i stvaranju posla, on kaže da je mnogo manje pod stresom, olakšavajući mu „glupi posao” popunjavanja mjesečnih formulara ili trajne službene razgovore kojima je dokazivao svoje napore u traženju posla.

Gospodin Järvinen napreduje u svojem traženju posla, no prerano je izvlačiti ukupne zaključke. Kela, nacionalno tijelo skrbi i organizator pilot projekta u Finskoj, neće kontaktirati sudionike ovog eksperimenta prije 2019., kako bi doznala sve rezultate. Umjesto toga oni prate stvari na daljinu, pomoću nacionalnih registara obiteljskih prihoda, plaćenih poreza, kupnju u državnim ljekarnama i još mnogo toga.

Neidentificirani podaci će biti dostupni istraživačima, koji bi mogli vidjeti, na primjer, ako se potrošnja antidepresiva promijenila među primateljima potpore.

Nakon dvije godine bit će uspoređeno ponašanje te grupe nezaposlenih s jednakom grupom koja će i dalje primati redovnu novčanu naknadu s burze, koja također iznosi 560 eura. Razlika je u tome što će se testirani moći zaposliti a da im prihod od 560 eura i dalje ostane, dok ostali nezaposleni gube pomoć ako nađu posao.

No, ima i onih koji tvrde da je temeljni dohodak za svakoga neoliberalna zamka, kojom bi se postiglo da poslodavci mogu otpuštati mirne savjesti i bez društvenog pritiska. Tako bi mogli zadržati samo najmanji broj zaposlenika koji bi onda i sami radili pod teretom prijetnje da će završiti na temeljnom dohotku koji vjerojatno neće biti dovoljan za život srednje klase, koji bi uključivao automobil, godišnje odmore, školovanje djece.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,