Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Amerika je potpisala ugovor o prodaji oružja Kataru u vrijednosti 12 milijardi dolara, nakon što ga je optužila da financira terorizam

Amerika je potpisala ugovor o prodaji oružja Kataru u vrijednosti 12 milijardi dolara, nakon što ga je optužila da financira terorizam

katar-trumpUsred niza mješovitih poruka koje dolaze iz Bijele kuće, američki ministar obrane Jim Mattis potpisao je ugovor vrijedan 12 milijardi dolara za prodaju F-15 borbenih zrakoplova Kataru

Prije nekoliko dana predsjednik Trump je optužio Katar za financiranje terorizma:

„Narod Katara je nažalost bio finanancijator terorizma, i to na vrlo visokoj razini.„

Sporazum je potpisan za kupnju većeg broja borbenih zrakoplova F-15, prodaja za koju Pentagon kaže kako će osigurati da Katar ima oružje i obrambene sposobnosti „zadnje riječi tehnike”.

Katar je najbogatija zemlja na planeti po BDP-u, ali tako mala nacija će utrošiti 12 milijardi dolara na borbene zrakoplove.

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, Zaljevske zemlje bogate naftom su koristile svoje masivne prihode od prodaje nafte za kupnju američkih borbenih zrakoplova koji su im služili kao pokazno naoružanje na paradama i slično.

TU međuvremenu su tenzije između Katara i drugih zemalja u regiji porasle, a koje takođet imaju svoje velike flote američkih borbenih zrakoplova, ali ova kupovina je u potpuno drugačijem kontekstu.

Pentagon je zadržao bliske odnose s Katarom u tim regionalnim nesuglasicama, što odražava činjenicu da je Katar domaćin najveće američke baze u regiji. Osim posla sa oružjem, američka ratna mornarica je nedavno poslala dva broda u katarske vode da se pridruže nacionalnoj floti za vojne vježbe.

Sve to dolazi samo dan nakon što je veleposlanik Ujedinjenih Arapskih Emirata predložio da SAD treba preseliti svoju bazu iz Katara i izvršiti „pritisak” na njih. To, čini se, nije bilo na ozbiljnom razmatranju od strane Pentagona.

Katarski posao sa oružjem je došao samo nekoliko dana nakon što je predsjednik Trump izjavio je na konferenciji za novinare da je Katar povijesni „financijer terorizma”, te da financiranje „radikalnih ideologija” mora odmah prestati.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,