Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » EKSKLUZIVNO: Srbija tuži NATO zbog korištenja urana tijekom bombardiranja

EKSKLUZIVNO: Srbija tuži NATO zbog korištenja urana tijekom bombardiranja

srbija-nato-uranMeđunarodni pravni tim priprema tužbu protiv NATO-a zbog njezine navodne uporabe osiromašenog urana tijekom tri mjeseca bombardiranja Jugoslavije prije 18 godina

Na prijedlog srpske Kraljevske Akademije, a uz blagoslov patrijarha Srpske pravoslavne crkve, Srbija će 18 godina nakon NATO bombardiranja tužiti taj vojni savez za materijalnu i nematerijalnu odštetu građana koji su bili osobno pogođeni tijekom zračnih udara 1999. godine

Prema pisanju RTS-a, tužbe u ime žrtava, priprema posebno oformljeni međunarodni odvjetnički tim, ali i toksikolozi koji će pokušati dokazati vezu između porasta najtežih bolesti i korištenja urana tijekom bombardiranja.

Kao osnovu tužbe, odvjetnici ističu da je 45 milijardi godina potrebno za potpuni raspad osiromašenog urana, a po priznanju NATO-a 1999. na teritoriji Srbije i Kosova bačeno je više od 15 tona.

‘Sada statistika upravo govori o enormnom postotku oboljenja, o epidemiji malignih bolesti, anomalija na potomstvu, sama činjenica da se kod jednog djeteta dnevno utvrdi jedno maligno oboljenje, dovoljno govori o riziku’, kazao je član tima Radomir Kovačević, toksikolog u beogradskom Institutu za medicinu rada i radiološku zaštitu.


Iako veza između statistike i bombardiranja službeno nije dokazana, tim eksperata je namjerava utvrditi pred sudovima 19 zemalja NATO-a.

Cilj tužbe, ističe eksperatni tim je da zemlje sudionice bombardiranja pomognu u saniranju posljedica.

Podsjetimo, 19 zemalja članica NATO saveza 24. ožujka 1999. u 19.45 sati , iz četiri zrakoplovne baze u Italiji, ali i s brodova u Jadranskom moru, započelo je zračne udare krstarećim raketama i zrakoplovstvom na više mjesta u Srbiji i Crnoj Gori.

Prema procjeni Vlade Srbije, u bombardiranju je poginulo najmanje 2.500 ljudi, od kojih 89 djece, a ranjeno je više od 12.500 osoba.

U bombardiranjima, koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, gospodarski objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće i spomenici kulture.

NATO-ov Ured za odnose sa javnošću kaže da je sada svjestan navoda Srbije, ali je dao daljnje komentare.

Na pitanje kako i zašto je Srbija odlučila tužiti NATO 19 godina nakon napada, odvjetnik je rekao: „s obzirom na strašne posljedice za našu populaciju … nikad nije kasno tužiti nekoga tko je izazvao ekološku katastrofu, netko [tko] je bombardirao Srbiju sa kvazi-nuklearnim oružjem, odnosno osiromašenim uranom.”
 

 
(tportal.hr RT.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,