Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » INDEPRENDENT: AMERIKA JE UBILA VIŠE SIRIJSKIH CIVILA NEGO ISIS I RUSIJA ZAJEDNO

INDEPRENDENT: AMERIKA JE UBILA VIŠE SIRIJSKIH CIVILA NEGO ISIS I RUSIJA ZAJEDNO

sirija-zrtveU istom mjesecu, broj ubijenih civila u zračnim napadima američkih snaga ubrzano raste

Više civila koji su uhvaćeni u sirijskom sukobu je ubijeno od strane koalicije koju predvodi SAD nego od strane ISIS-a i ruskih snaga u posljednjih mjesec dana, prema podacima koje je objavila organizacija za ljudska prava.

Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR), objavila je da je ISIS ubio 119 civila u Siriji u ožujku, uključujući 19 djece i 7 žena, a za ruske snage se vjeruje da su ubili 224 civila u istom mjesecu, uključujući 51 djece i 42 žena. Ovaj broj moramo uzeti sa rezervom.

SNHR je objavio da su koalicijske snage predvođene SAD-om, ubile 260 civila, uključujući 70 djece i 34 žena.

U istom mjesecu, izvješća kažu da je broj ubijenih civila od strane američkih zračnih udara diljem Sirije i Iraka skočio na rekord svih vremena, prema Airwars-u, britanskoj promatračkoj (monitoring) skupini, koja je objavila da je 1.472 civilnih žrtava vezano za zračne napade SAD-a samo u ožujku.

Dok je u izbornoj kampanji u 2015. Donald Trump obećao da će „bombardiranjem istrest iz gaća” ISIS ako on postane predsjednik, od tada su koalicijske borbeni zrakoplovi dramatično povećali svoje napade na ISIS u Mosulu i Raqqi, dok je broj američkih vojnika na terenu također povećan.


Istodobno, Rusija je umanjila svoju kampanju nakon djelomičnog prekida vatre u prosincu 2016.

SNHR, koji prati sirijske žrtve svih strana, priznaje da bi stvarni broj ubijenih u sukobu mogao biti mnogo veći, pogotovo na Ruskoj strani koja je smanjila svoju kampanju u Siriji, zbog poteškoća u praćenju žrtava teško je znati pravi broj.

Sirijska Vlada i ISIS ne objavljuju, otkrivaju, ili snimaju svoje žrtve, a mnogi ljudi su ubijeni na bojištu, a ne u gradovima, zbog je teže pratiti te brojeve.

Britanska promatračka skupina Airwars kaže da, iako su sve podatke koji dolaze iz regije treba tretirati s oprezom, SAD je do sada bio odgovoran za 68 posto svih zračnih protiv Sirije, a ostatak je proveden od strane koalicijskih snaga, uključujući Veliku Britaniju sa 32 posto.

Američki napad u ruralnom području Raqqe u Siriji ubio je do 30 civila koji su pronašli utočište u školi, prema izvješćima. Sirijski Opservatorij za ljudska prava tvrdi da su 42 osobe, od kojih su većina bili civili, ubijene bombardiranjem američke vojske u gradu Al Jinah, što se smatra „masakrom”.

Airwars je rekao je u izjavi: „Gotovo preko 1.000 civila je ubijeno od koalicijskih akcija širom Iraka i Sirije u ožujku – što obara sve brojke.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,