Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » DONALD TRUMP: ‘Pogledajte milijune automobila koje EU prodaje u SAD-u. Strašno. To ćemo zaustaviti!’

DONALD TRUMP: ‘Pogledajte milijune automobila koje EU prodaje u SAD-u. Strašno. To ćemo zaustaviti!’

trump-automobiliAmerički predsjednik Donald Trump uputio je salve kritika na račun Njemačke i njene prodaje automobila u SAD na jučerašnjem sastanku s čelnicima Europske unije

“Nijemci su loši, vrlo loši”, rekao je Trump na sastanku s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, predsjednikom Vijeća Europske unije Donaldom Tuskom i drugim visokim dužnosnicima u Bruxellesu, objavio je njemački list Spiegel u svom elektronskom izdanju, prenosi agencija France Presse.

“Pogledajte milijune automobila koje prodaju u SAD-u. Strašno. To ćemo zaustaviti”, navodno je rekao Trump, prema riječima ljudi koji su” sudjelovali na sastanku “.

Juncker je tada intervenirao, prema istim izvorima, i ustao u obranu Njemačke navodeći da slobodna trgovina donosi korist svima.

Süddeutsche Zeitung, koji je objavio sličnu priču o Trampovom anti-njemačkom nastupu, navodi da dužnosnici EU smatraju da njihove američke kolege još uvijek ne shvaćaju činjenicu da EU pregovara o trgovinskim sporazumima kao blok, a ne na principu pojedinačnih zemalja, prenosi portal Politico.

Trump je izrazio zabrinutost prema njemačko-američkoj trgovini u prošlosti, prijeteći početkom ove godine da će uvesti porez od 35 posto na uvoz automobila iz te zemlje.

“Ako želite praviti automobile u svijetu, onda vam želim sve najbolje. Možete pravitiautomobile i za Sjedinjene Države, ali za svaki automobil koji uđe u SAD, platit ćete 35 posto poreza“, izjavio Tramp tada za njemačke novine Bild.

Politico piše da je američki predsjednik u tom intervjuu kazao da će reći BMW-u da “ako gradite tvornicu u Meksiku i planira prodavati automobile u SAD bez 35 posto poreza – onda to možete zaboraviti”.

Trump i njemačka kancelarka Angela Merkel su se sastali n na summitu Grupe7 (G7) u Taormini, na Siciliji.

Ni kabinet njemačke kancelarke ni Bijela kuća nisu se za sada oglasili povodom ovih novinskih izvještaja, navodi France Presse.

Francuska agencija dodaje da je Trump, nakon što je opisao svoj sastanak sa Merkelovom u Washingtonu u ožujku kao “sjajan”, već sljedećeg dana pokrenuo harangu protiv Njemačke, optužujući je da duguje “ogromne sume novca” NATO-u i SAD-u.

S druge strane, Merkel je pozvala Trumpa poslije njegove pobjede na izborima da podrži vrijednosti zapadne demokracije nakon izolacionističke retorike tijekom predsjedničke kampanje, piše France Presse.
 
(Tanjug)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , ,