Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PUTINOVA STRATEGIJA: Rusija se vraća svojoj staroj politici – biti na Balkanu s obje noge

PUTINOVA STRATEGIJA: Rusija se vraća svojoj staroj politici – biti na Balkanu s obje noge

putin-balkanRusija želi biti aktivnija na Balkanu, pogotovo jer su joj euroatlantske integracije suzile prostor djelovanja

Rusija, kao velika politička, ekonomska i vojna sila, ne može ne biti prisutna na prostoru za koji je zainteresirana – kaže nam Genadij Sisojev, poznati ruski balkanolog.

No, kako biti na tom području a s Hrvatskom nemati dobre ili barem podnošljive odnose – pita Sisojev. Prema njegovu mišljenju, Rusija se vraća svojoj politici od prije petnaestak godina – “biti na Balkanu s obje noge”.

Lojalna članica

S jednom u Srbiji, a s drugom u Hrvatskoj. Moskvi je jasno da ne može aktivno i učinkovito biti prisutna na tom prostoru stojeći samo na jednoj nozi, odnosno s osloncem samo na Srbiju.

Naime, Hrvatska je uz Srbiju ključna država regije i zato ponovno želi aktivirati svoju prisutnost – kaže Sisojev. Prema njegovim riječima, Rusiji je jasna pozicija Hrvatske kao lojalne članice NATO-a i EU-a.

Partnerske veze

Kremlj i ne inzistira da s Hrvatskom ima “bratske” odnose kao sa Srbijom, ali želi imati partnerske veze – dodaje Sisojev. Maksim Jusin, komentator vodećeg moskovskog političkog dnevnika Komersant, kaže da je za Rusiju Hrvatska važna zemlja regije upravo kao članica EU-a.

U EU-u postoje izrazito antiruske države – Poljska, baltičke zemlje i Britanija, koja je na odlasku, te nekoliko lobista, poput Mađarske, Italije, Grčke i Cipra. Rusija zna da Hrvatska neće postati “lobist”, niti joj to treba jer je ipak, bez ljutnje ili omalovažavanja, snaga jedne Italije, pa i Grčke u EU-u jača, ali je Moskvi važno da ostane neutralna i ne “sklizne” u antirusku frakciju.

Hrvatska se lojalno pridržava sankcija, ali je Kremlju bitno da na njima ne inzistira – kaže Jusin i dodaje da se Hrvatska ne bi trebala bojati ruskih veza sa Srbijom jer, prvo, sama ta zemlja zna do koje granice može i smije ići a da ne ugrozi svoj proklamirani put u EU, a drugo, Rusija zna da na Balkanu ne može igrati značajniju ulogu imajući Hrvatsku u tzv. europskoj antiruskoj koaliciji.

Sisojev misli da će Rusija “potegnuti i Agrokor” kao neki argument, ali neće ići tako daleko da Hrvatsku ucjenjuje kako bi ona igrala po njenim pravilima.

Lagodnija pozicija

Meni se čini da bi Rusiji Agrokor mogao biti poluga slična onoj ili čak manja kakav je NIS u Srbiji – nastavlja Sisojev.

Jusin pak smatra da je Moskva svjesna da se s Hrvatskom, kao članicom EU-a i NATO-a, ne može ponašati na isti način kao s Beogradom, pa je Zagreb čak u lagodnijoj poziciji. – I on može postavljati Rusiji uvjete, a ne samo obrnuto.

Konačno, zašto i Hrvatska ne bi izvukla korist kao Slovenija i Srbija od odnosa s Rusijom a da ne ugrozi svoju poziciju države EU – zaključuje Jusin.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,