Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Kina proizvela novi prototip kvantnog kompjutera, po─Źela utrka va┼żnija i od leta na Mjesec

Kina proizvela novi prototip kvantnog kompjutera, po─Źela utrka va┼żnija i od leta na Mjesec

kvantni-kompj-kinaTKO GA PRVI PROIZVEDE – IMAT ─ćE ZNANSTVENU, VOJNU, TEHNOLO┼áKU I EKONOMSKU NADMO─ć

Pro┼ílog tjedna nedjelje je objavljeno da su znanstvenici Kineskog znanstveno-tehnolo┼íkog sveu─Źili┼íta “Shangaj” razvili novi prototip kvantnog ra─Źunala. Osim toga, ovih dana su obe─çali da ─çe do 2018. godine razviti 30-qbitni kvantni sustav koji ─çe stati na crtu najmo─çnijim “klasi─Źnim” ra─Źunalima.

Kina radi i na razvoju kvantnog ra─Źunala ─Źija ─çe brzina ra─Źunanja ─çe nadilaziti sve ┼íto trenutno u toj kategoriji postoji.

Ova vijest ima veliki zna─Źaj za vojnu industriju gdje se sve ─Źe┼í─çe razmatra mogu─çnost primjene kvantnih ra─Źunala. Sve vode─çe zemlje te┼że da budu prve u stvaranju takvih strojeva.

Prve i najo─Źitije posljedice stvaranja u jednoj od zemalja funkcionalnog kvantnog ra─Źunala bit ─çe skoro momentalno hakiranje vojnih i infrastrukturnih sustava za kodiranje potencijalnog neprijatelja, ┼íto u slu─Źaju vojnog sukoba daje ogromne prednosti.

Osim toga, prema mi┼íljenju ameri─Źkih analiti─Źara, druge zemlje ve─ç danas aktivno kradu ┼íifrirane podatke od SAD.

Te zemlje ih zasad samo ─Źuvaju i ni┼íta ne ─Źine s njima ni┼íta, jer o─Źekuju da ─çe se za desetak godina pojaviti kvantno ra─Źunalo i da ─çe dobiti pristup povjerljivim ameri─Źkim informacijama.

Brzina izra─Źuna i obrade podataka tako─Ĺer ─çe znatno usavr┼íiti rad bespilotnih i robotiziranih vojnih autonomnih strojeva kojima ─çe u najskorijoj budu─çnosti biti dodijeljena misija izravnog vo─Ĺenja ratnih operacija.

Ako se prevede na svakodnevni jezik, vojni roboti u zemlji koja prva napravi kvantno ra─Źunalo, donosit ─çe odluke br┼że, djelovat preciznije, “radit ─çe” prema velikom broju ciljeva, bolje “vidjeti” bojno polje i prera─Źunavati “poteze” bolje od robota neprijatelja. A to zna─Źi da ─çe – i pobje─Ĺivati.

Kvantna ra─Źunala mogu se tako─Ĺer koristiti i za projektiranje novih vrsta naoru┼żanja, novih materijala, novih konstrukcija i ─Źak prilikom izrade novih strategija vo─Ĺenja rata.

Prognoziranje, svakako, ulazi u sferu primjene kvantnih ra─Źunala. Ray Johnson, biv┼íi tehni─Źki direktor Lockheed Martin, jednom prilikom je izjavio da ─çe kvantno ra─Źunalo omogu─çiti da se prognozira pona┼íanje softvera satelita u slu─Źaju mo─çnih erupcija na Suncu ili poslije nuklearne eksplozije.

Korist od mogu─çe realizacije kvantnog ra─Źunanja za vojnu sferu je o─Źigledna. Zato Rusija, SAD, Kina, Kanada, Japan, Izrael i zemlje Europe sve vi┼íe te┼że budu prve u kvantnim istra┼żivanjima.

Po─Źetkom ove godine rukovoditelj projektne grupe Fondacije za perspektivna istra┼żivanja (FPI) Maksim Walkstein izjavio je: “U FPI-u 2016. godine startao je projekt razvijanja kvantnog ra─Źunala na bazi superprovodnih tehnologija. Te tehnologije, ─Źiji se razvoj planira u okvirima ovog projekta, omogu─çit ─çe Rusiji da zauzme dostojne pozicije u utrci za razvoj “ra─Źunala budu─çnosti”.

Tako─Ĺer, krajem 2016. godine Ruski kvantni centar i Nacionalni istra┼żiva─Źki tehnolo┼íki sveu─Źili┼íte “Misis” najavili su po─Źetak zajedni─Źkog projekta “Kvantni centar”.


Kori┼ítenje u vojne svrhe tako─Ĺer ulazi u sferu njihovog djelovanja i interesa.

Prije godinu dana su se dr┼żavna korporacija “Rosatom”, Zaklada za perspektivna istra┼żivanja i Ministarstvo obrazovanja i znanosti Rusije dogovorili o zajedni─Źkom trogodi┼ínjem projektu razvoja kvantnog ra─Źunala. Financiranje projekta okvirno ─çe iznositi 750 milijuna rubalja. Nositelj projekta je Sveruski istra┼żiva─Źki institut automatike “Duhov” koji funkcionira u sastavu nuklearnog vojnog segmenta Rosatom.

Direktor departmana za znanost i tehnologije Ministarstva obrazovanja i znanosti RF, Sergej Salihov, u vezi s tim je izjavio: “Po prvi put ulazimo u tako ozbiljan projekt gdje su granice fundamentalne i primijenjene znanosti dosta uvjetne, a rezultati ovog projekta imat ─çe su┼ítinski zna─Źaj za obrambene mogu─çnosti zemlje”.

Ameri─Źki stru─Źnjaci utrku u stvaranju kvantnog ra─Źunala uspore─Ĺuju s iskrcavanjem ─Źovjeka na Mjesec, ali pritom podsje─çaju da ─çe posljedice – ako Amerikanci ne budu prvi – po njih “biti mnogo ozbiljnije od poraza u utrci za osvajanje Mjeseca”.

Biv┼íi ─Źlan skupine za kvantna ra─Źunanja u IBM, a danas ┼íef privatne tvrtke Chad Riggeti, izjavio je: “Ra─Źunalna prednost je fundamentalni faktor za dugoro─Źnu ekonomsku nadmo─ç i sigurnost. Na┼ía strategija mora promatrati kvantna ra─Źunanja kao mogu─çnost za povratak ameri─Źke nadmo─çi u superefikasnim izra─Źunima”.

Smatra se da zahvaljuju─çi ulaganjima takvih tvrtki kao ┼íto su Microsoft, Intel, IBM, D-Wave i Google u razvoj kvantnog ra─Źunala danas upravo SAD zauzimaju vode─çu poziciju u ovom podru─Źju. Me─Ĺutim, takva tvrdnja mo┼że biti i varljiva.

Predstavnici Bijele ku─çe su pro┼íle godine ve─ç izjavljivali da je nadmo─ç Washingtona u sferi ra─Źunalnih tehnologija “pod opsadom” i da treba vi┼íe ulagati u kvantne tehnologije.

U SAD svake godine iz visoko┼íkolskih ustanova tek ne┼íto vi┼íe od 500 tisu─ça u─Źenika zavr┼íi obrazovanje u sferi STEM (prirodne znanosti, tehnologije, in┼żenjering i matematika). U Kini je takvih 4,7 milijuna svake godine.

Kina ve─ç lansira satelite sa kvantnim vezama koje hakeri ne mogu “hakirati”, gradi “kvantne radare”, “kvantne linije komunikacije” s opsegom koji se mjeri stotinama kilometara i pravi najbr┼ża superra─Źunala na svijetu.

Europa se fokusira na stvaranje kvantnog ra─Źunala u narednih deset godina i ula┼że u program “Kvantna perjanica” pribli┼żno jednu milijardu dolara.

Ulaganja SAD-a u kvantne tehnologije za sada ne prelaze 200 milijuna dolara. Sve se nade pola┼żu u uspjeh privatnih korporacija.

U vojnoj industriji SAD se za sada “razme─çu” – u isto vrijeme se bave velikim brojem projekata za razvoj novih vojnih tehnologija, opipavaju perspektivne pravce, testiraju prototipove laserskog naoru┼żanja, bespilotnih sustava, nadzvu─Źne bojeve municije i sli─Źno. Postoji rizik da na kraju zbog nedovoljnog financiranja ni jedan od pravaca ne─çe biti doveden do realnog tehnolo┼íkog prodora.

Kina se, kako upozoravaju sami ameri─Źki vojni stru─Źnjaci, usredoto─Źila na dugoro─Źna ulaganja na uskom podru─Źju i ti planovi su osmi┼íljeni godinama unaprijed.

Ako Kina uspije postati lider u “kvantnoj revoluciji” – geopoliti─Źka i vojna karta svijeta ─çe se radikalno promijeniti.
 
(fakti.org)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,