Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Putin poručio sudionicima ‘Dana pobjede’ i svijetu: Nije bilo i neće biti sile koja je u stanju pokoriti Rusiju

Putin poručio sudionicima ‘Dana pobjede’ i svijetu: Nije bilo i neće biti sile koja je u stanju pokoriti Rusiju

dan-pobjede-putin“ČUVAMO I ČUVAT ĆEMO RUSIJU KAO ŠTO STE TO ČINILI VI – VOJNICI POBJEDE”

Sudionicima Parade Dana Pobjede, onima koji su joj prisustvovali i sunarodnjacima – po tradiciji se obratio predsjednik Ruske Federacije.

Vladimir Putin je izrazio uvjerenost da u svijetu ne postoji sila koja u stanju pokoriti Rusiju:

“Ne, nije bilo i neće ni biti sile, koja će biti u stanju pokoriti naš narod!”

Ruski lider je podsjetio da su nacisti na SSSR usmjerili svoje “najmoćnije udare”:

“Naš narod je na život i smrt branio svoju rodnu zemlju i učinio ono što je izgledalo nemoguće – okrenuo je na drugu stranu krvavi kotač Drugog svjetskog rata i potjerao neprijatelja tamo odakle se usudio doći na našu zemlju, razbio je nacizam i stavio točku na njegova zvjerstva”.

Putin je ocijenio da je Drugi svjetski rat postao moguć zbog razjedinjenosti vodećih svjetskih sila:

“Ta čudovišna tragedija nije mogla biti osujećena ponajviše zbog popustljivosti prema zločinačkoj ideologiji rasne superiornosti i razjedinjenosti vodećih zemalja svijeta, što je dalo priliku nacistima da sebi prisvoje pravo da odlučuju o sudbini drugih naroda, da započnu najsuroviji krvavi rat, porobe i da u službu svojim smrtonosnim ciljevima stave sve europske narode “.

Odmah u nastavku je upozorio: “Pouke koje je donio taj rat traže od nas da budemo budni i da Oružane snage Rusije budu u stanju odbiti svaku potencijalnu agresiju. Uostalom, današnji život i sam traži da povećavamo svoj obrambeni potencijal”.

Predsjednik RF je dodatno ukazao: “Za učinkovitu borbu s terorizmom, ekstremizmom, neonacizmom i drugim prijetnjama – neophodna je konsolidacija cijele međunarodne zajednice. Mi smo otvoreni za takvu suradnju. Rusija će uvijek biti na strani mira i sa onima koji izaberu put ravnopravnog partnerstva. Sa onima koji odbacuju rat kao nešto što je protivno samoj suštini života i ljudske prirode”.

Putin je ocijenio veličinu Dana Pobjede “odredio sam narod svojim besprimjernu podvigom spašavanja domovine i herojskim i presudnim doprinosom porazu nacizma”:

“Trijumfalna pobjeda nad tom strašnom totalitarnom silom zauvijek će ostati u povijesti čovječanstva sam vrh trijumfa života i razuma nad smrću i barbarstvom. Dužni smo pamtiti da je ta pobjeda ostvarena po cijenu ogromnih žrtava koje se ne mogu nadoknaditi i da je rat odnio milijune života”.

Dodatno je upozorio:

“Što događaji Velikog Domovinskog rata odlaze dublje u povijest, to je veća naša odgovornost pred budućim naraštajima. Naša je obaveza da im predamo stabilnost i mir na planeti, da im prenesemo i surovu, herojsku istinu o Domovinskom ratu, duh i smisao Velike Pobjede – da bi naši potomci kao i mi jako voljeli Rusiju, da u narodnom pamćenju zauvijek ostane generacija koja se samopožrtvovano borila za Rodnu zemlju i sa čašću obranila njezinu slobodu i neovisnost”.

U ovom duhu je podvukao: “Mi osjećamo svoje krvno i sveproničuće srodstvo s generacijom heroja i pobjednika. Zato im se obraćam i kažem: Nikada se nećete stiditi zbog nas! Ruski vojnik, vojnik Rusije, i danas je kao i u svim vremenima – pokazujući heroizam – spreman na svaki podvig i na svaku žrtvu radi svoje Rodne zemlje i svog naroda. Takvi vojnici su i danas pred nama na Crvenom trgu”.

Putin se posebno obratio ratnim veteranima, riječima:

“Zemlja se vama ponosi. Čuvat ćemo Rusiju kao što ste to činili vi – vojnici Pobjede. Jačat će tradicije patriotizma i vjernog služenja Domovini. Ovaj dan se obilježava u svakoj našoj obitelji jer ni jednu nije zaobišao rat. Svi mi zato odajemo počasti našim veteranima. Činimo to ne skrivajući suze i ne ustručavajući se velikih riječi. Njih izgovaraju naša srca koja su prepuna poštovanja i zahvalnosti”.

Ruski lider je nastup na Crvenom trgu završio riječima:

“Slava narodu-pobjedniku! Sretan vam praznik, Dan Pobjede! Hura! “
 

 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,