Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » IDENTIČAN SCENARIJ AMERIČKIH IZBORA: Iz izbornog stožera Macrona hakeri ukrali 9 gigabajta dokumenata! Opet Rusija kriva?

IDENTIČAN SCENARIJ AMERIČKIH IZBORA: Iz izbornog stožera Macrona hakeri ukrali 9 gigabajta dokumenata! Opet Rusija kriva?

macron-hillaryElektronička pošta Hillary Clinton i Demokratske stranke je procurila baš prije predsjedničkih izbora u Americi 2016. Sličnost sa curanjem podataka sa servera iz Macronovog stožera je slučajna? I opet će Rusija biti kriva za sve?

Zapadne tvrtke za sigurnost podataka na internetu smatraju da bi ta skupina hakera mogla biti povezana s ruskim obavještajnim službama.

Francuski predsjednički kandidat Emmanuel Macron žrtva je “masivnog i koordiniranog” hakerskog napada čija je svrha utjecati na izbore u nedjelju, priopćio je njegov izborni stožer u petak kasno navečer.

U priopćenju se navodi da su dokumenti, oko 9 gigabajta materijala, koji su u petak procurili na internet bili u mailovima hakiranim prije nekoliko tjedana. Radi se o elektronskoj pošti dužnosnika njegovog pokreta En Marche! (Naprijed!).

Ti su dokumenti pomiješani s lažnim dokumentima kako bi “posijali sumnju i dezinformacije”, navodi njegov izborni stožer dodajući da je to pokušaj “destabilizacije francuskih predsjedničkih izbora” sličan onome koji se dogodio u Sjedinjenim Državama prošle godine.

Macronova stranka već je krajem travnja potvrdila da je bila meta hakerske skupine “Pawn Strom”.

Zapadne tvrtke za sigurnost podataka na internetu smatraju da bi ta skupina mogla biti povezana s ruskim obavještajnim službama.

Izborno povjerenstvo priopćilo je da će održati sastanak kasnije u subotu nakon što ga je Macronov izborni stožer izvijestio o hakiranju i objavljivanju podataka.

Povjerenstvo je pozvalo medije da budu oprezni u objavljivanju detalja o mailovima budući da je izborna kampanja završena. Sam Macron ni bilo koji drugi izborni sudionik ne smije ništa komentirati zbog izborne šutnje, a priopćenje o hakerskom napadu njegov je stožer poslao u petak samo četiri minute prije ponoći, kada je kampanja okončana.

Jedan od dužnosnika iz stožera Marine Le Pen samo se na Twitteru kratko zapitao hoće li se u dokumentima naći i nešto što su mediji možda zatajili.

Prema ispitivanjama javnog mišljenja, centrist Macron pobijedit će u nedjelju kandidatkinju Nacionalne fronte Marine Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora, koji se smatraju najvažnijim francuskim izborima zadnjih desetljeća. Posljednje ankete pokazuju da će Macron osvojiti oko 62 posto glasova.

Na kraju je ispalo da su elektronička pošta i dokumenti Hillary Clinton i Demokratske stranke procurili iz samog Washingtona, barem kako tvrdi bivši britanski veleposlanik u Uzbekistanu i aktivist WikiLeaksa Craig Murray, a do svega je došlo zbog frakcijske borbe unutar same Demokratske stranke, što je na kraju dovelo do poraza Hillary Clinton na izborima.
 
(jutarnji.hr,logicno.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,