Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SLOVENSKI PREMIJER PORU─îIO HRVATIMA: Moramo oja─Źati kontrole na granicama da se ne bi ponovo na┼íli na Balkanu

SLOVENSKI PREMIJER PORU─îIO HRVATIMA: Moramo oja─Źati kontrole na granicama da se ne bi ponovo na┼íli na Balkanu

cerj-granica-guzveCerar se retori─Źki upitao ┼żele li oni koji ga pozivaju na obustavu promjenu uredbe da se Slovenija “opet na─Ĺe na Balkanu”

O toj sam problematici u ponedjeljak telefonski govorio s predsjednikom Europskog vije─ça, danas o tome namjeravam govoriti s Junckerom, a u subotu bih ┼żelio da izravno o tome neposredno govorimo Juncker, Plenkovi─ç i ja – kazao je Cerar.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je kako bi se na marginama summita Europske unije, u subotu u Bruxellesu, ┼żelio sastati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovi─çem i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudom Junckerom kako bi razgovarali o problematici sustavnog nadzora na hrvatsko-slovenskim grani─Źnim prijelazima na kojima su zadnjih tjedana zbog europske uredbe nastajale kolone vozila i zastoji.

O toj sam problematici u ponedjeljak telefonski govorio s predsjednikom Europskog vije─ça, danas o tome namjeravam govoriti s Junckerom, a u subotu bih ┼żelio da izravno o tome neposredno govorimo Juncker, Plenkovi─ç i ja – kazao je Cerar novinarima pred ranije najavljeni susret vodstva stranaka njegove koalicije, koji su se sastali kako bi razgovarali o aktualnim politi─Źkim temama.

“Slovenija ne mo┼że riskirati da ispadne iz Schengena”

Slovenski premijer je, u vezi s neprilikama koje na granici izaziva europska uredba i za┼ítita slovenske granice s Hrvatskom, koja je i granica Schengenskog prostora, ponovio kako se i sam trudi da re┼żim prelaska granice za putnike bude br┼żi i lak┼íi i da se uredba ubla┼żi, osobito u vrijeme praznika i godi┼ínjih odmora.

No, uredba je na snazi i treba je po┼ítovati, kazao je Cerar, dodav┼íi da bi u suprotnom bile uvedene schengenske kontrole na granici Slovenije s Italijom i Austrijom. – Slovenija i dalje ostaje odgovorna ─Źlanica Schengna, ali ─çemo upotrijebiti sve mogu─çe pristupe da ljudima omogu─çimo lak┼íi prijelaz granice i izbjegnemo mogu─çe gospodarske ┼ítete – kazao je slovenski premijer.


Sli─Źno je u izjavi pred sastanak naveo i Cerarov glavni koalicijski partner, ministar vanjskih poslova Karl Erjavec. – Slovenija je du┼żna po┼ítovati uredbe iz Bruxellesa o sistematskom nadzoru granice jer smo dio Schengena u kojemu moramo ostati.

┼Żelimo da i Hrvatska postane dio Schengena ┼íto prije, pa bi onda i svi nastali problemi bili rije┼íeni – kazao je Erjavec novinarima, dodav┼íi da Slovenija ne mo┼że riskirati da “ispadne iz Schengena”. – To bi za nas zna─Źilo malu katastrofu, ne samo za putnike nego i za na┼íu ekonomiju, osobito ako bi se strogo kontrolirala granica s Austrijom – kazao je Erjavec.

Ne mogu riskirati da se opet na─Ĺu na Balkanu

Slovenski premijer Cerar je, na pitanja o Schengenu i sistematskim kontrolama koje izazivaju gu┼żve na granici te ekonomsku ┼ítetu Sloveniji i Hrvatskoj, morao odgovarati i na zastupni─Źka pitanja oporbe, ─Źiji ga je dio optu┼żio da samo nastavlja svoju politiku “gradnje zidova” prema Hrvatskoj i to, kako su rekli, iz razloga politi─Źke promid┼żbe jer njegova vlada nije uspje┼ína pa se ┼żeli dokazati kao dr┼żavotvorna pred dijelom bira─Źa.

Cerar je to energi─Źno zanijekao, rekav┼íi da se dr┼żi europske uredbe koja je va┼żna zbog sigurnosti Schengena, ali da se trudi kako bi gu┼żve bile smanjene. – Slovenija se pridr┼żava uredbe o sustavnim kontrolama, a to ─çe i dalje ─Źiniti – kazao je Cerar, retori─Źki se upitav┼íi ┼żele li oni koji ga pozivaju na obustavu promjenu uredbe da se Slovenija “opet na─Ĺe na Balkanu”.
 
(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,